Marco van Basten ontplofte bijna toen scheidsrechter Vink tijdens Feyenoord – Heerenveen zijn speler Christian Kum met rood van het veld stuurde in verband met het ontnemen van een scoringskans. Van Basten richtte zich tot de camera en sprak duidelijke woorden. Klik hier voor het fragment en zijn reactie achteraf. Toch had Vink spelregeltechnisch gelijk. Al eerder dit seizoen leverde vergelijkbare situaties, ook internationaal, tot de nodige discussies.
Spelers die een tegenstander op onreglementaire wijze een directe scoringskans ontnemen, worden op dit moment op drie manieren gestraft. Het ontnemen van een scoringskans leidt namelijk tot een penalty, een rode kaart en de daarop volgende schorsing. De IFAB – de spelregelcommissie van FIFA – heeft deze regel in het verleden zo bepaald. Onlangs heeft de Europese voetbalbond UEFA een verzoek ingediend om de zogeheten ‘triple punishment rule’ aan te passen. In de optiek van UEFA volstaat een gele kaart bij een dergelijk vergrijp. De IFAB heeft eerder deze maand te kennen gegeven dit verzoek niet te honoreren, aangezien de commissie vreest voor een toename van het aantal zware overtredingen in het strafschopgebied. De spelregelcommissie heeft het vraagstuk nu bij twee gespecialiseerde panels neergelegd, die zich over het onderwerp gaan buigen. Op dit moment geldt de triple punishment rule nog steeds als internationale richtlijn voor de arbitrage. De Nederlandse scheidsrechters hanteren de spelregels zoals internationaal vastgelegd en moeten deze regel in het geval van het ontnemen van een directe scoringskans als zodanig toepassen.
Hebben Van Basten en anderen gelijk door deze regels ter discussie te stellen? Of is het juist goed elke overtreding die gemaakt wordt om een scoringskans te ontnemen hard te bestraffen? Het is immers ter bescherming van het aanvallende voetbal? Stem nu op de stelling rechtsonder op deze site en licht je mening eventueel onderstaand toe….