Nu 2016 er bijna op zit en we de laatste verenigingsactiviteiten achter de rug hebben, kunnen we kort terugblikken op het jaar. En zonder enige twijfel kunnen we concluderen dat het mooi, gevarieerd en zeer geslaagd verenigingsjaar voor onze Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken was. Niemand buitenspel was het motto en dat hebben we op verschillende manieren waargemaakt. Uiteraard volgt in aanloop naar de jaarvergadering op 20 maart 2017 het officiële algemene jaarverslag, maar op deze plek alvast een eerste terugblik. 2016 in vogelvlucht!

Januari
De nieuwjaarsinstuif op 2 januari is meteen een mooi begin van het nieuwe jaar. Ruim vijftig personen genieten van de ongedwongen sfeer en de snert. De nieuwe kledinglijn wordt officieel gepresenteerd. Voorzitter Robert van Dorst spreekt zijn zorgen uit over de gevolgen van de scheidsrechterspiramide en het geringe aantal rapporten per scheidsrechter. Hij maakt ook bekend dat we ons onder de noemer Niemand buitenspel gaan inzetten voor Fonds Gehandicaptensport. Speciaal woord van welkom is er voor de leden die zijn overgestapt van het opgeheven COVS Centraal Drenthe. Daardoor is ons werkgebied uitgebreid tot en met Assen, begroeten we 24 nieuwe leden en zo’n 20 donateur-voetbalverenigingen.

Op 4 januari lanceren we ons actiejaar voor de gehandicaptensport met een heuse SMS-actie, die ook in de regionale media veel aandacht krijgt. Van 11 – 13 januari verblijven 37 mannen en vrouwen op Ameland en genieten van een sfeervol en sportief weekeinde. De seniorensoos viert op 11 januari met gebak haar vijfjarig bestaan en ons voetbalteam oefent op weg naar het NK zaal.  Tijdens dat NK op 16 januari in Geleen wordt ons team eervol tweede. Nijverdal is in de finale met 3-2 te sterk. Enkele trainingen komen te vervallen door sneeuw en vorst. Op 28 januari neemt Klaas Smith 25 belangstellenden mee door de belangrijkste spelregels.

Februari
In februari worden de trainingen, ook op dinsdag, uitstekend bezocht. De pubquiz op de 11e is weer eens een prooi voor duo M & M en tien deelnemers behalen hun NHS-certificaat tijdens de reanimatietraining op 22 februari. Op diezelfde avond wordt de fusievereniging COVS Oldambt en Veenkoloniën opgericht, ontstaan uit Oost Groningen en Veendam. We zijn gastheer voor een themabijeenkomst van de KNVB, die uitstekend verloopt. Aan het einde van de maand verschijnt het eerste nummer van De Aftrap in 2016.

Maart
Opnieuw is in “ons” GRC-clubhuis een KNVB-maatwerkbijeenkomst. We bestaan 83 jaar op 8 maart en roepen iedereen op te SMS-en voor Fonds Gehandicaptensport. Alex Traa wint op 10 maart de pubquiz en op de 15e wordt de yoyo-test geoefend tijdens de training. Op 21 maart bezoeken ruim vijftig leden de jaarvergadering. Die verloopt vlot. Jan Regtop wordt benoemd tot erelid, Jannes Mulder tot lid van Verdienste. Jannes krijgt ook de gouden speld van COVS Nederland. Jan Ensing en Geert Ellens zijn 40 jaar lid. En Evert IJspeert neemt afscheid van het bestuur. Bert Volders wint het Johan Roeders spelregelkampioenschap. We trekken aan de bel bij de KNVB over het geringe aantal beschikbare kaarten voor de bekerfinale en Evert IJspeert verzorgt een spelregelavond bij vv Harkstede.

April
Van 10-16 april lopen elf leden mee in de nationale collecteweek voor Fonds Gehandicaptensport. Ze halen een fantastisch bedrag van ruim 1258 euro op! We besluiten de plannen van COVS Nederland om de districtslaag op te heffen te steunen. M & M winnen de pubquiz op de 21e, nadat diezelfde avond Jan Kemkers en Jochem Kamphuis de loting voor het NK veldvoetbal hebben verricht. Met een zware loting voor ons eigen team. De trainingen worden nog altijd prima bezocht, terwijl de camera voor het project videofeedback volop op pad is.

Mei
Er wordt druk gewerkt aan de laatste voorbereidingen op het NK veldvoetbal, de trainingen worden de 26e afgesloten en ‘onze camera’ volgt Thom Winkel bij de Noordelijke bekerfinale in Staphorst. Michael Dijk is één van de assistenten. Marije Deuring fluit de 28e de bekerfinale bij de dames tussen ADO Den Haag en Ajax.

Juni
De trainingsgroep sluit het seizoen af met een BBQ. Henk de Wit krijgt de jaarlijkse ‘aanmoedigingsprijs’en Alex Traa wint de laatste ronde van de pubquiz, waarbij duo M & M het eindklassement wint. De KNVB maakt de groepsindelingen bekend. In verband met de invoering van de piramide is er geen sprake van promoties. Op 6 juni fietst Robert de Wit ‘van Lauwerszee tot Dollard tou’ en haalt zo 250 euro op voor Fonds Gehandicaptensport.

