Hiep hiep hoera! We bestaan 90 jaar!

De tijd vliegt. Zilver, goud, diamant, platina en eik, onze vereniging heeft al menig jubilea mogen vieren. Aangekomen bij graniet en hard op weg naar ivoor, blikken we kort terug op onze roemruchte geschiedenis.  

Het is alweer vijftien jaar geleden dat we uitpakten met een feestweek ter ere van ons 75-jarig bestaan. Het hoogtepunt hiervan betrof de feestavond in Hoogkerk. Een grandioos aantal mensen (meer dan 230) deelden mee in feestvreugde. Onder het genot van de nodige versnaperingen vond er onder meer een dinershow en een verloting plaats. De kers op de taart: een heuse polonaise. Ongeloofwaardig voor de normaliter zo nuchtere Grunnegers; gelukkig hebben we de foto’s nog. Wat we ook aan deze viering overgehouden hebben, is een schitterend magazine dat de lezer meesleept langs de woorden en beelden die de vereniging maken tot wat die nu is (zie bijlage).

In relatie tot het heden vallen een aantal dingen uit dit historische magazine op. Wist je bijvoorbeeld dat het scheidsrechterstekort al in het seizoen 1962-1963 een zaak is die de vereniging bezighoudt? Dit thema is in de afgelopen jaren weer helemaal actueel geworden, wat voornamelijk te wijten valt aan die vermaledijde pandemie. Waar het praktisch onmogelijk was om tussen de lockdowns door nieuwe scheidsrechters te rekruteren en aan de vereniging te binden, bleef de tijd niet stilstaan waardoor de minst jonge garde de fluit wel -volgens verwachting- in de wilgen hing. Daarbij hielp het niet dat de wedstrijdconditie niet wekelijks op peil gehouden kon worden. Bovendien zagen we over de gehele breedte (qua leeftijd, niveau en überhaupt qua vrijwilligers in de sport) een terugloop van vrijwilligers. Desalniettemin behoudt onze vereniging een groot aantal actieve leden en stopt het bestuur tijd en moeite in het bereiken van de nieuwste generatie scheidsrechters.

Eind vorig jaar moest de voetbalwereld afscheid nemen van Pelé. De recente aandacht voor deze grootheid voert ons terug naar 1959, het jaar waarin Braziliaan in de Oosterpark met Santos tegen Feyenoord speelde. Deze wedstrijd stond onder leiding van internationaal toparbiter Klaas Schipper (1910-1961) uit Delfzijl. Voor Schipper symboliseerde dit oefenpotje het afscheid van zijn professionele carrière. Terwijl Pelé zijn kunsten in de eerste helft getoond had en het in de tweede helft wel welletjes vond, gebood Klaas hem te blijven staan voor de Groningers puur aanwezig waren om hem te bewonderen. Helaas heeft Klaas niet lang van zijn pensioen kunnen genieten. Desondanks benoemde de vereniging hem postuum tot erelid.

Waar de een op z’n 48e een einde breidt aan een eminente carrière, doet de ander dat net iets later. Na jarenlange niet ingeloste aankondigingen was het voor Henk Krans vorig jaar dan toch zo ver: op 73-jarige leeftijd floot hij zijn laatste potje. Dit was maar liefst 52 jaar na zijn eerste optreden (1970: CSVB 2 – Onderdendam 3). Henk werd in het magazine van 2008 al als de langst fluitende, nog actieve arbiter beschreven. Ondersteund door assistenten Freek Vandeursen en Frans Ozinga, beiden actief in het betaald voetbal, was het voor Henk een koud kunstje om het overwicht te behouden in zijn laatste optreden (2022: FC Lewenborg O19-1 – GVAV O19-2). Wegens een rode kaart van zijn zoon tien minuten voor tijd kon Henk niet meer onder zijn afscheid uit.

Sinds het groots gevierde jubileum van 2008 heeft onze vereniging een aantal grote, memorabele ontwikkelingen en gebeurtenissen meegemaakt. Zo groeide de vereniging naar meer dan 200 leden in 2009, verrees er in 2009 een nieuw GRC-clubgebouw en kregen we een eigen website in 2010. Verder braken tal van leden sindsdien door naar het betaald voetbal, hebben we sinds 2013 een ‘eigen’ sportmasseur/fysiotherapeut en leverden onze veld- en zaalvoetbal teams knappe prestaties. Daarnaast kan de relatief recente voorzitterswissel natuurlijk niet onbesproken blijven. Na dertig jaar leiding gegeven te hebben aan de vereniging, deed Robert van Dorst in 2020 een stap terug. Marco Oosting nam het voorzitterschap van hem over. Niet veel later, in 2021, zwaaide ook secretaris Marcel Bellinga na 27 jaar af. Zowel Robert als Marcel werden bedankt voor hun inzet en trouwe dienst met een benoeming tot erelid van onze vereniging én de titel Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Kortom, de vereniging heeft veel moois voortgebracht. Te veel om op te sommen en daarmee vergeten we er gegarandeerd een boel nog te benoemen. We zijn enorm trots op al onze (ere)leden, donateurs, 50 euroclub, sponsoren die de vereniging maken tot wat die is! Op de onderstaande foto is de viering van het 50-jarig jubileum in beeld gebracht. Over maar een decennium vieren we het dubbele, reken daar maar op. De tijd vliegt.

Foto: Frank Stratemeier, Groninger Archieven