Vandaag ontvingen scheidsrechters een mail van de KNVB, waarin KNVB melding maakt van een aangescherpte voorwaarde voor promotie, namelijk het vooraf afronden van de SO I (voor promotie naar C-groep) dan wel SO II (voor promotie naar E-groep) opleiding. In dezelfde mail kondigt de KNVB aan dat deelnemende scheidsrechters voor deze opleidingen een eigen bijdrage moeten gaan betalen van respectievelijk 100 of 50 euro. De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is van mening dat het moeten betalen van een eigen bijdrage door vrijwilligers van de KNVB onacceptabel is en ook niet past in het streven naar het verder verhogen van de kwaliteit van de arbitrage.

Hoewel wij in het kader van de kwaliteit van de arbitrage de overwegingen de opleidingen als voorwaarde voor promotie te benoemen begrijpen, is het tegelijk een extra tijdsinvesting en dus belasting voor de op amateurbasis actieve scheidsrechter. Er wordt te gemakkelijk voorbij gegaan aan de tijd, reiskosten e.d. die scheidsrechters voor het volgen van deze opleidingen kwijt zijn. Vanuit de kwaliteitsgedachte vinden we de aangescherpte voorwaarden echter te billijken, indien goed gekeken wordt naar leslocaties en lestijden.
Wat voor ons echter onacceptabel is, is de in de mail eveneens gecommuniceerde eigen bijdrage voor deze opleidingen, van respectievelijk 50 en 100 euro. Hoewel de KNVB aangeeft dat dit  “slechts” tien procent van de opleidingskosten betreft, vinden wij het een forse bijdrage voor mensen die als vrijwilliger wekelijks actief zijn tegen slechts een onkostenvergoeding. Voor veel jonge, ambitieuze scheidsrechters is het wel degelijk een fors bedrag. Los van de hoogte van het bedrag, willen wij het uitgangspunt dat er een eigen bijdrage moet worden voldaan ter discussie stellen. Als de KNVB zorgt voor kwalitatief goede opleidingen, die door deelnemers als een meerwaarde in hun ontwikkeling als scheidsrechter worden ervaren, zal het overgrote deel de opleiding gewoon voltooien. Dat door de KNVB gebruikte argument vinden wij dan ook niet ter zake doende.  Wij vragen ons af hoe serieus de KNVB de scheidsrechter neemt, als je aan de ene kant wel een enorme tijdsinvestering vraagt (naast alle andere al gehanteerde voorwaarden), maar daar niet eens een goede scholing kosteloos tegenover kunt of wilt zetten?
De KNVB wil graag een kwalitatief goed scheidsrechterskorps, maar legt de rekening daarvoor dus deels bij die scheidsrechters neer. De omgekeerde wereld.  Eerder vernamen we al dat de reiskosten voor (verplichte!) centrale bijeenkomsten in Zeist voor rapporteurs die landelijk rapporteren, niet (meer) worden vergoed. Terwijl ook kwalitatief goede rapportage van belang is bij het verhogen van de kwaliteit van de arbitrage, Een kwalijke ontwikkeling.
We hebben vandaag het bestuur van COVS Nederland in een brief opgeroepen dit onderwerp aanhangig te maken bij de KNVB. We roepen de KNVB op de eigen bijdrage voor de SO1 en SO2 alsnog te schrappen en echt te kiezen voor de kwaliteit van de arbitrage!
Het bestuur
Onderstaand ter informatie de mail van de KNVB over bovengenoemd onderwerp:
Beste scheidsrechter,De invoering van de nieuwe piramide heeft ook consequenties voor onze opleidingen. Graag willen we je informeren over de veranderingen die voor komend seizoen doorgevoerd zijn.Welke opleiding voor welk niveau?
• SOIII – Startniveau KNVB
• SOII – Groep E / JB
• SOI – Groep C / JATot nu toe was het een eis om bij promotie naar de desbetreffende groep de opleiding binnen één seizoen te behalen. Vanaf het seizoen 2017/’18 wordt het behalen van het diploma een voorwaarde om te kunnen promoveren naar groep E of groep C.De KNVB wil graag scheidsrechters die op alle facetten klaar zijn voor de volgende stap. Dit betekent niet alleen het in de praktijk goed fluiten van de wedstrijden. We vinden het ook belangrijk dat iemand alle competenties heeft om een niveau hoger aan te kunnen. Voorbeelden hiervan zijn communicatieve vaardigheden, gedrag en representativiteit. Deze aspecten kunnen we beter toetsen binnen onze opleidingen.Dit betekent dat we aan scheidsrechters die in de groep F of groep D fluiten, en de ambitie hebben om te promoveren naar groep E (SOII) of groep C (SOI), vragen om zich komend seizoen in te schrijven voor het volgen van de cursus. Wanneer iemand de opleiding niet met goed gevolg heeft afgesloten en toch op een promotieplaats staat, dan betekent dit vanaf komend seizoen dat geen promotie kan plaatsvinden.

Voor de groepen JB en JA geldt deze voorwaarde pas vanaf het seizoen 2018/’19, aangezien het vereiste opleidingsniveau aanzienlijk verhoogd is.

Kosten opleidingen
Om het totale opleidingsaanbod kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar te houden, is er voor gekozen om een bijdrage te vragen aan de scheidsrechters die zich inschrijven voor de opleidingen SO II en SO I. Voor de SO II gaat het om een eigen bijdrage van 50 euro en voor de SO I om een eigen bijdrage van 100 euro. Deze bijdrage toont de intentie dat iemand de motivatie heeft om deze opleiding te gaan volgen en zich bewust is van de tijdsinvestering. We investeren graag in onze scheidsrechters, maar we hebben de afgelopen jaren te veel scheidsrechters gezien die tijdens de opleiding stopten. Voor de juiste beeldvorming: de gevraagde eigen bijdrage dekt ongeveer 10% van de kosten per individuele deelnemer. De overige kosten komen net als in het verleden voor rekening van de KNVB.

Scheidsrechters die komend seizoen de opleiding nog verplicht moeten volgen, krijgen de opleiding nog kosteloos aangeboden.

Informatie over de opleidingen
Hier vind je de aankondiging van de opleidingen SOIII, SOII en SOI. Hierin vind je alle informatie over de opleidingen.