Afgelopen dinsdag 3 januari heeft REF United de voorbereiding op het NK Zaalvoetbal gestart. Waar vorig jaar nog werd meegespeeld in het B-toernooi van de Hogeland Cup, mochten we dit jaar door een afzegging direct in het A-toernooi instromen. De tegenstand in de poule bestond uit Stedum, Poolster en titelverdediger Appingedam. Een op voorhand lastige poule, zeker omdat voor de meesten van ons pas de eerste minuten weer waren in de zaal. Ons team bestond vanavond uit Adem, Koen, Jurjen, Mauricio, Dogan en Sander.

De eerste wedstrijd was tegen Stedum, met Tiemen Dijk in de ploeg, die tijdens het NK met ons mee zal spelen. In de 4e minuut bewees Tiemen ook zijn waarde, doordat een voorzet van hem door Mauricio ongelukkig in eigen goal werd geschoten. Het was duidelijk te merken dat dit pas onze eerste wedstrijd was. Het positiespel werkte nog niet echt en passes waren soms niet zuiver. Toch had Koen nog een goede kans op de gelijkmaker na aan actie van Mauricio, maar de uiteindelijke nederlaag was deze wedstrijd meer dan terecht. Ook ‘de hand van God’ van Jurjen Kaper kon daar geen verandering in brengen. De eindstand werd uiteindelijk 5-0.

De tweede wedstrijd leek alles opeens wel de goede kant op te vallen. We stonden goed, er werd bij vlagen erg goed gevoetbald en we waren zeker niet minder dan tegenstander Poolster. Ook verdedigend deed iedereen actief mee en nieuwkomers Dogan Karacaoglan en Mauricio ‘op de brommer’ Plat hadden zich al direct in de ploeg gespeeld. Onze doelman Adem Secer liet zien de beste doelman van het toernooi te zijn door een aantal onmogelijke ballen toch te stoppen. Aanvallend ontbrak het nodige geluk soms echter wel, en na een kwartier spelen stonden we dan ook met 2-0 achter. De laatste vijf minuten werd het echter toch nog heel spannend, nadat Koen van der Laan een zelf verkregen vrije trap in één keer in het net schoot. Vlak voor tijd was daar nog de absolute kans op de gelijkmaker, maar helaas voor Sander werd het geen wereldgoal maar een ‘kelderklasse-momentje’. Eindstand 1-2.

De laatste wedstrijd bleek op papier nergens meer om te gaan, aangezien zowel Poolster als Stedum zich al voor de finaleronde hadden geplaatst. Een grote verrassing, aangezien titelverdediger Appingedam hierdoor was uitgeschakeld. Dat het nergens meer om ging was aan beide ploegen goed te merken. Beide speelden zeer slordig, waardoor het een wedstrijd van de grote kansen werd. Na vier minuten scoorde Appingedam de 0-1. In de 11e minuut volgde een geweldige aanval, waarbij Dogan alleen voor de keeper de hoek kon uitkiezen. Helaas vergat hij dit waardoor het 0-1 bleef. Toch kwam de meer dan verdiende gelijkmaker er alsnog na een mooie solo-actie van Mauricio. In de slotfase probeerden we nog de winnende 2-1 te forceren, maar hierdoor liepen we tegen twee snelle countergoals aan van Appingedam, 1-3.

Al met al is het een nuttige voorbereiding geweest. Tegen sterke tegenstanders hebben we ons prima verweerd en zeker de laatste twee wedstrijden deden we niet onder voor de tegenstanders. Dat biedt vertrouwen voor de komende twee weken, waarin we op woensdag 11 januari in Ten Boer en op maandag 16 januari in Kardinge nog oefenwedstrijden zullen spelen.