De Heracliden heeft met een 24-uurswedstrijd op 22 en 23 juni een jaar van geld inzamelen geweldig afgesloten. Een jaar lang werd op allerlei manieren geld ingezameld voor Spieren voor Spieren. Uiteindelijk mocht ambassadeur Jacques d’Ancona 23 juni een cheque van ruim 20.000 euro in ontvangst nemens namens de stichting. Onze felicitaties voor De Heracliden!

De Stichting Spieren voor Spieren zet zich in voor kinderen met een spierziekte en richt zich op fondsenwerving. Onder het motto ‘Gezonde spieren zetten zich in voor zieke spieren’ ondersteunen veel (ex) topsporters de doelstellingen van de Stichting. Spieren voor Spieren zet de netto-opbrengsten snel en effectief in ten behoeve van spierziekte onderzoek en de verbetering van het diagnosetraject. Wil je de actie alsnog ook ondersteunen? Dat kan door geld te storten op rekening 13.23.49.728 t.n.v. sv De Heracliden Spieren voor Spieren. 

Ook leden van onze vereniging leverden een bescheiden bijdrage. Zo waren diverse leden als (assistent-) scheidsrechter actief tijdens de 24-uurswedstrijd en deed een gelegenheidteam op vrijdagavond een extra duit in het zakje door de scheenbeschermers voor te binden… Hoewel ons team verloor met 3-1, wordt er door de heren en dame voetballers met veel plezier op teruggekeken. Onderstaand het verslag van doelman Marc van der Haak. Onder het verslag ook de foto’s, klik op één van de kleine foto’s om naar ons online fotoalbum te gaan.

Het verslag van Marc:

REF United gaat glorieus ten onder met 3-1 tegen Heracliden 2….

Het begon allemaal met het idee van Christian Mulder om met een team van scheidsrechters mee te voetballen tijdens de 24-uurs-wedstrijd bij De Heracliden in Uithuizermeeden. De Heracliden zijn al het hele seizoen bezig geld in te zamelen voor de stichting Spieren voor Spieren en sloten het seizoen af met een 24-uurs-wedstrijd op 22 en 23 juni.

Het idee van Christian viel direct goed in de trainingsgroep van onze Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken en er werden direct spijkers met koppen geslagen. Een snelle inventarisatie na de training leverde al gauw een lijstje met illustere namen op. Nog niet genoeg voor een compleet team, maar een begin was er. Na wat paaien met  transfersommen en winstuitkeringen waren er uiteindelijk genoeg scheidsrechters die de scheenbeschermers voor wilden binden om eens te laten zien hoe er gespeeld dient te worden.

Voordat de scheidsrechters ook maar enigszins mochten hopen op enig balcontact in het veld, moest er wel getraind worden onder leiding van oefenmeester Henk “Hiddink” Steenhuis. Henk is van vele markten thuis en dus werd er 19 juni een training georganiseerd op het vertrouwde kunstgras bij GRC. Er stond een technische training op het programma, waarbij het balgevoel centraal stond. Henk keek, schudde zijn hoofd, keek nog een keer en zag toch bij nader inzien dat het goed was. Of het echter goed genoeg was tegen De Heracliden 2, dat was een vraagteken. Hij waarschuwde namelijk voor een gemakzuchtige instelling binnen zijn team en stelde: “hoogmoed komt voor de val”.

Dat vraagteken zou om 22.00  uur op het veld van De Heracliden in Uithuizermeeden veranderen in een punt of een uitroepteken. Wat voor de organisatie van de 24-uurs-wedstrijd wel duidelijk was, waren de belangen die er bij deze wedstrijd op het spel stonden en daarom werd er grof geschut in gezet. De wedstrijd stond namelijk onder leiding van Jochem Kamphuis, geassisteerd door Freek Vandeursen en Richard Meints.

De druk voor de wedstrijd was enorm en de entourage was geweldig. Coach Henk zou later zeggen dat in het veld iedereen weer een klein jongetje werd… De stand bij rust was 1-1 na de gelijkmaker van Carim Mesbah, die de bal hard in het dak van het doel schoot na een goede aanval van REF United. REF United begon sowieso sterk aan de wedstrijd, met veel pressie naar voren en sterke verdedigende oplossingen van het trio Joachim Will, Mels Klabbers en Olaf Smit achterin. Olaf Smit maakte echter in een poging de bal te stoppen door middel van een sliding hands in het strafschopgebied en dus kon arbiter Kamphuis niets anders dan de bal op de stip leggen. De druk werd de nemer van de strafschop te veel en hij joeg de bal over het doel van sluitpost Van der Haak.

Het gevoel dat de wedstrijd gewonnen kon worden groeide onder de voetballende scheidsrechters en er werd na de rust ingezet op een 1-op-1 verdediging en de druk naar voren werd vergroot. Het mocht echter niet baten. Het werd namelijk 2-1 door een verkeerd uitgevoerde buitenspelval en uiteindelijk 3-1 na een verwoestende kopbal door een aanvaller van De Heracliden 2 na een hoekschop. De hoop op een overwinning was verdwenen onder de sterspelers van REF United, maar toch bleef het team vooruit spelen met de kin omhoog en de borst vooruit.

Na 2x 25 minuten te hebben gespeeld floot Jochem Kamphuis af en konden de spelers van REF United met opgeheven hoofd het speelveld verlaten. Want zowel publiek als tegenstander was positief verrast over het spel wat de voetballende scheidsrechters lieten zien onder de bezielende leiding van Henk “Hiddink” Steenhuis. Volgens enkele spelers proeft dit naar meer en wordt er stiekem gekeken naar het landelijke COVS-toernooi waar de Drentse collega’s onlangs nog voor de sportieve eer meededen….

Al met al kan er gesproken worden van een groot succes, ondanks de nederlaag die er geleden werd door REF United. REF United liet namelijk zien dat ook scheidsrechters een balletje kunnen trappen, daarnaast werden de inschrijfgelden die de spelers moesten betalen voor het goede doel verdubbeld door de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken, zodat wij ruim driehonderd euro voor het goede doel bijeen speelden. De actie van De Heracliden leverde uiteindelijk € 20.831,16 op voor Spieren voor Spieren!

Namens REF United worden s.v. De Heracliden,  onze eigen Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken, Henk “Hiddink” Steenhuis, De Heracliden 2 en de dames van Red Bull hartelijk bedankt voor hun medewerking, inzet en inspiratie voor dit geweldige evenement. Wij vonden het een leuke happening en waren vereerd om een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan de geweldige prestatie van s.v. De Heracliden voor Spieren voor Spieren.

De man onder de lat, Marc van der Haak

[flickrset id=”72157630278556238″ thumbnail=”square”]

Op 19 juni had ons gelegenheidsteam een heuse voorbereidende training afgewerkt. Klik op één van onderstaande foto’s voor het online album.

[flickrset id=”72157630221068676″ thumbnail=”square”]