Vandaag is ons eigen zaalvoetbalteam (REF United) Nederlands kampioen zaalvoetbal voor scheidsrechtersverenigingen/COVS-teams geworden! In de finale werd titelverdediger  Nijverdal met maar liefst 6-2 verslagen. In de finale scoorden Koen (2x), Tiemen, Derk en Mauricio. Nijverdal schoot ook één in eigen doel. Ook vorig jaar speelden Nijverdal en Groningen de finale. Toen won Nijverdal met 3-2. Na het gewonnen NK veld 2015 en tweede plaatsen op het NK zaal en NK veld in 2016 was het voor Groningen de vierde finale op rij.  Het NK werd georganiseerd door COVS Zwolle en gespeeld in Emmeloord.

In de poulefase was ons team met sportief en goed spel oppermachtig. HZO Drenthe werd met 7-0 verslagen (4x Koen en 3x Dogan), waarna in de tweede wedstrijd titelverdediger Nijverdal met 3-0 werd geklopt. Doelpunten van Tiemen (2x) en Koen. Boxmeer/Cuijk, afgelopen jaren een lastige tegenstander, ging met 1-0 van het veld (doelpunt Derk Hofman). Met 3 overwinningen plaatste de ploeg zich overtuigend voor de halve finales. In de halve finale tegen Oss-Uden scoorde Jurjen Kaper met een hakje het enige doelpunt. Er werd door ons team ook zeer sportief gespeeld. Hoewel we niet de fair play prijs wonnen, want die ging naar Zaanstreek. Achter de finalisten eindigden Oss-Uden en Arnhem als derde en vierde. Boxmeer-Cuijk werd 5e, Zaanstreek 6e, Zwolle 7e en HZO Drenthe 8e.

Klasse Adem, Sander, Tiemen, Derk, Koen, Jurjen, Bart, Mauricio, en natuurlijk coach Harold, begeleiders Marc en Sam, lijnrechter Alex en supporters Robert en Jannes! Gefeliciteerd!

Klik hier voor de foto’s, met dank aan Marc van der Haak

Het uitgebreide (inside) verslag van een mooie dag:

Zaterdag 21 januari heeft REF United, het voetbalteam van scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken, voor het eerst het Nederlands kampioenschap zaalvoetbal voor COVS-teams gewonnen. Vijf opeenvolgende overwinningen, gecombineerd met sportief spel, veel doelpunten voor en weinig doelpunten tegen leidden tot de verdiende toernooiwinst.

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen de buren van HZO Drenthe, dat de dag voor het toernooi nog een team op de been heeft gebracht in verband met de late afzegging van Zeeuws-Vlaanderen. Hulde hiervoor voor Drenthe, maar kwalitatief kwam de ploeg helaas wat te kort. Al na 14 seconden had Koen van der Laan de score geopend voor Groningen en na enkele minuten verdubbelde hij de score naar 2-0. Hier bleef het een tijdje bij doordat meerdere kansen werden gemist, totdat supersub Dogan Karacaoglan in de ploeg werd gewisseld. Binnen 3 minuten maakte hij een zuivere hattrick, waaronder één goal op spectaculaire wijze achter zijn standbeen langs. Na Dogans publiekwissel maakte Koen het af met nog twee goals. Eindstand een keurige 7-0 overwinning voor Groningen.

Na deze motivatieboost stond in het tweede duel de finale van vorig jaar op het programma, Groningen – Nijverdal. Dat Groningen gedreven was en op revanche aasde, werd al vanaf het beginsignaal duidelijk. De ploeg zat er kort op, won bijna alle duels en liet Nijverdal kansloos. Ondanks dat Jurjen Kaper nog een bal voor een leeg doel naast wist te schieten, kwam Groningen via Tiemen Dijk alsnog op 1-0. Ook de 2-0 na negen minuten spelen kwam op naam van Tiemen, uit een rebound na een gemiste kans van Sander Eisinga. Dat de overwinning hierna binnen was, bleek wel uit het spel van Nijverdal. Men raakte gefrustreerd, ruziede met elkaar, met de scheidsrechter en ging veel overtredingen maken, wat dan ook tot een meer dan terechte gele kaart leidde. Ondanks dat deze overtalsituatie niet werd benut door Groningen, eindigde de wedstrijd toch nog in 3-0, dankzij een goal van Koen.

De laatste poulewedstrijd stond Boxmeer/Cuijk op het programma. Een tegenstander waar de afgelopen jaren al menig partij tegen gespeeld is, en altijd spanning gegarandeerd. Boxmeer/Cuijk was ook de eerste ploeg vandaag die Groningen bij vlagen in de verdediging kon drukken. De eerste paar minuten was Boxmeer/Cuijk dan ook de bovenliggende ploeg, wat leidde tot een paar halve kansjes. De eerste aanval , een counter uit het boekje, was gelukkig meteen raak voor Groningen: de doelman van de tegenstander verkeek zich op een strak schot van Derk Hofman en liet de bal tussen z’n benen door het doel in rollen. Hierna kon Groningen zijn favoriete spelletje spelen, namelijk verdedigend wat achterover leunen en proberen op de tegenaanval gevaarlijk te worden. Dit resulteerde nog in een enorme kans, waarbij Tiemen de kwaliteit van de paal testte en Jurjen de rebound snoeihard onderkant lat schoot. Op het eind moest doelman Adem Secer nog twee reddingen brengen, maar de 1-0 overwinning werd op de streep getrokken.

