Het spelregelteam van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken deed zaterdag 31 mei jongstleden als Noordelijk kampioen mee aan het Nederlands Kampioenschap spelregels voor COVS-teams/ scheidsrechtersverenigingen in het Brabantse Rijkevoort. Het team behaalde een zesde plaats. Coach Evert IJspeert blikt in woord en beeld terug…

Op naar Rijkevoort…
Op vrijdag vertrekken de Groninger scheidsrechters al richting Venray. Hier wordt de nacht doorgebracht en op zaterdag, de dag dat het moet gaan gebeuren, kan na een goed ontbijt afgereist worden richting Rijkevoort, waar de landelijke finale gehouden wordt.  Na het openingswoord van voorzitter Jo Oppers van de Scheidsrechtersvereniging Boxmeer-Cuijk e.o. wordt de jury voorgesteld, waarin onder andere Klaas Smith zitting heeft. Direct na de opening verplaatsen de deelnemers zich naar een andere zaal in Dorpshuis “De Poel”. Hier worden de schriftelijke vragen gemaakt. Na de ronde schriftelijke vragen is het de beurt aan Sam en alle andere “nummers één” om aan te treden voor de eerste ronde leesvragen. Sam heeft hierbij drie van de vijf vragen goed. Victor en Marije scoren vervolgens vier uit vijf. 

Direct na de eerste ronde leesvragen wordt afgetrapt voor de tweede ronde. Alle eerste deelnemers krijgen weer vijf vragen voor de kiezen waarbij steeds gekozen moet worden tussen vier antwoordmogelijkheden. Sam heeft wederom drie van de vijf vragen goed. Victor laat nu wat punten liggen, met slechts één vraag goed. Marije sleept vervolgens nog enkele punten binnen, waardoor we na deze ronde in de middenmoot staan.

Duidelijk is dan al dat het niveau aanmerkelijk hoger ligt dan in de districtsfinale. De vragen zijn moeilijker en er worden meer fouten gemaakt door alle teams, wat de spanning wel weer ten goede komt. Na deze twee rondes is het al tijd voor de lunch, die er goed verzorgd uitziet. Tijdens de lunch wordt er nog druk gediscussieerd over enkele vragen en ook enkele juryleden wordt het vuur na aan de schenen gelegd.

Na de lunch wordt “onze wedstrijd” ook weer hervat. We gaan verder met de meest interessante ronde, de ronde met de open vragen, beter bekend als de mondelinge ronde. Voor ons is Sam als eerste aan de beurt. Voordat Sam aan de beurt is, zijn er diverse teams geweest, daarin werd gemiddeld gescoord. Lijstaanvoerder Schagen/Den Helder e.o. scoorde 13 punten. Apeldoorn, in de naam van Frank-Willem Kouwer, is het eerste team dat het maximale aantal punten van 16 punten weet te scoren. Sam gaat net als tijdens de districtsfinale voor vraag nummer 7. Hij krijgt voor zijn antwoord 14 punten, wat een prima score is. De vraag die Sam te beantwoorden kreeg, ging over een speler waarvan in een duel zijn schoen beschadigd raakt, en die op weg naar de zijlijn de bal nogmaals speelt. Kortom, appeltje eitje voor Sam.

In de volgende ronde mondelinge vragen is Victor voor ons aan de beurt. Hij heeft echter de tijd, er zijn slechts zes teams voor hem aan de beurt. Het team van De Langstraat, in de naam van Sjaak van Esch, scoort de tweede 16 punten van de dag. Ook hij krijgt een applaus. De vraag die Victor krijgt is erg lastig, hij scoort helaas 4 punten. Na het aanhoren van het juiste antwoord, ging er door de hele zaal een zucht, de vraag was erg moeilijk.

Als laatste van ons mag Marije aan de bak. Voor haar vraag worden diverse vragen beantwoord, er wordt nog één keer de maximale score gehaald, door het team uit Utrecht. De latere individuele kampioen, Marco Ritmeester, scoort 16 punten. Marije gaat voor vraag nummer 22, in de hoop op een “mistvraag”. Dit pakt anders uit en we krijgen een vraag over een scheidsrechtersbal. Marije weet hier raad mee en scoort ook het maximale van 16 punten.

Na de ronde met mondelinge vragen en leesvragen, ziet de tussenstand er als volgt uit:
1 Schagen/Den Helder 144
2 Utrecht 138
3 Apeldoorn 122
4 Groningen e.o. 110
5 R.S.V. 108
6 De Langstraat 103
7 S.V.O. Venlo 94
8 Boxmeer-Cuijk e.o. 81

Er mag door deze mooie resultaten, gesproken worden van een goede ronde. We stijgen hiermee naar de vierde plaats, en zijn dus nog volop in de race voor een podiumplaats. Het zal echter nog wel lastig worden om dat ook daadwerkelijk te bereiken. Zoals eerder gezegd is het niveau goed, en de teams uit Utrecht en Schagen/Den Helder scoren erg goed.

