Het vijftiende technische weekeinde van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is van 11 tot 13 januari succesvol verlopen. In prima weersomstandigheden werd er hard gewerkt en was er uiteraard ook de nodige ontspanning. Met drie trainingen op het strand en door de duinen, een lange fietstocht naar ‘Onder de vuurtoren’ op zondag en een fietstocht of zeer intensieve mountainbiketocht op de vrijdag werd er hard getraind. De niet-trainende deelnemers wandelden de nodige kilometers. Wouter Horst, Paul Lips en Mels Klabbers waren bovendien nog als arbitraal trio actief bij het oefenduel Geel Wit – GRC Groningen op de zondagmiddag.

Helaas was er ook een hele vervelende start van de zaterdag. Edo bleek last van zijn hart te hebben en moest per heli naar het ziekenhuis in Groningen worden gebracht. Het gaat redelijk naar omstandigheden en we wensen Edo alle sterkte en een spoedig herstel! We willen Marco en Simona, Wieke, Truus, Theo en Gerard Pluim danken voor hun hulp en alertheid in deze!

Naast de trainingen was er aandacht voor spelregels. Compleet met spelregelwedstrijd aan de hand van 25 beeldfragmenten. De deelnemers kozen meestal wel de juiste spelhervatting, maar bleken in de keuze voor de persoonlijke straf vaak wat te mild. De spelregelstrijd werd uitstekend verzorgd door Klaas Smith, met assistentie van Nanko Kuipers. Onze eigen Noordelijke spelregelkampioen Sam Dröge deed wat hij aan zijn stand verplicht was, namelijk de wedstrijd winnen… Met 20 punten eindigde hij net voor Marcel Boekholt (19 punten) en Wouter Horst en Jan Willem Bouw (beiden 17 punten). Daarachter eindigden Jurjen Kaper, Marije Deuring, Alfons de Graaf, Ger Rijskamp, Jacob Cleveringa, Marc van der Haak, Mels Klabbers, Gert Jan Lania, Paul Lips, Danny Meiring, Albert Oost, Henk Steenhuis, Johan Suurd, Alex Traa, Tonny Westerloo en Henk de Wit. Vanaf Jacob Cleveringa gaat hert hier om een gedeelde tiende plaats 🙂

Er werd nog een wedstrijd gehouden en wel de Vally Dusink sportquiz. Wat een lastige vragen! In drie sessies moest iedereen 100 meerkeuzevragen beantwoorden. Hoeveel gouden medailles won Carl Lewis? Wie is recordhouder gele kaarten? En hoe heet het stadion van Fulham waren drie van de vragen. Klaas Smith had zestig vragen goed en won daarmee een desktop speaker systeem. Achter Klaas eindigden Paul Lips, Bert Kamstra, Marcel Boekholt, Marcel Bellinga, Jurjen Kaper, Henk Mulder, Tonny Westerloo, Sam Dröge, Wouter Horst, Simon Schuil en Jeroen Vredevoogd. Klik hier voor de volledige uitslag en een overzicht van de prijzen. Prijswinnaars kunnen tot 21 februari aanstaande op vertoon van hun bon de prijs afhalen bij GRC/tijdens een trainingsavond.

Marc van der Haak verzorgde een boeiende bijdrage waarin hij agressie op de velden aan een sociologisch perspectief onderwierp. Hij putte hierbij uit eigen ervaringen en ook Wouter Horst deed een bijdrage. Na een inleiding werden de aanwezigen zelf aan het werk gezet om ideeën te verzamelen wat te doen aan agressie op en rond de velden. Alle input wordt door Marc verwerkt tot een open brief aan KNVB Noord, als onze bijdrage aan het door de KNVB voor het amateurvoetbal op te stellen manifest. Zodra de open brief gereed is zullen we die op deze site publiceren.

