Woensdagavond 25 februari heeft vv. Niekerk de KNVB/ARAG FairPlay certificering ontvangen. Een certificaat dat door de KNVB uitgereikt wordt aan voetbalclubs met een consistent scheidsrechtersbeleid,  dat de kwaliteit van de arbitrage op de velden zal verhogen. Het geeft aan dat de voetbalclub grote stappen heeft gezet als het gaat om de zichtbaarheid en kwaliteit van scheidsrechters. Niekerk heeft de afgelopen seizoen veel energie gestoken in het opleiden en begeleiden van verenigingsscheidsrechters. Het certificaat is een terechte beloning voor het verzette werk. Voorzitter van de scheidsrechterscommissie Fré Huizinga is ‘blij met de certificering’ en ‘bijzonder trots op wat er door vrijwilligers bereikt is’.

v.v. Niekerk beschikt momenteel over meer dan vijftig overwegend jonge scheidsrechters die vrijwel allen een diploma voor pupillenscheidsrechter op zak hebben. Ook is er een aantal scheidsrechters die met succes de basisopleiding scheidsrechter veldvoetbal (BOS) hebben gevolgd. Vanwege deze verdienste en omdat ARAG en KNVB van mening zijn dat professionalisering van het scheidsrechterscorps een belangrijke bijdrage levert aan sportiviteit en respect op de Nederlandse voetbalvelden, heeft v.v. Niekerk deze bijzondere onderscheiding ontvangen.

In aanwezigheid van betaald voetbal scheidsrechter Eric Braamhaar werd het ARAG-scheidsrechterspakket uitgereikt. Het pakket bestaat uit een FairPlay Zone bord, een scheidsrechterssporttas, scheidsrechtersshirts en scheidsrechterstasjes. Even daarvoor plaatsten Fré Huizinga (voorzitter scheidsrechterscommissie v.v. Niekerk) en Thijs Rozeboom (clubarbitrage KNVB Noord) de handtekening onder het ARAG-certificaat. Rozeboom onderstreepte in zijn toespraak het belang van de opleiding en de gedegen begeleiding van verenigingsscheidsrechters. Daarna voerde Fré Huizinga het woord. Hij zei er trots op te zijn dat v.v. Niekerk nu een echte Fair Play zone heeft. Hij vertelde dat de rol van arbiter heel uitdagend en leerzaam en is. ‘Het is heel waardevol dat mensen leiding kunnen geven en beslissingen durven nemen – ‘allemaal vaardigheden die je leert als scheidsrechter’. Verder onderstreepte Huizinga het belang dat ‘jeugd de jeugd fluit’. Cruciaal daarbij is dat er draagvlak onder ouders is en dat men elkaar ook durft aan te spreken op gedrag.’ Dat draagvlak wordt volgens Huizinga overigens al een stuk groter als spelers de spelregels kennen, zodat ze ‘snappen wat de scheidsrechter doet’.

Eric Braamhaar was uitermate te spreken over het enthousiasme en de motivatie van de clubarbiters van de v.v. Niekerk. ‘Hier wordt hier heel goed werk verricht. Het is een mooi voorbeeld hoe het binnen de verenigingen moet worden georganiseerd.’ Namens de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken feliciteerde voorzitter Robert van Dorst Niekerk van harte met deze waardering. Hij stelde dat het bij vv. Niekerk wel goed zit op gebied van respect en fair play, getuige ook het feit dat Niekerk twee seizoenen geleden nog de fair play prijs van de Groninger scheidsrechters won.

Eind vorig jaar al ontving voetbalvereniging Gorecht het ARAG/scheidsrechterscertificaat. Daarmee zijn Niekerk en Gorecht voorbeelden voor andere voetbalverenigingen, in en buiten onze regio. Gorecht en Niekerk: van harte en ga zo door! 

DSC_0254