Het 22e Sportweekend Ameland is zeer succesvol verlopen. In een ongedwongen sfeer genoten de 33 deelnemers van een afwisselend programma, de geweldige gastvrijheid van Hotel Ameland en natuurlijk van het prachtige Ameland. Op naar editie 23!

Via facebook, twitter en instagram kon het Sportweekend bijna live gevolgd worden. Nu volgt een wat uitgebreider verslag in woord en beeld. Dankzij diverse deelnemers is er in ons digitale foto-album een groot aantal foto’s te vinden. We bedanken vooral ‘huisfotograaf’ Nick Stuifzand. Klik hier voor het fotoverslag. Onderstaand een verslag per dag.

Vrijdag 10 januari: reizen, trainen, klimmen, quiz en wedstrijd

Vol enthousiasme vertrokken de deelnemers vrijdagochtend nog voor 7.45 uur met de spelersbus van FC Emmen vanaf de parkeerplaats van sportpark Corpus den Hoorn. Alleen Truus V, Odette V. en Marc van der H. zouden later komen, terwijl Marco O., Peter K. en Marc de L. ons in Holwerd zouden treffen. Onderweg werden Gertjan, Albert en Auke opgepikt. De sfeer zat er meteen goed in. En toen de bus na Buitenpost verkeerd dreigde te rijden, bewees Albert O. dat er met zijn reactievermogen nog niets mis is… In de bus en op de boot vlogen de sterke verhalen al snel over tafel en voordat we het wisten kwamen we aan op een druilerig en winderig Ameland.

Na de welkomstspeech van Marcel B., het uitdelen van de kamerpasjes door Bert K. en een kop koffie en sandwich was het tijd voor een eerste training of wandeling (naar keuze). En inmiddels was het droog en kwam de zon er zelfs voorzichtig door. De wandelaars gingen over het strand en via de duinen terug en troffen onderweg de hardlopers. Die werden niet alleen op wat oefeningen op het strand getrakteerd door de trainers Bert K. en Henk S., maar mochten ook wat duinen op en af sprinten. De eerste bijna 7 kilometer zat er na ruim een uur dan ook alweer op. Wat opviel tijdens deze eerste training? De soepele tred van Henk K., de moeilijke blik van Marco O. en het fanatisme van Jurjen K.

In de middag werd het nieuwe klim- en adventurepark bij De Vleien, vlakbij het hotel, bezocht. Het werd een leuke, afwisselende en stoere middag. Onze verzorger en fysio Marleen D. bleek zeer sportief en behendig, Martina B. vloog lachend door de lucht en Henk S. die… Nou ja, die had het iets moeilijker in het klimparcours (…). Na de nodige hilariteit begon langzaam de eerste borrel van het weekeinde. Nog voor het eten verzorgden Henk S. (hij was weer beneden gekomen) en Klaas S. ronde van de grote sport- en spelregelquiz. Deze quiz ging als een rode draad door het weekeinde. Hulde mannen! Daarna werd er genoten van een Chinees buffet. Voor het toetje verzorgde onze eigen Nico Dijkshoorn (Henk de W.) een zeer raak intermezzo.

Het grootste deel van de groep ging daarna naar het sportpark in Nes om de oefenwedstrijd Geel Wit – Hoevelaken te bezoeken. Met natuurlijk een (uitstekend) arbitraal trio, in de personen van Jurjen K., Nick S. en Martina B. Een losse veter voor Martina (dubbele knoop volgende keer) was nog het belangrijkste bouwsteentje. Na een 3-7 uitslag konden we weer naar het hotel en werd het een gezellige avond.

Zaterdag 11 januari: trainen, wandelen, met strandkar ver weg en quiz

De zaterdag na het ontbijt natuurlijk weer eerst trainen of wandelen. In het bos vooral dit keer. Niet te zwaar. Al hoewel sommigen daar iets anders over dachten. Bijzonder was dat Henk S. dacht dat het uitgezochte rondje met hoogteverschillen linksom minder zwaar zou zijn dan rechtsom.. Een aantal fanatieke fietsers benutte de ochtend voor een mountainbiketocht.

Na wat tijd voor ontspanning ging de hele groep aan het begin van de middag met een strandkar richting het Hon, op de uiterste punt van het eiland. In de verte zagen we Schiermonnikoog. Prachtige, ongerepte natuur op het brede strand, met de golvende zee en de uitgestrekte duinen. Op de terugweg kon iedereen zelf kiezen op welk punt hij of zij de kar zou verlaten. Het grootste deel verliet bij paal 17 de kar, werd daar door Hotel Ameland of een versnapering getrakteerd en ging vervolgens rennend of wandelend terug. Peter M. Tonnie W. en Marcel B. hadden wat meer ambitie, en gingen de kar uit bij paal 21.6, om vervolgens na Nes nog een extra lus te pakken via de duinen, het bos en de Ballummer bocht. Een training van 19.5 km.

Na een vrije middag, met daarbij onder andere volop schaatsen, volleybal en appelgebak met slagroom een stamppotbuffet en de tweede ronde van de quiz. Met gastdeelnemers van Geel Wit. Leuk dat jullie er waren mannen! En natuurlijk een gezellige avond, voor de één wat langer dan de ander. Franz T., Theo K. en enkele anderen werd daarbij de weg naar hun kamer versperd. En bleven vervolgens nog lang en gezellig hangen. DJ Alex T. zorgde voor de sfeer, maar mocht vervolgens vrij naar boven lopen. Of daar een diepere gedachte van de portieren achter zat…?

Zondag 12 januari: nieuwjaarsduik, trainen, quiz en uitkwartieren

De zondagochtend begon wat later met ontbijt en de traditionele nieuwjaarsduik. Jurjen K., Marleen D., Marc van der H. en Henk S. gingen dapper het koude water in. Eervolle vermelding daarbij voor Marleen, die na de duik ook nog ‘een baantje’ trok, zich daarna afdroogde en vervolgens nog mee ging trainen. Bikkel! Direct na de duik werd er getraind, gewandeld en rustig opgeruimd en uitgerust. Vervolgens de laatste ronde van de sport- en spelregelquiz. De verschillende groepjes bleken zeer dicht bij elkaar te zitten. De eer van de winst ging uiteindelijk naar Marc de L., Klaas M. en Gertjan L. Van harte! Klik hier voor de uitslag.

Na de winterse soepen was het echt tijd om afscheid te nemen. Met een zeer goed gevoel verlieten we het eiland, om er volgend jaar heel graag weer terug te komen.

Hotel Ameland: dank voor de gastvrijheid, de sfeervolle ontvangst en de prima verzorging. Bert en Henk, dank voor de uitstekende trainingen. Klaas en Henk, de quiz was top. En Marc, Henk en een beetje Marcel B. bedankt voor de organisatie. Hoewel, die stilte voor en na de maaltijd was wel erg lang Marcel…

Ameland. tot volgend jaar!