De bijzondere clubavond afgelopen donderdag 20 november met gastspreker Michael van Praag was een groot succes. Zo’n 120 belangstellenden beleefden in het Hampshire hotel een vermakelijke en interessante avond. Gastspreker Michael van Praag deelde zijn visie op de arbitrage nationaal en internationaal, toonde zich groot voorstander van de inzet van technlogische hulpmiddelen en had uiteraard een mening over het onderwerp respect. Bovendien gaf hij de aanwezigen een interessant kijkje in de keuken van de Fifa en Uefa. Een zeer geslaagde avond!

Voordat de KNVB-bondsvoorzitter aan het woord kwam, reikte Evert IJspeert de fair play prijs 2013-2014 uit aan ZFC Zuidlaren, vertelde Marc van der Haak kort iets over het programma van het technisch weekeinde Ameland 2015 en presenteerde sponsor Noene (inlegzooltjes) zich met een kort filmpje. En had scheidsrechtersbaas Jan Hooge van KNVB Noord een mooie verrassing voor ons lid John ten Cate. Die kreeg de eretitel ‘scheidsrechter van verdienste’ voor zijn langdurige inzet voor de KNVB.

Van Praag had een boeiend betoog en ging na de pauze in op de vele vragen uit de zaal. Zo toonde hij zich een groot voorstander van technologische hulpmiddelen en stelde dat we in Nederland voorop lopen. Zo verwacht hij binnen twee jaar experimenten met de concrete inzet van de videoreferee in Nederland. Over doellijnbewaking stelde hij dat je dat bij topwedstrijden moet doen, maar dat bij andere duels de afweging kosten/baten moet worden gemaakt. Van Praag stelde verder dat we ‘prima scheidsrechters hebben in Nederland’.  Ook op gebied van respect en fair play zijn er grote stappen gemaakt, met bijvoorbeeld de tijdstraf, gedragscursussen, strengere straffen en de verplichting van het spelregelbewijs voor B-junioren. Op de vraag wat scheidsrechters zelf meer kunnen doen, stelde Van Praag dat men excessen daadwerkelijk moet melden. ‘Dat gebeurt nu veel te weinig!’

Al met al een zeer boeiende en vermakelijke avond! Klik hier voor een fotoreportage van Marc van der Haak

10734243_839137039483461_7042082546521568929_n