Tijdens de door Scheidsrechtersvereniging Zwolle uitstekend verzorgde lunch bleek dat in de andere poulewedstrijd HZO Drenthe met liefst 13-0 had verloren van Nijverdal, en dat Nijverdal hierdoor op doelsaldo over Boxmeer/Cuijk heen was gegaan. In de andere poule waren De Zaanstreek en thuisploeg Zwolle uitgeschakeld voor de titel, en gingen respectievelijk Arnhem en Oss/Uden met de eerste en tweede plek aan de haal. Groningen zou dus Oss/Uden in de halve finale gaan treffen, een ploeg waar de afgelopen jaren vrijwel ieder zaal- of veldtoernooi tegen gespeeld is.

Verrassend genoeg bleek de halve finale ineens een half uur vervroegd te zijn, waardoor we ineens onverwachts al aan de bak moesten. Dat men er nog niet helemaal met de gedachte bij was, bleek in met name de eerste 10 minuten van de wedstrijd. Passes kwamen niet aan, loopacties werden verkeerd begrepen en men liet Oss/Uden een aantal keer gevaarlijk worden. Ook werd de bal door een verdediger een tweede keer teruggespeeld op doelman Adem, waardoor Oss/Uden een indirecte vrije trap op een gevaarlijke plek kreeg. Gelukkig werd dit overleefd en kwam Groningen langzaamaan ook wat beter in het spel. De tanden Koen-Tiemen werd een aantal keer gevaarlijk, maar kwam niet tot scoren. Wie dat wel lukte was Jurjen Kaper. En hoe! In een lastige hoek ten opzichte van het doel, was zijn enige mogelijkheid om een hakje te proberen en dat lukte hem op geweldige wijze. Deze goal van het toernooi bleek uiteindelijk de enige te zijn deze wedstrijd, waardoor net als vorig jaar Groningen weer de finale had behaald!

In deze finale was Nijverdal wederom de tegenstander, net als vorig jaar. Zij hadden in hun halve finale met 2-1 afgerekend met Arnhem. Nijverdal probeerde dezelfde tactiek als vorig jaar: 3 man verdedigend en de grote, sterke spits het voorin laten uitzoeken. Vorig jaar wonnen ze hiermee de finale en ook dit keer leek het te werken. Al binnen de minuut draaide de spits handig weg bij Sander en ramde de bal loeihard achter de kansloze Adem. REF United moest nu vol aan de bak en legde aanval na aanval op de mat. Uiteindelijk was het Koen die voor de gelijkmaker zorgde. Hierna zorgde Captain Sander bijna weer voor de achterstand door de bal richting eigen doel te schieten, maar zoals we Sander kennen eindigde de bal uiteraard op de paal. Met Bart Pleiter in de ploeg als mandekker op de sterke spits, ging Groningen meer vooruit voetballen. Het was dan ook meer dan verdiend dat Tiemen voor de 2-1 voorsprong zorgde na een goeie individuele actie. Net als in de poulewedstrijd ging Nijverdal ook nu weer vooral tegen zichzelf voetballen door onderlinge ruzie in hun team. Hierdoor kon Derk, die met afstand man of the match was in de finale, voor de 3-1 zorgen. Door een eigen goal van Nijverdal en een goal van Koen liep Groningen uit naar 5-1 met nog slechts enkele minuten op de klok. Voorzichtig werd alvast een feestje gevierd, en de 5-2 van Nijverdal deed daar niets meer aan af. Toen Mauricio Plat op het eind de 6-2 op het scorebord zette, was het einde wedstrijd en kon het echte feest gaan beginnen! Groningen is Nederlands kampioen!

Na de prijsuitreiking werd het feestje terug in Groningen nog even voortgezet met een hapje en een drankje in de stad. Spelers Sander Eisinga, Koen van der Laan, Tiemen Dijk, Bart Pleiter, Adem Secer, Derk Hofman, Dogan Karacaoglan, Mauricio Plat en Jurjen Kaper, technische staf Harold Basstra, Sam Dröge en Marc van der Haak en natuurlijk lijnrechter Alex Traa zorgden met elkaar voor een mooie dag met uitstekende teamsfeer. In de zaal gaat er het komende jaar niets boven Groningen, op naar het volgende toernooi!

COVSTeam_futsall2017

Op de foto staand vlnr Harold Basstra, sam Dröge, Derk Hofman, Jurjen Kaper, Tiemen Dijk, Sander Eisinga en Alex Traa. Gehurkt vlnr Marc van der Haak, Koen van der Laan, Dogan Karacaoglan, Adem Secer, Bart Pleiter en Mauricio Plat.