Spelregelwedstrijden

Spelregelwedstrijden deel COVS-historie

Al tientallen jaren worden door de COVS spelregelwedstrijden georganiseerd. Zowel voor de leden van de scheidsrechtersverenigingen (voor COVS-teams dus) als voor jeugdleden van voetbalverenigingen. De wedstrijden werden en worden georganiseerd om het belang van een goede spelregelkennis te onderstrepen, bij te dragen aan een vergroting van die kennis én het onderlinge COVS-gevoel te bevorderen.

Kennis getest
Tijdens de spelregelwedstrijden wordt de spelregelkennis van de deelnemers zeer scherp getest aan de hand van verschillende soorten vragen. Per vereniging wordt door drie leden een team gevormd. En zo strijden de COVS-lidverenigingen om de districtstitels en het Nederlands Kampioenschap.

Onze vereniging vaak succesvol
De spelregelwedstrijden vormen ook een voornaam deel van de geschiedenis van onze vereniging. Tweemaal mochten we het Nederlands Kampioenschap organiseren, in 1963 (toen we wisten te winnen) en recenter in 2006. Dat evenement was een groot succes, waarover nog steeds wordt gesproken! Tijdens dat NK eindigden Erik de Vries, Marcel Bellinga en Alex Traa als tweede van Nederland.

Voor het laatst kampioen in 2014
De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken wist de districtstitel diverse malen te veroveren. In 2005 en 2006 toonden Erik de Vries, Marcel Bellinga en Alex Traa zich de beste kenners van Noord-Nederland. Erik de Vries werd ook individueel Noordelijk kampioen in 1997, 1999, 2003, 2004 en 2005. In 2012 eindigde ons team als derde, terwijl Sam Dröge, Marije Deuring en Marc van der Haak in 2013 tot de tweede plaats wisten te reiken. Sam Dröge werd in 2012 en 2013 individueel Noordelijk kampioen. In 2014 werd Sam opnieuw individueel winnaar en wist het team eveneens de Noordelijke titel te veroveren! Sam Dröge, Marc van der Haak, Victor Ris en coach Evert IJspeert versloegen titelverdediger Drachten met één punt verschil.

Achtmaal naar NK
Ook op landelijk niveau heeft onze vereniging een reputatie. In de zogenaamde ranglijst aller tijden wordt een elfde plaats ingenomen. Achtmaal nam onze vereniging deel aan het NK spelregels voor COVS-teams. Voor het eerst in 1961 (het allereerste NK in de COVS-geschiedenis) en voor het laatst in 2014. In 2005 werd een derde plaats behaald en in 2006 in Groningen eindigde ons team op slechts zeven punten van winnaar Appeldoorn op de tweede plaats. In 1963 en 1971 werd Groningen en Omstreken Nederlands kampioen! Op 31 mei 2014 werd Groningen (Sam Dröge, Marije Deuring, Victor Ris, coach Evert IJspeert en reserve Cindy Suurd) zesde. Klik hier voor een verslag van het NK 2014.

Coen Hendriks
Coen Hendriks uit Eelde heeft lang een record in handen in handen gehad, met drie individuele overwinningen op het NK. Hij werd namens onze vereniging winnaar in 1961, 1963 en 1971. Pas in 2007 wist Dick Visser van ‘t Gooi het record te breken met zijn vierde zege. Erik de Vries was er in 2005 dichtbij, pas na een barrage werd hij veroordeeld tot de tweede plaats. In 2006 eindigden Marcel Bellinga en Erik de Vries op een gedeelde derde plaats. Coen Hendriks overleed eind 2008 op 79-jarige leeftijd.