Een nieuwe spelregelvraag van de week, de 580e alweer! Het antwoord op de vraag van vorige week had A moeten zijn: zie regel 11. Voor strafbaar buitenspel wordt altijd een indirecte vrije schop toegekend. Tot voor kort werd de vrije schop dan gegeven op de plaats waar de bal werd geraakt of gespeeld. Nu is het dus op de plaats waar de buitenspel staande speler stond, toen er op doel werd geschoten. In eerste instantie stond hij wel buitenspel, maar hij werd pas strafbaar op het moment dat hij alsnog voordeel trok uit zijn buitenspelpositie.

Bekijk hier alle spelregelvragen + antwoorden van dit jaar.

Spelregelvraag van de Week (20 augustus 2021)

Vlak voordat het eindsignaal klinkt, scoort Team A een doelpunt. De assistent-scheidsrechter heeft echter gevlagd, maar de scheidsrechter heeft dat niet gezien en loopt gezamenlijk met de spelers richting kleedkamer. De assistent-scheidsrechter loopt snel naar de leidsman en vertelt hem dat het doelpunt gescoord werd door een speler die strafbaar buitenspel stond. De spelers van beide ploegen en het arbitrale kwartet waren nog op het speelveld. Wat zal de scheidsrechter nu moeten doen?

A. De scheidsrechter mag niet meer op zijn beslissing terugkomen, want hij had reeds voor het einde van de wedstrijd gefloten.

B. De scheidsrechter komt alsnog terug op zijn foutieve beslissing, vertelt spelers dat het doelpunt niet wordt toegekend en laat het spel nog even hervatten met een indirecte vrije schop voor buitenspel en fluit dan wederom af.

C. Ondanks dat hij al voor het einde van de wedstrijd gefloten heeft, kan de scheidsrechter zijn beslissing wijzigen totdat hij in zijn kleedkamer is. Hij keurt het doelpunt dus gewoon af.

D. Ondanks dat hij al voor het einde van de wedstrijd gefloten heeft, kan de scheidsrechter zijn beslissing wijzigen zolang hij zich nog op het speelveld bevindt. Hij keurt het doelpunt dus gewoon af.

Wat denk jij dat het correcte antwoord is?