Tijdens deze seniorensoos werd er historie geschreven: Theo was op tijd aanwezig en voorzitter Garbrand was verhinderd wegens verbouwing in zijn huis. Bij zo’n verbouwing is er natuurlijk deskundige toezicht nodig en Garbrand heeft verstand van de bouw. Het was een wat triest begin van de soos: enkele ernstige ziektegevallen en overlijdens passeren de revue. Ook wij als senioren ontkomen er niet aan, misschien nog wel meer dan de jongere leden. Naar vermogen wordt hier natuurlijk aandacht aan besteed.

De rapporteurs onder ons (en dat zijn er gelukkig nog enkelen) hebben afgelopen weekend kou geleden. Klaas S dacht op de tribune plaats te kunnen nemen en nog van wat beschutting te kunnen genieten, doch lag het hoofdveld eruit en werd er op een open, ijskoude, kunstgrasveld gespeeld. Hiervoor zou de KNVB eigenlijk een ‘koudetoeslag’ moeten uitkeren. Misschien lukt dit met de megawinst op het WK in Qatar.

Natuurlijk kwam de arbitrage aldaar uitgebreid ter sprake: afgrijselijke toestanden bij Nederland – Argentinië (19 gele en, na afloop, 1 rode kaart), de status aparte van de heer Messi en de behoudende tactiek van de bondscoach (niet om van te juichen en een zeer slecht voorbeeld voor onze amateurs en vooral onze jeugd). Helaas is pennelschieten niet onze sterkste kant. Er werden nog enkele oude pennelnemers genoemd, onder wie Johan Neeskens, die ze loeihard gewoon raak schoot door het midden. Ook enkele leden van onze vereniging fluiten nu op een aardig hoog amateurniveau en zelfs in het Betaald Voetbal. Hopelijk breekt er weer eens iemand door.

Dankzij het feit dat er bij ons een echte dokter in de zaal is, komen flink wat medische zaken aan de orde. Dat is voor ons, op leeftijd zijnde oude mannen, niet verkeerd. Je steekt er flink wat van op, zelfs reanimatie kwam aan de orde. Iemand wist te vertellen dat er ooit iemand, die door hem en een paar ambulancebroeders in het leven terug was geroepen, daarna nog zo’n tien jaar leefde en zijn hele erfenis aan dit drietal doneerde. Als er geen directe nabestaanden zijn dan kan dat inderdaad, bij testament natuurlijk. Ook de Nederlandse Staat wordt in zo’n geval er niet slechter van.

Daarnaast werd ooit een reanimeerder onder ons door een politieagent gezegd dat hij moest opsodemieteren: de agent dacht het beter te kunnen. De politie is niet altijd je beste kameraad en zo’n agent moet maar op die relschoppers na wedstrijden van Marokko worden afgestuurd. Wel was er grote waardering voor het Marokkaans elftal, wat een strijdlust en passie! Er werd terecht opgemerkt dat je als topscheidsrechter als het ware in een glazen huis zit en ook goed om je privézaken moet denken. Dat geldt overigens niet alleen voor scheidsrechters!

Van ons aanstaande 90-jarig jubileum is nog niet zo veel vernomen. Het is wel zaak om weer eens als scheidsrechtersvereniging aan de weg te timmeren en van je te laten horen. Verder lopen alle activiteiten naar behoren volgens de geleerden.

De schaal met metworst gaat rond en wordt in de beste orde bevonden. Enkele soorten metworsten worden besproken, (oud-)scheidsrechters hebben ook daar wel verstand van. Dan volgt de hoge energierekening waar een ieder mee te maken heeft. Eén van ons geeft een technische uiteenzetting over soorten warmtepompen en hoe die te benutten. Ook daarover heeft men hier kennis van zaken in huis. Eén van ons doet vrijwilligerswerk bij de Voedselbank, van zijn verhaal word je niet vrolijk. Hopelijk komen er ooit betere tijden. Overigens goed dat de Voedselbank er is en dat er gemotiveerde vrijwilligers zijn om daar de boel te regelen. Er wordt geopperd om Dagobert Duck een mailtje te sturen, maar die eend kennende, zal dat wel niks opleveren.

Verder werd er gesproken over termen die niet meer van deze tijd zijn en over het aanbieden van excuses. Bé gaat excuus maken voor de vele, vele verkeerde beslissingen, die hij als scheidsrechter heeft gemaakt en dat door een door hem gegeven foute pennel De Fivel ooit is gedegradeerd. Hij durft zich nog steeds niet in Zeerijp te vertonen en op familiebezoek moet hij zich vermommen. Ook corruptie komt ter sprake: als neutrale scheidsrechter vind je dat natuurlijk zeer kwalijk. Helaas komt dit nogal eens voor.

Nadat barkeeper Jannes weer voor het onmisbare drankje heeft gezorgd, wordt er weer tevreden huiswaarts gekeerd en hopen wij elkaar in gezondheid in het nieuwe jaar weer terug te zien!