Tijdens de door bijna zestig belangstellenden bezochte nieuwjaarsinstuif afgelopen zaterdag 5 januari riep onze voorzitter Robert van Dorst op tot onderling respect. Lees onderstaand zijn volledige speech en kijk onderaan voor de foto’s van onze fotograaf Wouter Horst.

Het begin van een nieuw jaar, maar eerst wil ik nog even kort terugblikken op 2012. 2012 was een druk en enerverend verenigingsjaar. Weliswaar daalde het aantal leden licht naar 201, toch kijken we zeer tevreden terug. De vaste activiteiten als het technisch weekeinde, de reanimatietraining, de kaartavond bij Omlandia en de trainingen verliepen prima. Groot succes waren ook de zeer drukbezochte clubavonden met Danny Makkelie en Bas Nijhuis & Coen Droste.

Verder deden we met een voetbalteam mee aan de 24 – uurs wedstrijd van de Heracliden en leverden zo een bijdrage aan de actie voor Spieren voor Spieren. Ook de uitreiking van de fair play prijs aan Niekerk in oktober werd gekoppeld aan een goed doel: de inzameling voor de zieke elf jarige Remco Togtema. Zo lieten we ons als scheidsrechters van onze goede kant zien!

Diverse leden boekten persoonlijk succes door te promoveren. Bovendien maakten enkele jongens hun debuut in het betaalde voetbal of zelfs al in de eredivisie. Age de Goede was zestig jaar lid en Bert Volders won het Johan Roeders spelregelkampioenschap. Albert Oost kreeg bij zijn afscheid van de velden de gouden KNVB-speld.

We moesten helaas ook afscheid nemen van een aantal sportvrienden, zoals ons erelid Tjip Teenstra en ons lid Felix Emmerink. In 2012 presenteerden een aantal nieuwe sponsors, onder wie sporthuis Winsum. Bij deze wil ik ons lid Henk Steenhuis bedanken dat hij dit zo snel voor elkaar heeft gekregen, na het faillissement van Willy loos. Ga eens kijken bij sporthuis Winsum en lees op onze site hun startactie voor alle leden. Verder hebben wij afspraken kunnen met fysiosportief voor de sportmedische begeleiding. Ik heb zelf al gebruik gemaakt van hun diensten en ik kan niets anders zeggen dan dat dit voortreffelijk was. Je kunt in januari gratis een fittest ondergaan en op die manier ook kennis met ze maken. Maak hier vooral gebruik van. Elders op onze site staat er alles over te lezen.

Op bestuurlijk vlak werd een punt gezet achter een langslepend conflict met Groen Geel. Daarover zijn we erg verheugd. Inmiddels kan ik zeggen dat zij zich uitstekend aan de gemaakte afspraken houden en twee van de drie betalingstermijnen inmiddels hebben voldaan.

We namen in 2012 afscheid van Johan Suurd als trainer en begroetten Henk Steenhuis en Bert Kamstra als opvolgers. De trainingen werden zeker op donderdag goed bezocht en dat geldt ook voor de nieuw opgezette zomertrainingen op de donderdag op kunstgras. De training op dinsdag baart mij enigszins zorgen. Die zouden beter kunnen worden bezocht. Ik bespeur dat sommige scheidsrechters de training gemakkelijk laat schieten voor andere activiteiten. Wil je optimaal presteren dan raad ik je aan om zoveel mogelijk de trainingen te bezoeken, ook op de dinsdag. In 2013 zullen we kijken waarom de dinsdagtraining zo achterblijft.

De laatste maand van 2012 stond vooral in het teken van het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere. In de discussies over respect in en rond het voetbal deden wij de oproep ‘Neem je verantwoordelijkheid!’ en dat trok veel aandacht. Het bestuur is meerdere malen op stap geweest om hun mening te ventileren, maar ook andere leden hebben dit voor ons gedaan, mijn dank hiervoor. In 2013 zullen wij het onderwerp respect blijvend aandacht geven. Bij deze wil ik onze leden vragen ook respect te hebben voor elkaar in onze vereniging. Ik hoor en bespeur hier en daar wel wat. Respecteer elkaars mening en al ben je het daar niet mee eens. Verder wil ik onze leden vragen aan ons kenbaar te maken als zij onheus worden bejegend door spelers, begeleiding, bestuur en dergelijke. Pas dan kunnen wij actie ondernemen.

Bij deze wil mijn mede bestuursleden, onze vrijwilligers en GRC bedanken voor hun inzet, zonder hen kunnen wij deze prachtige vereniging niet runnen. Tevens wil ik onze sponsoren en adverteerders bedanken voor hun financiële bijdrage in 2012. Met deze laatste woorden wil ik een ieder een gezond, sportief en respectvol 2013 toewensen.  En onze Amelandgangers veel plezier het komend weekend.

Maak er een mooi jaar van!

Robert van Dorst, voorzitter

[flickrset id=”72157632456695185″ thumbnail=”square”]