Donderdag 2 januari jongstleden deed ons eigen voetbalteam (REF United) mee aan een personeelstoernooi van de Rijksuniversiteit Groningen. Er werd gespeeld in twee poules en REF United kwam uit in poule B, samen met Archeologie 2, de Brug, Mariene Biologie en Kunst en Cultuur. De wedstrijden deze avond stonden onder leiding van Bert Kamstra, Alfons de Graaf, Henk de Wit en good-old Roel Bellinga. Ons team wist uiteindelijk de finale te bereiken, maar moest daar helaas na de strafschoppenserie buigen voor het team van syncom. Een verslag.

In de eerste wedstrijd moest REF United aantreden tegen Archeologie 2. Uit betrouwbare bron hoorden we dat dit team in het verleden meerdere malen de toernooiwinst had gepakt. Zo bleek ook, het werd een erg spannende wedstrijd. De goals lieten lang op zich lieten wachten. Gelukkig had REF United de beschikking over Nick Alberts, die met een hard schot de keeper van de tegenstander kansloos liet. Helaas was daar ook snel de 1-1. In de slotminuten wisten we een uitgespeelde kans te creëeren, waarbij Koen de bal aflegde voor Jurjen en hij raak schoot. Deze wedstrijd hadden we gelukkig Nick Stuifzand als betrouwbare goalie, want hij hield ons deze wedstrijd in de race en liet zien een prima keeper te zijn. Hij had dan ook een groot aandeel in de 2-1 overwinning.

De tweede wedstrijd was tegen het team van Kunst en Cultuur. Ook hier hadden we het best lastig. Iedereen moest aan elkaar wennen. Jurjen zag halverwege de wedstrijd zijn kans en haalde van afstand uit, stand 0-1. Kunst en Cultuur ging meer druk zetten, maar dit gaf ons ook ruimte. Koen kon alleen op de keeper af en verraste de keeper met een lobje, wat de 0-2 betekende. Uiteindelijk werd de stand op 0-3 gebracht door Nick Alberts, waar Danny Kempinga goed voorbereidend werk deed.

Inmiddels stond de derde wedstrijd alweer voor de deur. De Brug was de volgende tegenstander. Met alle respect voor de tegenstander, maar hier hadden we met meer goals van moeten winnen. Helaas stond veelal de paal in de weg. Uiteindelijk werd het 0-4, waarbij door Jurjen en Koen beide twee goals werden gemaakt.

De laatste poulewedstrijd werd gespeeld tegen Mariene Biologie. In een wedstrijd waarin we weer de nodige kansen kregen, konden we niet tot scoren komen. Gelukkig de tegenstander ook niet en dus werd er gelijkgespeeld met 0-0. Dit betekende wel de poulewinst en hierdoor mochten we de finale spelen tegen de winnaar uit de andere poule.

Tot slot werd na een uur rust de finale gespeeld. Interim-trainer Harold Basstra gaf de mannen nog een tactische instructie en na de warming-up mocht er worden aangetreden tegen Syncom. Duidelijk was dat Syncom in de sterkste opstelling begon en onnodig kwamen zij vrij gemakkelijk op voorsprong. Hierna gingen ze verdedigen en kwamen de rest van de wedstrijd geen enkele maal meer bij keeper Nick Stuifzand in de buurt. REF United creëerde voldoende kansen, maar weer was het de paal dat in de weg stond, ofwel de keeper van de tegenstander die een aantal knappe reddingen verrichtte. Uiteindelijk was het Danny Kempinga die een minuut voor tijd nog net kon uithalen, raakschoot en de stand op gelijke hoogte bracht (1-1). Wat een ontlading! Niet veel later was daar het fluitsignaal van scheidsrechter Alfons de Graaf, die overigens een prima wedstrijd floot en de regels goed hanteerde. De gelijke eindstand betekende het nemen van strafschoppen. Wij mochten beginnen en helaas werd de eerste strafschop gemist. De tegenstander schoot hierna wel raak. Koen hield het hoofd daarna koel en schoot raak, maar helaas de tegenstander ook weer. We stonden 2-1 achter in de strafschopserie en de laatste strafschop moest worden gescoord om in de race te blijven voor de titel. Helaas werd deze strafschop ook gemist en had Syncom de finale gewonnen.

Ondanks dat we uiteindelijk tweede zijn geworden kunnen we terugkijken op een prima voorbereidingstoernooi. Voor een team dat voor het eerst samen in de zaal speelt en slechts twee trainingen heeft gehad, werd er boven verwachting gevoetbald. Helaas ging het mis bij het nemen van de strafschoppen. Afgelopen zomer verloren we hierdoor ook al de halve finale op het NK veldvoetbal, maar ook de strafschoppenserie om de derde en vierde plaats. In ieder geval weten waar nog op getraind moet worden om op 18 januari goed voorbereid op het NK zaalvoetbal in Leek te verschijnen.

Aankomende donderdag 9 januari wordt er van 18.00 – 19.30 uur getraind in sporthal de Weijert (Vondellaan 75) in Groningen. Dan volgt op woensdag 15 januari nog de oefenwedstrijd tegen ONR futsal 3. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de sporthal in Peize (Hereweg 1a).  Tot slot is daar dan op zaterdag 18 januari het NK zaalvoetbal in Leek. We rekenen op de support van onze leden. Moedig ons aan en schreeuw ons naar de overwinning of een penaltyserie die we dan wel winnen. Klik hier voor meer info over het NK zaal van 18 januari.

Met dank aan Marc van der Haak en Richard Meints kun je hier de nodige foto’s van het toernooi op 2 januari vinden.