Onze visie op respect

Het was even tijd voor bezinning, direct na het tragische overlijden van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere, in december 2012. Nog nooit was er zoveel collectieve verontwaardiging over zinloos geweld. Laat dat het positieve gevolg van de vreselijke gebeurtenis zijn: laat iedereen in de voetbalwereld wakker geschud zijn en zich realiseren dat het zo niet langer kan. Geweld op de velden is niet iets van vandaag, er zijn al te vaak incidenten geweest. Als Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken willen we ook in 2013 en daarna blijvend aandacht vragen voor respect en fair play. Dat zullen we onder andere op deze website doen. We willen betrokkenen bij de voetbalsport op gezette tijden vragen naar hun visie, we willen goede voorbeelden (denk aan een gedragscode of concrete actie) hier opnemen zodat we van elkaar kunnen leren en we bieden onderaan de pagina’s ruimte voor dialoog. Zonder respect geen voetbal en zo is het!

Klik hier voor ons pamflet ‘Neem je verantwoordelijkheid!’ uit december 2012

Onze oproep heeft veel aandacht van de media gekregen, onder andere op diverse websites, op de stadsomroep OOG (radio en televisie) en de regionale zender RTV Noord (radio en televisie). Ook NOS-radio 1 schonk er aandacht aan. Klik hier voor het fragment van NOS radio 1 van 15 december 2012. En klik hier voor het fragment van radio en van TV Noord van 17 december 2012.

Ons pamflet is ook aangeboden aan de Europese Unie. Klik hier voor meer info.

Ook tijdens ons technisch weekeinde in januari 2013 op Ameland hebben we stilgestaan bij het thema. Na een workshop hebben de vijftig aanwezige leden/scheidsrechters enkele concrete suggesties op een rij gezet. Deze zijn in een open brief aan de KNVB aangeboden. Klik hier voor het artikel en de brief.

Op 20 maart heeft de KNVB het actieplan tegen geweld gelanceerd. Klik hier voor het actieplan en ons standpunt.

In december 2013 hebben we op verzoek onze visie geschreven voor Eemsmond Sport. Klik hier voor dat artikel.

In oktober 2014 hebben we de week van de scheidsrechter benut om op te roepen tot een moment van bezinning onder de kop ‘we zijn er nog lang niet!’

In oktober 2015 hebben we de week van de scheidsrechter opnieuw gebruikt om op te roepen tot normaal gedrag, onder de titel ‘Fluitend door het leven!’.

In oktober 2016 stellen we dat het tijd is voor een moment van bezinning, onder de titel ‘Pleur op, met geweld op het veld!’