Ook het grote forum op zaterdagavond stond in het teken van agressie op en rond de velden. Clubs die structureel te weinig doen aan het aanpakken van geweld moet je daarvoor aanpakken was één van de conclusies. Ook was het forum het erover eens dat de sleutel ligt bij de verenigingen: binnen de eigen clubs moet je elkaar aanspreken op gedrag. FC Groningen-directeur Hans Nijland stelde dat het in het betaalde voetbal allemaal wel een beetje meevalt en stelde eveneens dat hij best tevreden is over het niveau van de Nederlandse arbitrage. Het forum stond onder leiding van Gert Klooster en bestond naast Nijland uit onze eigen Marcel Bellinga en de sponsors John Schokker en Joop Veldhuis (sporthuis Winsum). De laatste had kort voor het forum een sponsorcontract met onze vereniging ondertekend. Bij het forum waren ook leden van Geel Wit en GRC Groningen aanwezig.

Wat kunnen we nog meer zeggen? Dat het ook ”s avonds gezellig was? Dat enkele dapperen de zee indoken op zondag? Dat er vele goede gesprekken werden gevoerd? Dat Hans Nijland keurig meetrainde op zaterdagochtend? Dat onze sponsor Joop Veldhuis dat ook deed? Dat Jan van Os een prachtige tocht per mountainbike had uitgezet? Het was kortom een prima weekeinde!

En zo was het een afwisselend programma in het prima hotel Ameland. Mooi weer, goede accommodatie en zoals Hans Nijland twitterende – een gemotiveerde groep. Volgend jaar weer! Iedereen die zijn of haar bijdrage heeft geleverd willen we daarvoor danken, met uiteraard de bijzondere dank aan gastheer en vrouw Marco en Simona en aan onze organisatoren Henk Steenhuis, Alfons de Graaf en Johan Suurd!

Zie onderstaand ook voor het gedurende het weekeinde geplaatste liveverslag. En klik onderstaand voor de foto’s!

In 2014 ook mee? Gaan dan nu vast sparen…. Klik hier om je voor het sparen aan te melden

De foto’s van zondag 13 januari:

[flickrset id=”72157632530665008″ thumbnail=”square”]

De foto’s van zaterdag 12 januari:

[flickrset id=”72157632502713893″ thumbnail=”square”]

De foto’s van vrijdag 11 januari:

[flickrset id=”72157632494539281″ thumbnail=”square”]

En onder het eerder gedurende het weekeinde geplaatste verslag:

Update 14 januari, 11.35 uur:

Ook de laatste dag van het technische weekeinde verliep in prima sfeer. Na een iets later ontbijt, voor sommigen zeer welkom, werd de laatste ronde van de sportquiz gehouden. Later op de dag volgde na de fietstocht de bekendmaking van de winnaar, niemand minder dan Klaas Smith. Die mocht zelf de uitslag van de spelregelwedstrijd bekendmaken. De uitslagen van de spelregelwedstrijd en sportquiz volgen morgen op deze site. De fietstocht werd afgesloten met een bezoek aan de tweede helft van Geel Wit – GRC, onder leiding van het trio Horst, Lips en Klabbers. Tussendoor hadden een aantal dapperen een nieuwjaarsduik genomen…

Na een Indisch buffet werd de terugreis aanvaard. Drie dagen plezier en inspanning zitten er weer op. Marco en Simona (en medewerkers) van hotel Ameland: dank jullie wel!! En uiteraard dank aan onze organisatoren Alfons, Johan en Henk. Later deze week een laatste update van dit verslag met de uitslagen van de sportquiz en spelregelstrijd, de foto’s van de zondag en extra foto’s van de zaterdag.

Update 12 januari, 23.40 uur:

Vally Dusink had in de sportquiz weer enkele belachelijk moeilijke vragen bedacht. Maar goed, meerkeuze biedt altijd perspectief. Na opnieuw een prima buffet en een korte pauze begon het sportforum onder de prima leiding van Gert Klooster. Hans Nijland van FC Groningen, de sponsors John Schokker en Joop Veldhuis (sporthuis Winsum) en onze eigen Marcel Bellinga voerden discussie over enkele stellingen. Was de rode kaart voor AZ-doelman Esteban na zijn actie tegen de supporter terecht? Moeten clubs die geen maatregelen treffen uit competitie genomen? En moeten zware overtredingen altijd ook door justitie worden beoordeeld? De meningen waren hier en daar verdeeld, maar de algehele conclusie was dat emotie mag, dat overtredingen onderdeel van de sport zijn, maar dat meer respect hier en daar wel nodig is. Hans Nijland sprak zijn bewondering en waardering voor de scheidsrechters uit.

