Er waren twaalf leden aanwezig: een goede opkomst. Enkelen waren afwezig wegens ziekte of andere verplichtingen. Het rondsturen van de uitnodigingen wordt in het vervolg verzorgd door Robert. Zoals altijd vliegen de anekdotes uit die goeie ouwe tijd weer over de tafel. De koffie, cake en de rest zijn weer als vanouds van prima kwaliteit.

Er worden een paar verenigingen genoemd, die de tand des tijds niet hebben weten te doorstaan of zijn gefuseerd met als oogmerk groter en sterker te worden. Dat lukt veelal wel, soms ook niet. Vooral bij de oudste leden valt de opheffing van hun oude, vertrouwde cluppie, zwaar. Maar zoals het getij verloopt, moet men de bakens verzetten. Dat geldt ook voor onze voetbalclubs. Enkele roemruchte opgeheven verenigingen zijn de vv Grashippers uit Garsthuizen (ooit een sterke zaterdagvereniging) en de vv de Marne uit Leens, gefuseerd met zaterdagclub LCSV tot nu de FC LEO. Bij de Grashippers moest er in het dorpscafé worden omgekleed en bij de Marne sloeg ooit een speler al voor de wedstrijd een tegenstander voor de kop. Die speler deed dus niet mee aan de wedstrijd en kreeg 10 wedstrijden aan de broek. Beide kemphanen zaten overigens al spoedig aan de toog in de kantine: de vrede was spoedig getekend.

Natuurlijk wordt Verstappen uitgebreid besproken. Waar een groot deel van de aanwezigen hun nachtrust gaarne voor hem opofferen, heeft een kleiner deel niks met de racerij. Vroeger werd er ook door een aantal  ’s nachts naar het boksen gekeken, want alleen maar voetbal kijken is echt te eenzijdig. Een prominent lid heeft een TV-sportabonnement, doch vergeet hij er vaak gebruik van te maken. Tevens presteerde hij het om in zijn actieve carrière popster en kunstenaar Herman Brood op de bon te slingeren voor het in verboden richting een straat infietsen. Of dit tot Brood is doorgedrongen, vermeldt de verteller niet. Brood was vaak van een totaal andere planeet. Zijn zoon (een van de velen) voetbalde ooit enkele seizoenen bij CVVB in Bedum.

De 4 Mijl van Groningen wordt natuurlijk ook besproken. Niemand van de aanwezigen durfde zich hier nog aan te wagen. Dat was vroeger wel anders, maar helaas bestond de 4 Mijl toen nog niet. Het bleef bij een paar rondjes Stadspark of naar de Hoornseplas en weer terug.

Er werden door topamateurclubs in Winsum wel eens twee kleedkamers geëist. Het leek Ajax wel. Daar kan het hele elftal wel in kleedkamer 2 worden gezet, om van onze FC maar te zwijgen. Daarvoor is kleedkamer 3 nog te goed! 

Er wordt met heimwee teruggedacht aan de tijd dat de Swieneboer uut Roden nog de baas was. Hij verkocht zowel swien’n als voetballers. De spelerscontracten stonden op de achterkant van een sigarendoosje. Toen vraten de spelers het gras compleet op. Met dat kunstgras lukt dat niet zo best meer.

Sommige scheidsrechters konden goed tegen een terecht, matig rapport. Enkelen ook niet. Eentje kwam daar zelfs op terug in een door hem geschreven boek. Nu nog te koop bij Mamamini voor een dubbeltje of zoiets.

Klaas uit Usquert had last van de vele omleidingsborden om het complex te bereiken. Helaas is ook nog zijn lokale club via de zaterdag 5e klasse naar de reserveklasse afgedaald. De SV Onderdendam opereert daar al jaren in en had zelfs een heuse spelersbus tot hun beschikking. Dat werd te duur. Nu gaat men per boot. Gelukkig is Onderdendam rijk aan waterwegen, alle kanten op. De president van de Nederlandse Bank is er geboren, er woont een legendarische oud- scheidsrechter en ook de moeder van de schrijver van dit epistel is al daar geboren. Over  Onderdendam dus geen kwaad woord.

De vrouw van een van onze deelnemers werkte ooit op het bondsbureau in de Wassenberghstraat in Stad (later Hoogezand) en kon direct de door de tuchtcommissie uitgesproken straffen aan de betrokken spelers mededelen. Zij wisten dit dus al eerder dan dat het in het Bondsblad werd gepubliceerd.

Enkele prominente historische scheidsrechters passeren de revue. Eentje was nog jarenlang barkeeper. Niet verkeerd voor die barbezoekende scheidsrechter. Ooit rekende een sponsor ‘s maandags de drankjes af die de spelers van zijn cluppie ‘s zaterdags al daar hadden genuttigd. Gelukkig na de wedstrijd. Hij betaalde alleen als ze hadden gewonnen.  Wij wachten als COVS nog steeds met smart op zo’n sponsor. Hij kan direct een erelidmaatschap tegemoet zien. Omdat barkeeper Klaas de (lege) colablikjes gaat verzamelen, dient de bestuurskamer direct te worden verlaten in verband met de hoge gasrekening. Het had direct het juiste effect.