het actualiteitenprogramma EenVandaag heeft in samenwerking met de COVS onderzocht welke ervaringen scheidsrechters in de B-categorie hebben met de ingevoerde tijdstraf van tien minuten bij een gele kaart. Met ingang van dit seizoen worden de gele kaarten in de B-categorie niet meer geregistreerd, maar volgt meteen een tijdstraf van tien minuten. Het is één van de maatregelen in het kader van ‘zonder respect geen voetbal’. Ook de Scheidsrechtersvereniging riep leden en verenigingsscheidsrechters van de voetbalverenigingen in de regio op aan het onderzoek mee te doen.

De meeste ondervraagden staan positief tegenover de nieuwe maatregel. Ze waarderen de directe bestraffing (lik-op-stuk). Ze signaleren ook dat ploeggenoten elkaar er op aan spreken. In de praktijk ontstaan wel enkele problemen, zoals het bijhouden van meerdere straftijden tegelijk. Bovendien ervaren scheidsrechters in de laatste minuten van de wedstrijd een toenemende spelverruwing. De ondervraagde scheidsrechters vinden het jammer dat naast de tijdstraf niet gekozen is voor het blijven registreren van de gele kaart op het wedstrijdformulier. Hiermee kun je notoire ‘kaartenpakkers’ in beeld krijgen en extra straffen.

De uitkomsten van het onderzoek onderstrepen de visie van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken. Wij zijn voorstander van de ingevoerde tijdstraf, maar zien deze graag in combinatie met een registratie van de kaart op het formulier. Zolang dit niet gerealiseerd is, roepen wij de KNVB op in elk geval maatregelen tegen de verruwing in de laatste minuten van de wedstrijd te treffen.

Klik hier voor de uitkomsten van het onderzoek van EenVandaag.