Het spelregelteam van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken heeft 25 april in Wildervank de Noordelijke spelregeltitel voor scheidsrechtersverenigingen veroverd! In een spannende finale werd het de afgelopen jaren heersende team van COVS Drachten met één punt verschil verslagen. Centraal Drenthe eindigde als derde. Het Groninger team werd gevormd door Sam Dröge, Marc van der Haak en Victor Ris, terwijl Evert IJspeert als coach fungeerde. Individueel was er opnieuw winst voor Sam Dröge, voor de derde achtereenvolgende keer. Heren, van harte! een felicitatie en dank is ook zeker op zijn plaats voor Klaas Smith, die het team op weg naar de Noordelijke finale intensief heeft getraind. Klaas, bedankt!

Het is voor het eerst sinds 2006 dat Groningen de titel pakt. Toen waren het Alex Traa, Erik de Vries en Marcel Bellinga die wonnen. Op het daarop volgende NK spelregels eindigden ze als tweede. Kan het huidige team dat tijdens het NK op 31 mei in het verre Boxmeer overtreffen? Het wordt de 8e keer in de historie dat Groningen meedoet aan de landelijke finale, dat gebeurde voor het laatst in 2005 en 2006 (3e en 2e). Tweemaal werd Groningen Nederlands kampioen. Klik hier voor de historie.

Je kunt hier een fotoreportage bekijken van de Noordelijke finale.

Inmiddels is bekend dat het Nederlands Kampioenschap op 31 mei door de groep Boxmeer in het dorpshuis in Rijkevoort wordt gehouden. In het Groninger team zal Marije Deuring de plek van Marc van der Haak innemen.

Coach Evert IJspeert doet onderstaand uitgebreid verslag:

Aan het begin van een prachtige zomeravond werden we door Henk Schröder  en Jan Kemkers welkom geheten in de accommodatie van de Scheidsrechtersvereniging Veendam en omstreken te Wildervank. De voortreffelijke organisatie was vandaag in handen van de Scheidsrechtersvereniging Oost Groningen. De eerste ronde vragen, de bekende schriftelijke vragen, werd gemaakt op drie verschillende locaties. De eerste mannen van ieder team mochten in de zaal blijven, terwijl de nummers twee van ieder team naar de bestuurskamer mochten. De nummers drie van de teams hadden het goed voor elkaar, zij mochten nog een korte wandeling maken over het sportpark en hadden hun onderkomen in het atletiekgebouw elders op het sportpark. Na afloop van de eerste ronde werd er aan de diverse tafels weer flink gediscussieerd over de juistheid van de antwoorden.

Direct na de ronde schriftelijke vragen werd er afgetrapt met de ronde leesvragen. In deze ronde werd er door de Groninger scheidsrechters uitstekend gescoord. Er werd door onze jongens slechts één antwoord gegeven dat niet in de Haak was, tegenover drie foute antwoorden van de teams uit Drachten en Centraal Drenthe. De overige teams hadden iets meer foute antwoorden, in de ronde waarin ieder goed gegeven antwoord vier punten oplevert. Een tussenstand op basis van de schriftelijke ronde en de leesvragen is nog niet te geven. De uitslag van de schriftelijke vragen laat traditiegetrouw op zich wachten om de spanning er in te houden.

De volgende ronde is de leukste en meest lastige ronde, te weten de mondelinge vragen. Drachten begint voortvarend met Henk van der Bij die 15 punten scoort. Rik Berends van Centraal Drenthe doet het ook goed en scoort 13 punten. Dan Sam, hij somt moeiteloos op wanneer en waar een speler na een blessurebehandeling het veld weer mag betreden en scoort dan ook de volle 16 punten, waarna applaus klinkt. Daarna waren Heerenveen, Meppel en Oost Groningen aan de beurt, zij scoorden respectievelijk 14, 7 en 6 punten. Na deze eerste ronde mondelinge vragen is het de beurt aan de nummers twee van ieder team, namens ons is dat Marc van der Haak. Eerst is het de beurt aan Fokke Landheer van Drachten (14 pnt.) waarna ook Fred Jansen zijn kunsten mag vertonen. Hij scoort 4 punten waarna het de beurt is aan onze Marc. Hij hoort de vraag rustig aan en begint met zijn antwoord om vervolgens 6 punten te scoren. Heerenveen scoort 10 punten en doet goed mee met deze mondelinge ronde. De teams uit Meppel en Oost Groningen kunnen helaas niet meekomen en scoren hier 2 en 11 punten. In de derde ronde begint Jan Pultrum met 16 punten voor Drachten, wederom applaus. De spanning is op dit moment te voelen. Centraal Drenthe, Heerenveen, Meppel en Oost Groningen scoren respectievelijk 14, 7, 8 en 9 punten. Namens ons is debutant Victor Ris aan de beurt. Hij maakt een degelijke indruk en scoort goed, 10 punten voor het team.

