Afgelopen zaterdag vond het Nederlands Kampioenschap spelregels voor scheidsrechtersverenigingen plaats. Onze sportvrienden van COVS Drachten behaalden daar een keurige derde plaats, terwijl het team van Schagen/Den Helder de titel veroverden. En onze eigen Klaas Smith was streng en rechtvaardig als jurylid. Onze vereniging deed in tegenstelling tot vorig jaar niet mee aan de spelregelwedstrijden. Als regerend Noordelijk kampioen ontbraken we eind april bij de Noordelijke finale in Emmen. Ons is inmiddels een aantal keren gevraagd waarom we dit jaar niet hebben meegedaan…

Onze vereniging heeft een mooie historie met de spelregelwedstrijden. We hebben meerdere malen de Noordelijke titel veroverd en werden ook een aantal keer Nederlands kampioen. Bovendien behaalden we daarnaast verschillende ereplaatsen en organiseerden we het NK spelregels tweemaal, voor het laatst in 2006. Tientallen verschillende leden deden in het verleden dan ook mee en spijkerden zo hun eigen spelregelkennis bij én deden daarnaast iets voor de vereniging.

De animo om mee te doen is echter al tal van jaren gering. En dat komt mede door de opzet, waarbij de vragen soms wel erg theoretisch zijn en je als deelnemer ver komt als je het complete spelregelboek uit je hoofd leert. Bovendien is er de laatste jaren niet ingespeeld op de veranderde wereld om ons heen. Nieuwe technieken worden in de wedstrijden amper gebruikt. En daarom ook willen onze jongere leden niet zo graag meedoen. Dit jaar hadden we de intentie onze Noordelijke titel te verdedigen, maar om uiteenlopende redenen was ons team niet volledig te krijgen op de avond van de finale. En om leden tegen hun zin mee te laten doen, lijkt ons niet erg zinvol. Daarmee schieten we ons doel voorbij.

En dus hebben we ons team moeten afmelden voor de districtsfinale en konden we onze titel niet verdedigen. Tegelijk hebben we binnen de COVS nadrukkelijk gepleit voor een vernieuwing van de spelregelwedstrijden, zodat die weer aantrekkelijk wordt voor leden. Je kunt denken aan de inzet van de mobiele telefoon. We hebben geopperd een werk/leerbedrijf van een opleiding Communicatie en/of opleiding Multimedia hiervoor te vragen met ideeën te komen. We blijven het volgen. En tot die tijd zullen we ons niet bovenmatig inspannen om aan de spelregelwedstrijden deel te nemen.

Uiteraard blijven we van alles doen om bij te dragen aan een goede spelregelkennis onder leden en andere voetballiefhebbers, bijvoorbeeld via de strijd om het Johan Roeders spelregelkampioenschap, de spelregelvraag van de week op deze site en spelregelactiviteiten bij de voetbalverenigingen. Bovendien zijn wij bezig met het ontwikkelen van een eigen spelregelapp.

En tot slot feliciteren we Drachten met de uitstekende derde plaats op het NK. Knap gedaan. Wie weet kunnen we in de toekomst op moderne wijze de sportieve strijd weer eens met jullie aangaan!