Gelukkig nieuwjaar! Ook in 2021 elke vrijdag een nieuwe spelregelvraag van de week. Het antwoord op de laatste vraag van 2020 had D moeten zijn: zie regel 3, pagina 16 bovenaan. Wanneer een team minder dan zeven spelers heeft omdat één of meerdere spelers met opzet het speelveld hebben verlaten, is de scheidsrechter niet verplicht om de wedstrijd te onderbreken en mag hij de voordeelregel toepassen. In een dergelijk geval moet de scheidsrechter de wedstrijd niet hervatten, wanneer de bal uit het spel is gegaan en een team niet het vereiste aantal van zeven spelers heeft.

Nieuwsgierig naar eerdere vragen en antwoorden? Klik hier.

Spelregelvraag van de Week (1 januari 2021)

Bij een stevig duel aan de rand van het strafschopgebied komen een verdediger en een aanvaller ten val. Omdat de verdediger vindt dat er een overtreding is gemaakt en omdat de scheidsrechter niet fluit, pakt de verdediger de bal binnen zijn strafschopgebied in zijn handen en hij werpt de bal met kracht in het gezicht van de aanvaller die een meter buiten het strafschopgebied staat. Wat moet de scheidsrechter beslissen?

A. Hij kent een strafschop toe.

B. Hij toont de verdediger een gele kaart en kent een strafschop toe.

C. Hij toont de verdediger een rode kaart en kent een strafschop toe.

D. Hij toont de verdediger een rode kaart en kent de tegenpartij een directe vrije schop toe op de plaats waar de aanvaller werd geraakt.

Wat is het juiste antwoord?