Dit is de laatste update tijdens het weekend. Het verslag van de laatste dag en de foto’s van zondag volgen maandag of dinsdag. Onderstaand de foto’s van deze zaterdag.

Update 12 januari, 17.25 uur:

De tweede dag van het technisch weekeinde is alweer aardig op streek. Er is vandaag tweemaal fanatiek getraind. In de ochtend d.m.v. een duurloop over strand van Nes naar Buren en via de duinen weer terug. Zo’n 6/7 kilometer. Onze speciale gast Hans Nijland eindigde keurig in de middenmoot en liet zich dus van zijn sportieve kant zien.

Na de training volgde een bijdrage van Marc van der Haak over antisociaal gedrag in de sport. Hij betoogde dat antisociaal gedrag meer voorkomt naarmate de sociale controle geringer is. En dat gebeurt meer naarmate een groep groter is. Om prosociaal gedrag te stimuleren is een voorbeeldfunctie heel belangrijk. Na de theoretische inleiding gingen we in groepjes brainstormen over hoe je via de sociologische benadering agressie op de velden kunt tegengaan. De ideeën worden door Marc en het bestuur meegenomen richting KNVB. Een hele interessante bijdrage van Marc!

In de middag opnieuw een training, nu met intervalwerk en kort werk op het strand. De niet-trainende leden gingen opnieuw lekker aan de wandel. Een zevental fanatiekelingen gingen met Jan van Os nog weer op de mountainbike tekeer, het grootste deel van de groep gebruikte de vrije tijd voor een bezoek aan het dorp.

Vanavond der sportkwis, diner en het grote forum over agressie in de sport. Na dat forum een nieuwe update en de foto’s van vandaag!

11 januari, 22.55 uur:

Het vijftiende technische weekeinde op Ameland is succesvol van start gegaan. Op dag 1 verliep de reis per bus en boot vlot, waarna ingekwartierd kon worden in hotel Ameland. De reis werd niet door iedereen bewust meegemaakt. Zo heeft Mels K. lekker geslapen op de achterbank van de bus en moest Peter K. de boot laten gaan met dank aan de NS…

De eerste training werd op het strand gehouden en bestond uit een duurloop. Een rustig begin van het weekeinde. Na een pauze volgde een spelregelinstructie + 25 lastige vragen van Klaas Smith. De befaamde 3 minuten werden uiteraard volledig benut (plak er maar een 0 achter). Belangrijke les: tape om de kousen moet in dezelfde kleur….

De middag stond in het teken van een rustige fietstocht in rechte lijn naar Hollum en Ballum. Voor een kleine groep was er een fanatieke mountainbike-tocht onder leiding van Jan van Os. Onderweg onderbroken voor een lekker appelgebakje en warme chocomelk, uiteraard met slagroom. Een enkeling had daarna nog zin in een tosti… 31 kilometer met hier en daar een Schotse Hooglander, een hellinkje, een dood konijn (flappie), een lekke band voor Paul L., drie valpartijen voor Wouter H. leverden veel plezier op. Een zware maar erg leuke tocht.

Na de onmisbare borrel werd er genoten van een lekker Hollands buffet, inclusief toetje. Daarna liet Valley D. in een noodvaart 40 lastige vragen in de sportkwis de revue passeren. Met een hoog gokgehalte zou je deze kwis zomaar kunnen winnen…. Inmiddels was onze gast Hans Nijland met echtgenote Marieke gearriveerd. Met de bus waren al sponsor Joop Veldhuis van Sporthuis Winsum en kameraad Boelo Meijboom meegegaan.

Dag 1 is nog niet afgelopen, maar over de kleine uurtjes schrijven we uiteraard morgen weer… Hieronder de eerste foto’s, met dank aan Ger R.