Nu de allesbeslissende laatste ronde, de quizvragen zijn aan de orde. Voorafgaand aan deze ronde is het verschil tussen de teams uit Groningen en Drachten slechts 5 punten in het voordeel van de Friezen. In de eerste serie quizvragen maakt Sam geen fouten waardoor er weer ingelopen wordt op Drachten zodat de stand gelijk is. Ook Marc is goed op dreef en maakt één foutje maar ook de heren uit Friesland maken een klein foutje waardoor deze onderlinge stand gelijk blijft. Victor laat ook hier een goede indruk achter en scoort 20 van de 25 punten. Drachten, in de persoon van Jan Pultrum, maakt ook een foutje waardoor de onderlinge stand gelijk blijft. De schriftelijke vragen gaan nu de doorslag geven.

In de strijd om de individuele titel is het ook enorm spannend. Sam is er op gebrand om de individuele titel te prolongeren. Hier gaat de strijd vanavond tussen de heren Pultrum, Dröge, Ris, Venekamp en Van der Bij. Hierin steken Sam Dröge en Jan Pultrum er iets bovenuit.

Zoals reeds geschreven gaan de schriftelijke vragen de doorslag geven. De Groningers scoorden hier het beste van alle deelnemende teams, namelijk 89 punten. Drachten volgt op kleine achterstand met 88 punten en Heerenveen en Centraal Drenthe scoorden ieder 83 punten. Maar, met het noemen van deze scores is er één ding duidelijk, de districtstitel gaat dit jaar voor het eerst sinds 2006 weer naar Scheidsrechtersvereniging Groningen en omstreken! Sam, Marc en debutant Victor, van harte gefeliciteerd met deze uitstekende teamprestatie!

Blijft er nog de uitslag van de individuele wedstrijd over. Hier was het ook gemeen spannend. De scores lagen deze avond dicht bij elkaar, maar ook hier ging de hoofdprijs naar een Groninger. Sam Dröge wint met 93 punten, waar Jan Pultrum een uitstekend debuut maakt voor Drachten, hij scoort 91 punten. In de strijd om het individuele kampioenschap is Rik Berends van COVS Centraal Drenthe (en donateur van onze vereniging) een goede derde, hij scoort vanavond 88 punten bij elkaar!

Op 31 mei aanstaande zullen de Groningers de noordelijke eer mogen verdedigen in Boxmeer. Daar zal die dag de landelijke finale plaatsvinden, met uit ieder district een kampioen. Sam, Marc, Victor en coach Evert, nogmaals gefeliciteerd en bedankt voor de goede inzet. Ook via deze weg een bedankje voor de mogelijkheid tot oefenen, de bevleugelde inzet en de uitleg van Klaas Smith. Tot slot willen we ook de reserveleden Cindy Suurd, Marije Deuring en Marja Adema danken voor hun inzet tijdens de oefensessies.

Tot slot de volledige uitslag:

 1. Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken, 254 punten

 2. COVS Drachten, 253 punten

 3. COVS Centraal Drenthe, 239 punten

 4. COVS Heerenveen e.o., 236 punten

 5. COVS Oost Groningen, 166 punten

 6. Scheidsrechtersvereniging Meppel e.o., 158 punten

Ook de uitslag (eerste tien deelnemers) van de individuele wedstrijd:

 1. Sam Dröge (Groningen), 93 punten

 2. Jan Pultrum (Drachten), 91 punten

 3. Rik Berends (Centraal Drenthe), 88 punten

 4. Victor Ris (Groningen), 84 punten

 5. Wouter Berkhof (Heerenveen), 84 punten

6.  Richard Venekamp (Centr. Drenthe) 83 punten

7.  Henk van der Bij (Drachten) 81 punten

7.  Fokke Landheer (Drachten) 81 punten

9.  Feije van der Wal (Heerenveen) 80 punten

10. Marc van der Haak (Groningen) 77 punten