Na wederom een korte pauze wordt er afgetrapt voor een ronde beeldvragen. Sam scoort goed en haalt 20 van de 24 punten. Onze concurrenten scoren wisselend. Nu is het de beurt aan Victor. Ondertussen is Cindy goed bezig met het bijhouden van de scores tijdens de diverse rondes. Ze heeft het goed onder de knie en voorziet ons team en de verslaggever van goede informatie. Victor zijn ronde zit er ook op, hij scoort goed en haalt 16 punten en inmiddels staat het team van Utrecht eerste in de stand (voor zover dit een officiële tussenstand is). Dan de beurt aan Marije. Zij scoort 20 punten voor ons team! Na de ronde met beeldvragen is de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken helaas weer gezakt naar een vijfde plaats. We staan hier met 166 punten, waar de nummer één, Utrecht, 210 punten heeft. Een verschil dat niet meer te overbruggen is.

We gaan nu verder met de laatste ronde, de quizvragen. Deelnemers beantwoorden vijf vragen, en voor een goed gegeven antwoord kunnen vijf punten gekregen worden. De deelnemers kunnen kiezen uit tien mogelijkheden met spelhervattingen en straffen. Sam mag namens onze mooie vereniging als eerste aantreden. Sam scoort 15 punten en alleen Te Kloeze van Schagen/Den Helder scoort hier 20 punten van de mogelijke 25 punten. Hierna is het de beurt aan Victor. Victor scoort 15 van de 25 mogelijke punten. Alleen het team van Venlo scoort deze ronde hoger, namelijk 20 punten. De laatste serie vragen werd niet geheel succesvol gemaakt, helaas maar 5 van de 25 punten behaald.

Inmiddels is het grote afwachten begonnen. S.C.U. (Utrecht) lijkt in de tussenstand ruim aan kop te gaan met 255 punten, waar wij teruggevallen zijn naar de zesde plaats met 201 punten. S.C.U. blijft echter een slag om de arm houden, ze vermoeden de schriftelijke vragen niet goed genoeg gemaakt te hebben om de eindoverwinning binnen te slepen. Tijdens het wachten blijft er over diverse vraagstukken discussie bestaan, er moet zelfs contact worden gezocht met externe mensen om uitsluitsel te geven. Om de eindstand te bepalen moet er tussen de teams van Apeldoorn en R.S.V. Rotterdam een barrage gespeeld worden. Dit is een vraag om de derde plaats en R.S.V. uit Rotterdam beantwoord de vraag een fractie beter, waardoor zij derde zullen worden in de eindstand.

Tijdens het verdere wachten op de uitslag, wordt er aandacht besteed aan de verloting. Onder andere een wedstrijdshirt van Borussia Dortmund en een FIFA trainingspak zijn de kostbaarheden die verloot worden. Helaas geen Groninger in de prijzen tijdens deze ronde. Na de verloting is er de prijsuitreiking van de zaalprijs. Tijdens de schriftelijke ronde, eerder deze dag, werden er in het publiek vragen uitgedeeld, tien in totaal, welke zo goed mogelijk beantwoord moesten worden. De winnaar zou een Derbystar bal tegemoet zien. De winnaar van deze prijs was wel een lid van onze vereniging, namelijk Cindy Suurd! Van harte met het verslaan van alle deelnemers (voornamelijk mannen) in de zaal!  

Na het lange wachten bleek er één team het beste te zijn. De heren, onder aanvoering van coach Kelly Mol, van Schagen/Den Helder en Omstreken waren vandaag het beste. Zij scoorden over de gehele linie 333 punten, waar de nummer twee, S.C.U., 321 punten scoorde. Hieronder volgt de volledige eindstand:
1. Schagen/Den Helder, 333 punten
2. S.C.U. (Utrecht), 321 punten
3. R.S.V. (Rotterdam), 280 punten
4. Apeldoorn, 279 punten
5. S.V.O. Venlo, 275 punten
6. Groningen en Omstreken, 272 punten
7. De Langstraat (Waalwijk), 264 punten
8. Boxmeer-Cuijk en Omstreken,  221 punten

Volgend jaar hopen we weer een gooi te doen naar de districtstitel, om zo toegang te krijgen tot de landelijke finale. Deze weg zullen we ook komend jaar weer bewandelen samen met Klaas Smith. Hij heeft ons team ook dit jaar voortreffelijk geholpen met de voorbereidingen voor de beide spelregelwedstrijden. Bedankt hiervoor! Het aankomende jaar gaan we vaker aan de slag, om zo nog beter beslagen ten ijs te kunnen komen. We hopen dan ook dat we verder kunnen bouwen op dit resultaat, met wellicht nog meer enthousiaste (jonge) deelnemers in het/de spelregelteam(s) van onze vereniging!

Klik hier voor een fotoreportage van ons eigen team.

 Klik hier voor de fotoreportage van/door de organiserende vereniging Boxmeer-Cuijk