Eind september heeft onze vereniging in samenwerking met studenten-voetbalvereniging The Knickerbockers (TKB) twee instructie-avonden georganiseerd voor nieuwe leden van TKB. Als je voetbalt bij TKB moet je in de loop van een seizoen allemaal een keer een wedstrijd fluiten. Reden om tijdens de instructie-avond in vogelvlucht stil te staan bij wat er in een wedstrijd van een scheidsrechter wordt verwacht. Docent Henk Steenhuis behandelde met de aanwezigen vooral regel 5, regel 11 en regel 12. Hij maakte daarbij veel gebruik van beelden en zocht de interactie met de deelnemers. Aan het einde van de avond werd ook een praktische spelregeltoets (met beeldfragmenten) afgenomen.

In totaal volgden ruim zestig TKB-leden één van beide instructie-avonden. Charles de Preter namens The Knickerbockers: ‘Deelnemers waren erg enthousiast, van te voren hadden ze een wat saaie avond verwacht, maar door de interactie en het enthousiasme van de docent werd het een leerzame avond. Men had niet verwacht dat er zoveel regels bij het voetbal zouden komen kijken en dat de scheidsrechter soms heel snel hele moeilijke beslissingen moet nemen.’

De instructie-avonden bij TKB zijn van beide kanten goed bevallen. Het kan wellicht ook bij andere verenigingen een vervolg krijgen.