Op 11 juni beleven we een fantastische COVS-voetbaldag op Corpus den Hoorn. De organisatie van het NK veldvoetbal heeft alles uitstekend voor elkaar. Er wordt overwegend sportief gestreden om de eer, er is een uitstekend lunch en dito BBQ, de pers schenkt volop aandacht aan het evenement en er wordt ruim 1000 euro opgehaald voor de gehandicaptensport. Helmond wint de finale na strafschoppen tegen ons eigen team.

Op de 13e ontvangen Siemen en Christian Mulder, de zaterdag ervoor nog actief op ons eigen NK veldvoetbal, de sportpenning van de gemeente Eemsmond. Danny Kempinga mag de 14e vlaggen bij de landelijke bekerfinale tussen Staphorst en Noordwijk.

Juli
Hoezo vakantie? Op 7 juli hervatten we de trainingen alweer. De eerste zomertraining is meteen goed voor 17 deelnemers. Ook verschijnt de tweede Aftrap van het jaar, met onder andere een terugblik op het NK en een artikel over het rapportagesysteem. We laten een statement uitgaan als we vernemen dat deelnemers aan de SO I en SO II voortaan een eigen bijdrage moeten betalen. Het zal later in het jaar tot constructief overleg met de KNVB leiden. Op de 28e wordt tijdens de zomertraining en FIFA-test geoefend.

Augustus
Ook in augustus kan er elke donderdag worden getraind en dat valt in de smaak. Bij afwezigheid van Bert en Henk is Wouter Horst op de 25e als trainer actief.

September
De deelname aan de trainingen stijgt in september naar recordhoogte, met op dinsdag en donderdag meerdere malen dertig of meer deelnemers. Op de 15e doen maar liefst 38 leden mee aan de pubquiz. De nieuwe quizmasters Marcel Bellinga en Marco Oosting zien Bart Pleiter winnen. Er wordt een eigen camera aangeschaft voor het project videofeedback en we starten een pilot met GPS als aanvulling op het project. Jochem Kamphuis en Siemen Mulder zien we ook Europees actief.

Oktober
Aan de vooravond van de Week van de Scheidsrechter doen we een oproep tot een moment van bezinning onder de titel ‘Pleur op, met geweld op het voetbalveld!’. We maken bekend dat vv Peize de fair play prijs 2015-2016 gewonnen heeft. Later in de maand reiken we die voor een wedstrijd van de winnaars uit. Op 2 oktober komt ons lid Bouwe Elzinga te overlijden. Op de 13e wint Carim Mesbah de pubquiz. De derde Aftrap van het jaar verschijnt.

November
Het bestuur bezoekt diverse vergaderingen, er is overleg met de KNVB en we nemen afscheid van het bestuur van COVS Noord. Marije Deuring neemt het voortouw om tot een rooster voor de barbezetting op de donderdagavond te komen en samen met Robert van Dorst regelt ze dat er meer vrijwilligers beschikbaar komen. Een online veiling met onder andere een gesigneerd EK-shirt van Björn Kuipers levert 415 euro op voor het goede doel, waarmee we ruim 3000 euro hebben opgehaald voor Fonds Gehandicaptensport. Marije Deuring wint op de 10e de pubquiz. FC Groningen-trainer Ernest Faber zorgt de 21e voor een zeer boeiende clubavond voor ruim veertig aanwezigen.

December
Begin december is Jochem Kamphuis trending op twitter, als hij Vitesse-aanvaller Nathan geen geel geeft voor het uitrekken van zijn shirt. De Braziliaanse Chelsea-huurling verloor bij een vliegramp in Colombia twee voetbalvrienden. Jochem wordt zelfs genomineerd als ‘speler van de week’.  De trainingen gaan door tot en met 15 december. Op de 8e wint ‘Heer en Meester’ de pubquiz. Het bestuur komt de 19e voor het laatst bijeen. Marco Oosting is daar ook bij en zegt toe in maart verkiesbaar te zijn als nieuw bestuurslid. De 19e komt ons lid Nats (Dirk) Braam te overlijden. Op 22 december verschijnt de laatste Aftrap.

2016…
Dat was 2016 in vogelvlucht. Het jaar van het welkom heten van de leden van Centraal Drenthe, het jaar van de nieuwe kledinglijn. Het jaar ook van het fantastische NK veldvoetbal, de twee tweede plaatsen voor ons voetbalteam en de mooie opbrengst voor Fonds Gehandicaptensport. Niemand buitenspel! Het was ook het jaar van Ameland, videofeedback, statements over eigen bijdragen en geweld én het jaar van de onderscheiden Jan Regtop en Jannes Mulder. Een jaar waarin ons ledental groeide met 21 naar 222 leden, dankzij de overgestapte leden van Centraal Drenthe. En het jaar van de gestegen deelname aan de trainingen, met gemiddeld op dinsdag 13  trainende leden (vanaf september gemiddeld zelfs bijna 16) en op donderdag gemiddeld ruim 19. 2016 dus, een mooi jaar!

Op naar 2017. Zien we jou op de nieuwjaarsinstuif op 7 januari? Trainen, bijpraten en stamppot! En ga je een week later van 13 -15 januari mee met Sportweekend Ameland? Aanmelden kan nog steeds! Dat kan ook voor de reanimatietraining op 13 februari, terwijl je eveneens graag begroeten op 27 februari, als we onze eigen Siemen en Christian Mulder te gast hebben.

We wensen je prettige feestdagen en alvast een sportief en gezond 2017. Tot volgend jaar!