Het veertiende technische weekeinde van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken op Ameland was een groot succes! De ruim veertig deelnemers genoten van 13 – 15 januari jongstleden met volle teugen. Er werd fanatiek getraind, gewandeld en gefietst, er waren bijdragen op het gebied van zelfreflectie, spelregels en communicatie én er was een uitgebreide sportquiz.  De organisatie had alles prima voor elkaar. Bovendien werd de groep perfect ontvangen door de mensen van hotel Ameland, waar men voor de eerste keer te gast was. Klik hier voor de site van het hotel. Via deze webpagina konden thuisblijvers afgelopen weekeinde de belevenissen van de deelnemers volgen. In deze laatste update plaatsen we de foto’s van zondag 15 januari en een laatste bijdrage over het slot van het weekeinde.

17 januari, 17.00 uur (laatste update)
De  terugreis was een langdurige geschiedenis, omdat de boot er veel langer over deed. Maar rond 21.15 uur was iedereen weer veilig op sportpark Corpus den Hoorn. We kijken terug op een geweldig weekeinde! Onderstaand de laatste foto’s.

En oh ja, wie van de deelnemers mist een oplader van zijn (of haar) mobiele telefoon….?

[flickrset id=”72157628911737191″ thumbnail=”square”]

15 januari, 17.30 uur
Een voorlopig laatste update live vanaf Ameland. Later deze week plaatsen we nog wel extra foto’s, onder andere van deze derde en laatste dag. De training of wandeling was verfrissend en vermoeiend tegelijk. De diehards liepen naar Buren en weer terug, over het strand. Marja W. en Henk S. waagden zich aan een nieuwjaarsduik, de rest keek bibberend toe…

Na een douche stapte de hele groep op de fiets. Via bos en duin werd café De Boerderij in Ballum bereikt. In korte tijd werden glazen fris, koffie, thee, appelgebakjes, soep en uitsmijters weggewerkt. In de tussentijd maakte Henk S. de top-25 van de sportquiz bekend, want er waren maar liefst 25 prijzen. Glorieuze winnaar werd Alex Traa, met 66 van de 99 vragen goed beantwoord. Een glimmende bokaal, van Harrie Verkaik relatiegeschenken en een nieuw scheidsrechterstenue vielen hem ten deel. Op de plaatsen 2 tot en met 5 eindigden Rik B., Auke v.d. H., Thom van W. en Marcel B. (de secretaris). Volgend jaar zal Valley D. de quiz verzorgen, we kunnen dus alvast aan de studie.. Via de kustlijn aan de kant van het Wad werd Nes en ons voortreffelijke hotel bereikt. Na een drankje is het nu genieten van een Mediterraans buffet. Over een half uur gaat de bus naar de boot en zit Ameland 2012 er al weer op…

We kunnen terugkijken op een geweldig weekeinde! Mooi weer, interessante bijdragen van Johan en Robert, een klein blokje spelregels, een superleuke sportquiz, fanatieke trainingen en leuke wandelingen, een lekkere fietstocht…. En niet te vergeten een prima hotel met onze gastheer Marco en gastdame Simona. Dank. Ook dank aan de organisatie: Henk, Alfons en Johan. Ameland, in 2013 komen we graag terug!~

Later deze week meer foto’s op de site.  

15 januari, 11.50 uur
Dag 2 werd opnieuw tot in de kleine uurtjes voortgezet en afgesloten met een drankje, hapje en feestmuziek door de dj’s Marcel B. (de kandidaat-penningmeester) en Alex T. Bijzondere optredens van gastartiesten Klaas M., Henk M., Robert de W. en Nicole K. waren amusant.Een enkeling waagde zich tot slot aan een nachtelijke wandeling op het strand…

Dag 3 ging als vanouds van start met een conference door Theo K., die verder anoniem wenst te blijven. Hij eindigde met de wens dat voorzitter Robert van D. nog dertig jaar in functie mag blijven.. In de derde en laatste ronde van de sportquiz werd ondere gevraagd welke club op Anfield speelt (Liverpool) en waar het grootste stadion ter wereld staat (Noord-Korea).

Nu zo de laatste training, direct gevolgd door een fietstocht en het afsluitende diner. Wordt nog één keer vervolgd… 

14 januari, 21.45 uur
Na de heerlijke ochtendtraining was het woord aan Robert de W. voor een boeiende en gedegen bijdrage onder de titel ‘zien en gezien worden’. Robert liet op een interactieve manier zien dat niet alles is wat het lijkt. Verbale en non-verbale communicatie, oordelen en veroordelen, cultuurverschillen en omgaan met (social) media kregen de aandacht. De tijd vloog om en dat is een compliment voor Robert! Aansluitend rondde Johan S. zijn onderdeel over zelfreflectie af. Blijf dicht bij jezelf en durf in de spiegel te kijken, zo luidde zijn boodschap.

De middag leverde wat vrije tijd op, die wisselend werd ingevuld. Wandelen op het strand, kaarten in het hotel of even op de fiets naar het dorp. Een grote groep ging naar hotel de Jong voor de inmiddels traditionele appelgebak met slagroom. Mmmmm!

