Scheidsrechters zijn net mensen, accepteer dat en doe normaal!
Een oproep aan iedereen die betrokken is bij de voetbalsport
Voetbal is van iedereen! Het is niet voor niets een echte volkssport. En dus heeft iedereen er een mening over. Niets leukers dan op maandagochtend bij het koffieapparaat over de verrichtingen van je favoriete club te praten. Maar waar we accepteren dat trainers een verkeerde wissel toepassen, een doelman een foutje maakt en een spits een kans om zeept helpt, verwachten we van de scheidsrechter dat die als een goed afgestelde robot feilloos zijn werk doet en geen fouten maakt. Nou beste sportvrienden, we hebben nieuws voor je: scheidsrechters zijn net mensen, en maken dus wel eens een fout. Laten we dat met elkaar accepteren en laten we normaal blijven doen. Tuurlijk mag je wat zeggen, maar doe het met respect voor de ander. Dan wordt het een stuk leuker op en rond het voetbalveld. Laat dat de boodschap zijn van de Week van de Scheidsrechter 2019. #Doenormaal!
Er is de afgelopen jaren veel gesproken over fair play en respect. Ook door ons. En dat was nodig ook, want het was niet altijd even gezellig op en rond de velden. Spelers die elkaar naar het leven stonden , scheidsrechters die werden gemolesteerd, publiek dat met elkaar op de vuist ging. Met als absolute dieptepunt die ochtend in Almere, iedereen weet wat we bedoelen. En hoewel het nog lang niet altijd even goed gaat, hebben we daarna wel veel positieve ontwikkelingen gezien. Meer aandacht voor het aanpakken van excessen, het in beeld krijgen van probleemclubs, strenger straffen, aandacht voor goede arbitragebeleid bij verenigingen, de invoering van zaken als tijdstraf, spelregelbewijs en meldpunt. Heel veel voetbalverenigingen hebben de handschoen opgepakt en echt werk gemaakt van respect en fair play. Mooi om te zien. En het was nodig, want zonder respect geen voetbal.
Is het dan nu allemaal lief en aardig op het voetbalveld? Nee, en dat zal misschien ook nooit echt helemaal gebeuren. En een beetje discussie en emotie, soms een felle reactie en zelfs af en toe een iets te stevige tackle. Het hoort er ook wel bij. Geen probleem. Daar kunnen wij als scheidsrechters ook echt wel tegen. Maar er zijn wel grenzen. Het kan niet zo zijn dat scheidsrechters soms bang zijn om alleen naar de auto te lopen na een wedstrijd. Het kan niet zo zijn dat als een scheidsrechter aangifte wil doen van een molestatie, de politie hem of haar weer wegstuurt. Het kan niet zo zijn dat we – niet geremd door enige spelregelkennis – ongenuanceerd scheidsrechters beledigen en zelfs bedreigen. Het kan kortom niet zo zijn dat we van iedereen fouten accepteren, behalve van die ene man in het midden die in een split second moet beslissen. Het mag allemaal wel wat positiever. En het moet in elk geval altijd veilig zijn. Wij ondersteunen daarom alle initiatieven die bijdragen aan een positief en veilig sportklimaat.
Natuurlijk willen wij als scheidsrechters het liefst foutloos fluiten. Daarvoor doen we ons best, week in week uit. Daarom trainen we voor een goede conditie, zorgen we dat we de spelregels kennen en verdiepen we ons in speelsystemen en tactiek. Maar we blijven (net) gewone mensen. We doen er alles aan de sport zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Onze vereniging omarmt ook om diezelfde reden de invoering van de VAR in het betaalde voetbal. Niet omdat we van mening zijn dat je daarmee alle fouten eruit haalt. Maar de VAR kan wel helpen bij het voorkomen van grote fouten, wedstrijd bepalende missers. Ja, er moet nog het nodige verbeteren in het werken met de VAR. Laten we het systeem de tijd gunnen. Wij zijn er van overtuigd dat het op termijn een echte aanwinst voor de sport is.
Tijdens de Week van de Scheidsrechter worden ook dit jaar tal van scheidsrechters in het zonnetje gezet met mooie initiatieven van allerlei voetbalverenigingen. Hartverwarmend. Maar laten we deze Week van de Scheidsrechter ook gebruiken als moment van bezinning én als moment om af te spreken dat we samen werken aan een positieve sfeer en een veilige sportomgeving. Want scheidsrechters zijn net mensen, accepteer dat en doe normaal!
De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken