Afgelopen weekeinde ontvingen wij het droevige bericht dat onze scheidsrechtersvriend Pop Hummel is overleden. Hij was nooit lid van onze vereniging, maar wel van onze vrienden van COVS Centraal Drenthe, de vereniging die 1 januari 2016 werd opgeheven en waarvan veel leden toen de overstap naar Groningen en Omstreken hebben gemaakt. Pop was toen overigens al geen COVS-lid meer. Ook veel leden van onze vereniging hebben Pop meegemaakt, als trainer van de trainingsgroep in Roden. Een trainingsgroep die onder auspiciën van Centraal Drenthe fungeerde, maar in de beginjaren ook op een bijdrage vanuit Groningen kon rekenen. Na Dolf Naber en Ate Nijdam moeten we in korte tijd opnieuw afscheid nemen van een echte scheidsrechtersvriend.

De afscheidsplechtigheid is woensdag 3 mei, om 14.00 uur in aula 1 van het crematorium in Groningen. Correspondentie-adres is Feithsweg 15, 9356 AS Tolbert.

Ons lid Jan Kemkers schreef het onderstaande in memoriam.

In memoriam: Pop Hummel

Pop Hummel werd geboren in Lieveren op 25 november 1941. Hij groeide op in een hardwerkend gezin. Pop was een echte voetbalman. Speelde bij de vv Roden en volgde daar een trainerscursus, om aansluitend trainer te worden van het A1 elftal van de vv Roden. Hij stond bekend om zijn fysieke aanpak, gecombineerd met veel humor.

Als trainer floot hij ook wel eens oefenwedstrijden en daarin bleek duidelijk dat hij talent had voor het fluiten. Hij volgde de opleiding tot scheidsrechter en ging naast zijn trainingsactiviteiten bij de vv Roden fluiten in de toenmalige afdeling Drenthe. Hij bleek duidelijk talent te hebben. Zijn zeer markante stem en vooral rechtlijnige manier van fluiten sprak aan en zo klom hij jaar na jaar op in de KNVB om in de top van het amateurvoetbal te eindigen. Menig topwedstrijd werd door hem in het zaterdagvoetbal gefloten, waaronder wedstrijden om het landskampioenschap en de bekerfinale. Hij was een echte topper.

Hij bleef ook trainer. Bij de vv Roden nam hij de lagere senioren onder zijn hoede, en werd hij keeperstrainer, maar veel belangrijker was, dat Pop Hummel een trainingsgroep in Roden oprichtte, vanuit en onder auspiciën van Centraal Drenthe. Trainen onder Pop Hummel betekende ook echt hard trainen, maar hij vergat nooit de ontspanning. Hij heeft dat meer dan 35 jaar gedaan. Toen de opkomst afbrokkelde en zijn eigen fysieke gesteldheid steeds minder werd (hij begon steeds slechter te zien), besloot men in Roden te stoppen met de eigen trainingsgroep.

Heel veel leden van Centraal Drenthe en Groningen hebben onder hem getraind en met succes want zij werden hele bekende arbiters, mede dank zij de goede conditionele trainingen van Pop Hummel.

Te jong is hij op 26 april jl. plotseling tijdens een vakantie in Duitsland op 75-jarige leeftijd overleden.

Dat Pop Hummel moge rusten in vrede.

Jan Kemkers