Scheidsrechters die te maken hebben gehad met geweld op of rond het voetbalveld kunnen voortaan gratis gebruik maken van juridische hulp van ARAG (rechtsbijstandverzekeraar en juridisch dienstverlener). Deze nieuwe dienst is beschikbaar voor alle 30.000 KNVB-scheidsrechters en verenigingscheidsrechters. Het is wat ons betreft een prima aanvulling op de al bestaande faciliteiten en verzekeringen voor scheidsrechters. De COVS onderzoekt met de KNVB of deze dienstverlening kan worden uitgebreid naar COVS-leden die niet al voor de KNVB actief zijn.

De KNVB en ARAG willen op deze manier een bijdrage leveren aan het terugdringen van het fysieke en verbale geweld op en rond de voetbalvelden Na incidenten kunnen scheidsrechters bij ARAG terecht voor gratis juridische hulp, telefonische raad en advies om al dan niet te procederen. Via de website van ARAG kunnen scheidsrechters permanent beschikken over informatie omtrent deze juridische service. Zij krijgen ook ondersteuning bij een eventuele rechtsgang.

Neem ook altijd contact op met de COVS
De diensten van ARAG betekenen een mooie steun in de rug voor alle voetbalscheidsrechters. Maar we adviseren leden wel om in eerste instantie bij mogelijke vormen van geweld contact op te nemen met de COVS/Scheidsrechtersvereniging. De eigen scheidsrechtersvereniging kan namelijk ook zorgen voor begeleiding en mentale ondersteuning. Bovendien kunnen we je helpen bij het melden van een eventuele molestatie en er zo voor zorgen dat een eventuele dader ook via de KNVB zijn of haar straf niet ontloopt.
 
Geweldsincidenten
 Uit cijfers van de KNVB blijkt dat tijdens het afgelopen seizoen (2010/’11) 181 geweldsincidenten tegen KNVB (amateur)scheidsrechters hebben plaatsgevonden. In seizoen 2009/’10 bedroeg het aantal molestaties in het amateurvoetbal nog 241 en in 2009 vonden 228 geweldsincidenten tegen scheidsrechters plaats. In de seizoenen daarvoor was het aantal molestaties stabiel.

Marc van Erven, directievoorzitter ARAG: ,,Als partner van de KNVB-scheidsrechters voelt ARAG zich nauw betrokken bij de scheidsrechters in het Nederlandse voetbal. Hiertoe behoren ook de amateurscheidsrechters. Zonder scheidsrechter geen voetbalwedstrijd. Met deze service laten wij zien dat wij achter de scheidsrechter staan en met onze juridische kennis een bijdrage kunnen leveren aan sportiviteit en respect op en rond de voetbalvelden.”
 
Stap voorwaarts
 ,,De juridische service van ARAG is een geweldige stap voorwaarts voor alle voetbalscheidsrechters in Nederland”, aldus KNVB-voorzitter Michael van Praag. ,,De KNVB heeft onlangs besloten incidenten op de velden harder en sneller aan te pakken in het kader van de ‘Effectieve Aanpak Excessen’. Daarbij worden we ook nog eens in de rug gesteund door het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’ van het ministerie van VWS. De verenigingen hebben zich unaniem achter de forse aanpak van geweld geschaard. Het is fantastisch dat ARAG op deze manier ook scheidsrechters rugdekking en assistentie kan bieden. Dit is een toonbeeld van een partnership waarin beide partijen elkaar versterken. De scheidsrechter profiteert uiteindelijk het meest van deze samenwerking.”
 
Sinds januari 2011 is ARAG partner van de KNVB-scheidsrechters. Samen met de KNVB werkt ARAG aan het bevorderen van Fair Play, een actie die de KNVB al jaren geleden is begonnen om wangedrag en ernstige wanordelijkheden op en rond het voetbalveld tegen te gaan.

Klik hier voor de website van ARAG met alle informatie over de mogelijkheden voor scheidsrechters.

Bron: bovenstaand artikel is grotendeels gebaseerd op / overgenomen van www.knvb.nl