Op 30 augustus is ons erelid Jan Niko de Boer overleden. We verliezen in hem een echte ambassadeur en een hele prettige persoonlijkheid. Hij is 87 jaar geworden.

Jan Niko werd op 1 oktober 1964 lid van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken, kort nadat hij begon als scheidsrechter. Al in 1966 promoveerde hij vanuit de toenmalige afdeling naar ‘de grote KNVB’. Hij zou het tot de top van het zaterdagvoetbal schoppen. Na zijn actieve loopbaan was hij nog vele jaren actief als lid van de tuchtcommissie van de KNVB. Bovendien deed hij veel voor zijn cluppie, Oranje Nassau uit Groningen. Die club benoemde hem zeer terecht ook tot erevoorzitter.

Ook voor onze vereniging heeft Jan Niko veel betekend. Vrijwel vanaf het begin toonde hij zich een actief lid. Niet alleen door zijn aanwezigheid op clubavonden, maar ook als vrijwilliger en bestuurder. In 1966 al trad hij toe tot het kader. Hij bleef tot begin jaren negentig van de vorige eeuw vrijwel onafgebroken in verschillende functies actief. Zo was hij onder andere commissaris materiaal, lid van de ontspanningscommissie én verantwoordelijk voor de toto/lotto. Ook was hij een groot aantal jaren lid van het bestuur.

Bij de realisatie van een eigen clubhuis begin jaren negentig stak hij eveneens de handen uit de mouwen. Het leidde al in 1983 tot de benoeming tot lid van verdienste, waarna in 1993 de benoeming tot erelid volgde. Daarna volgde Jan Niko de club wat meer op afstand, maar de betrokkenheid bleef. Zo was hij samen met Garbrand Nienhuis nog initiatiefnemer van de seniorensoos, die na de jubileumreünie in 1998 ontstond. Bij de organisatie van die reünie had Jan Niko uiteraard ook weer een flinke bijdrage. Bovendien konden ook latere besturen altijd bij hem terecht voor een luisterend oor en gedegen advies.

Jan Niko was een echte gentleman. Altijd bereid te helpen, altijd positief en altijd op zoek naar de verbinding. Een warme, rustige en aardige persoonlijkheid. We gaan hem missen. We wensen zijn vrouw Ina, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte met dit enorme verlies. Rust zacht Jan Niko!

De afscheidsplechtigheid is maandag 5 september om 13.30 uur in crematorium Ommeland en Stad, Borchsingel 47 in Eelderwolde.