Voor het prima Indische buffet (complimenten voor de kok!) werd nog even ronde 2 van de sportquiz gespeeld. Vragen als welke score kun je niet met één dart behalen (23), op welke berg verongelukte wielrenner Cassertelli (Aspin), hoeveel mensen mogen op de reservebank zitten (12) en wie was Oranjes topscorer op het WK 74 (Rep) kwamen langs. Morgen ronde 3.

Nu is het tijd voor uitbuiken, kaarten, relaxen en een drankje in de bar… En voor de foto’s van vandaag, met dank aan Richard Meints en Ger Rijskamp…

[flickrset id=”72157628868728501″ thumbnail=”square”]

14 januari, 12.45 uur
De eerste avond van het technisch weekeinde werd pas in de kleine uurtjes afgesloten. Er werd zelfs nog een polonaise ingezet. Nanko K. speelde iets teveel met de schuifjes van de muziekapparatuur, met steun van Simon S. kwam het helemaal goed. Onze voorzitter probeerde pal boven de bar te slapen, maar dat ging niet echt eenvoudig…

Vanochtend om 9.00 uur was iedereen weer fris en fruitig aanwezig voor een prima ontbijt. Daarna ging een groep wandelen onder leiding van Henk S. Johan S. en Roel B. namen de meest fanatieke leden mee naar het strand voor een heerlijke training. Kort intervalwerk en een duurloop van Nes naar Buren, over het strand, werden volbracht. Hoewel een deel van de groep halverwege de heenweg naar Buren al omkeerde. De wandelaars waren twee uur onderweg en gingen door bos en duinen en over het strand.

Na de douche is het nu zo tijd voor een communicatietraining door Robert de W., waarna Johan S. het onderdeel zelfreflectie zal afronden. Vanmiddag dan gelegenheid voor koffie met gebak bij hotel de Jong….

13 januari, 23.00 uur
Het programma voor de eerste dag zit er alweer op. Na de pittige training verzorgden Marcel B. (de secretaris) en Johan S. een klein blokje spelregels. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de toets die de scheidsrechters landelijke lijst vorige week moesten maken. Niemand had alle vragen goed. De discussie was leerzaam en nuttigg. Na de spelregelsessie was het tijd voor een eerste borrel…

Henk S. en zijn assistent Bert K. legden de heren en dames vervolgens het vuur aan de schenen met de eerste veertig vragen van de sportquiz. Spelregelvragen, voetbalvragen en andere sportvragen lieten de hersens kraken. Voorbeelden? Wat is de bijnaam van Lionel Messi? Wie scoorde de eerste goal in de returnwedstrijd FC Groningen – Atletico Madrid in 1983 (Ron Jans)? En hoeveel ballen gebruik je bij snooker? (21).

Het eten was heerlijk! Stampotten-buffet, altijd goed. Na het uitbuiken besloot Johan S. de dag met een bijdrage over zelfreflectie. Jezelf leren kennen, leren van je eigen fouten en de zogenoemde STARR-methode passeerden de revue. Tijd om nog een afsluitend drankje te drinken, op naar dag 2.

Met dank aan Ger Rijskamp nu de eerste foto’s.

[flickrset id=”72157628856117917″ thumbnail=”square”]

13 januari, 14.30 uur
Zo, de eerste training zit erop! Doordat de strakke wind vol op de kust staat, was er bijna geen strand en bovendien werd je gezandstraald. De training vond dus plaats in het bos, rondom en op de grote bult nabij de strandopgang van Nes. Veel klimmen en dalen en dat vol tempo. Pittig genoeg dus! Volgens de technische snufjes van Wouter H. hebben we zo’n acht kilometer gelopen. De kop is er nu dus echt af!

Wat er verder over de training valt te vertellen? De fitheid van Henk S was opvallend. De afslag naar links die de berg op ging i.p.v. er omheen (zoals Henk S. had gedacht), het sprintje in de cooling-down van Henk K. De laatste versnelling van Tonnie W., waarmee hij Robert de W. en Marcel B. (de secretaris) net niet wist te verrassen. En oh ja, Marcel B. (de aanstaande penningmeester) is nog steeds fit. En dat is de laatste keer dat we hem daarmee lastig vallen :-). Straks naar de spelregels!

13 januari, 11.45 uur
De heenreis naar Ameland is voorspoedig verlopen. Iedereen was op tijd, de bus ook. Helaas zijn Jacob Cleveringa (ziek) en Klaas Smith (herstellende van een maagbloeding vorige week) niet mee. Dat scheelt spelregeldeskundigheid, maar Johan S. en Marcel B. (de secretaris) zullen proberen ‘de drie minuten’ van Klaas waardig in te vullen. Jacob en Klaas, beterschap!

De boot had wat tegenwind, maar ook dat kwam goed. De eerste verhalen rolden al over tafel. Dat ene Marcel B. (niet de secretaris) er te laat achter kwam dat zijn jas te groot was, is opgelost dankzij de extra jas van Roel B. Auke v.d. H. loopt met een jas uit een grijs verleden, maar ook dat mag de pret niet drukken. Het hotel is prima voor elkaar en de sandwiches smaakten goed. Over een half uurtje gaan we trainen. Kijken of we die eerste training nu zonder vervelende blessures kunnen afronden… Straks een impressie en vanmiddag de eerste foto’s!

Klik hier voor het volledige programma van Ameland 2012

Klik hier voor een terugblik op het technisch weekeinde van januari 2011