Onze eigen Siemen en Christian Mulder verzorgden op 27 februari op ontspannen en openhartige wijze een zeer boeiende clubavond, voor bijna vijftig aanwezigen in het GRC-clubhuis in Groningen.  Ze zochten veelvuldig de dialoog met de zaal, toonden boeiende beelden en gaven nuttige tips. En dat op geheel eigen wijze. Nuchter. Direct. Duidelijk. Als vereniging kunnen we trots zijn op beide toppers, iets dat voorzitter Robert van Dorst aan het einde van de avond ook uitsprak.

Siemen (die junior-scheidsrechter is en ook regelmatig in de eredivisie fluit) en Christian (die in de masterclass actief is) toonden aan over de nodige zelfkritiek en zelfspot te beschikken. Beelden van eigen fouten werden dan ook openhartig besproken. Ze adviseerden de aanwezige scheidsrechters om open staan te staan voor feedback van anderen. ‘Zoek iemand die je als vertrouwenspersoon kunt gebruiken en focus je op je eigen ontwikkeling.’ Dat een scheidsrechter geen robot is onderstreepte Siemen: ‘Tuurlijk ben je een mens, maar probeer niet te snel vanuit emotie te reageren. Wat je geeft, krijg je vaak terug.  Tegelijk is het goed om op je eerste gevoel te vertrouwen. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken en daar ben je als scheidsrechter ook niet voor.’

Christian gaf de tip vooral duidelijk te zijn. ‘Zorg dat je duidelijk bent. Als je bijvoorbeeld een kaart geeft, laat er dan geen misverstand over verstaan voor welke speler die is.’ De broers hadden enkele handige praktijktips. Zo stelden ze dat je als scheidsrechter die momenten moet herkennen die een hoog risico op een overtreding met zich meebrengen. En bij dat soort momenten moet je pro-actief handelen. ‘Anticipeer, communiceer en handel dan resoluut,’ zo stelden Siemen en Christian. Als voorbeelden van dat soort situaties noemden ze een bal die precies tussen twee inlopende spelers komt, een stuiterende bal tussen twee spelers die net een duel aangaan, een aanvaller die balverlies leidt en in de achtervolging gaat en de over-enthousiaste invaller.

Na de pauze gingen de broers in op de voordelen van de videoref, lieten ze de werking van de headset zien (met de communicatie onder de beelden gemonteerd) en werd de samenwerking in het arbitrale kwartet besproken. Dat de avond wat uitliep kon niemand iets schelen, want Siemen en Christian boeiden tot het einde. De route naar de top is lang, zo stelden ze. En is er één van vallen en opstaan. We besluiten daarom graag met de uitspraak waarmee Siemen de avond juist opende: ‘winnaars zijn niet de mensen die nooit falen, maar de mensen die nooit opgeven!’

Siemen en Christian, bedankt voor een boeiende, leuke en leerzame avond en succes op de velden., We blijven jullie trots volgen!

Klik hier voor een fotoreportage, met dank aan fotograaf Wouter Horst.

32785296580_4bf4572272_z