Eén van de maatregelen in het kader van ’tegen geweld, voor sportiviteit’ die de KNVB met ingang van dit seizoen laat ingaan is het visueel controleren van de spelerspassen. Voorheen hoefde je alleen te checken of van alle spelers op het formulier een geldige spelerspas aanwezig was, nu moet je voorafgaand aan de wedstrijd op het veld ook spelerspas/foto checken met de aanwezige spelers. Vooralsnog alleen nog bij wedstrijden in de A-categorie. Er is veel discussie over, en dus tijd voor een nieuwe stelling rechtsonder op deze site: een visuele controle van spelerspassen is belachelijk! Ben je het daarmee eens? Of is het gewoon een prima maatregel om te voorkomen dat ongerechtigde spelers meedoen? Immers, bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Almere in december 2012 waren spelers betrokken die niet eens mee mochten doen…. Geef je mening en licht het eventueel onderstaand toe.

Voordat er misverstanden kunnen ontstaan: de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is voor stevige maatregelen om het respect op en rond de voetbalvelden af te dwingen. Als je een systeem van spelerspassen hanteert, dan is een goede handhaving daarvan ook van groot belang. Of je dit in de A-categorie op deze wijze (op het veld) moet doen, vragen wij ons af. waarom niet starten in de B-categorie, waar het in onze ogen van groter belang is? En waarom niet in de kleedkamer direct voor het betreden van het veld doen? Voor onze reactie op alle KNVB-maatregelen klik hier.

COVS Nederland heeft met de KNVB gesproken over de wenselijkheid van de maatregel en een jaarlijkse evaluatie afgesproken. Wil je jouw mening en/of ervaringen met de spelerspassen delen? Dat mag hieronder, maar informeer vooral ook de COVS via spelerspas@covs.nl. We zouden het daarnaast waarderen als je een eventuele mail in kopie ook wilt sturen naar covsgroningen@gmail.com. Uiteraard komen we op de binnengekomen meningen terug.

Meer informatie over de spelerspas en andere maatregelen in het kader van respect kun je ook vinden op deze site onder de menuknop respect, klik voor onder andere een handleiding spelerspassen hier.