Komend weekend maakt de voetbalwereld weer een statement rondom de internationale Coming Out Day: ‘Iedereen is welkom en moet zichzelf kunnen zijn, niemand uitgesloten.’

#OneLove en #AllTogetherChallenge zijn campagnes voor verbinding en zijn onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen discriminatie. Op vele verschillende manieren zullen er aankomend speelweekend acties plaatsvinden, waaronder het dragen van speciale tenues en #OneLove-aanvoerdersbanden.

De kwestie rondom Iker Cassillas en Carles Puyol van afgelopen zondag toont aan dat er nog heel veel te winnen valt op het gebied van een veilig sportklimaat. De Scheidsrechtersvereniging Groningen e.o. sluit zich volledig aan bij het statement van de John Blankenstein Foundation: het is heel pijnlijk dat deze grappen over geaardheid en uit de kast komen gemaakt worden en het werpt voetballers en andere sporters die hiermee worstelen heel ver terug.

Helaas blijft de urgentie voor het promoten van acceptatie en tolerantie onverminderd groot. Er staat zelfs een WK voor de deur in een land waar er hoge straffen staan op homoseksualiteit. Ook hier zal de #OneLove-campagne met regenboogaanvoerdersbanden een vervolg krijgen. Tal van Europese landen hebben zich bij deze actie aangesloten.

Het is ieders verantwoordelijkheid om een veilige (sport)omgeving te bevorderen waarin iedereen zichzelf kan zijn. Wij roepen op om op te staan vóór een gelijke sportbeleving voor iedereen. Oordeel niet te snel over anderen, maar stel je open en oprecht op. Ga met elkaar in gesprek, verplaats je in de ander en stel jezelf de vraag wat jij kunt doen om ook anderen te laten ervaren dat sport echt voor iedereen is.

Dat sport voor iedereen is, vinden we toch allemaal? #OneLove #AllTogetherChallenge