Voetbalvereniging FC Grootegast heeft de fair play prijs 2010-2011 van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken gewonnen.  De prijs wordt binnenkort uitgereikt. Naast een oorkonde en eeuwige roem, bestaat de prijs onder andere uit een set wedstrijdballen en enkele kleinigheden. FC Grootegast liet in het klassement over vorig seizoen 85 andere voetbalverenigingen uit stad en ommeland achter zich. De studenten van GSAVV Forward en GEO eindigden als tweede en derde. Hoewel wij ook begrijpen dat voetballers liever kampioen worden dan dat ze de sportiviteitsprijs winnen, willen we via deze prijs toch het belang van fair play promoten en sportief gedrag belonen en stimuleren.

De voetballers van de elf in competitieverband uitkomende teams van FC Grootegast waren in het seizoen 2010-2011 het meest sportief van alle 86 bij de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken aangesloten clubs uit de provincie Groningen. De elf teams kwamen tot een ‘strafgemiddelde’ van 4,68.  Minst sportief waren de voetballers van vv. Groningen.

In de top van het klassement komen we veel verenigingen tegen die ook afgelopen jaren hoog scoorden, zoals de eerdere winnaars Glimmen, Loppersum en De Wilper Boys. Verrassend is de hoge klassering van Velocitas, aangezien die afgelopen jaren vaak laag geklasseerd stonden. De top-10 over het seizoen 2010-2011 ziet er als volgt uit:
01. FC Grootegast
02. GSAVV Forward
03. GEO
04. Velocitas
05. Glimmen
06. Lycurgus
07. Loppersum
08. Warffum
09. De Wilper Boys
10. De Heracliden

Met het uitreiken van de fair play prijs vragen we aandacht voor het belang van fair play en willen we sportief gedrag belonen. Er wordt een klassement opgemaakt aan de hand van een puntensysteem. Daarin wordt gekeken naar de grootte van de club, kaarten en overige strafzaken. De prijs is dus voor de hele vereniging (niet alleen voor het 1e)! In het hele district wordt door de gezamenlijke scheidsrechtersverenigingen hetzelfde systeem gehanteerd. In dat klassement behaalden FC Grootegast en runner-up GSAVV Forward de vierde en vijfde plaats, achter drie Friese verenigingen.

FC Grootegast is opvolger van De Wilper Boys, dat over het seizoen 2009-2010 het sportiefst bleek. Daarvoor mochten onder andere Corenos, OKVC, Poolster, Loppersum en Glimmen zich winnaar van de fair play prijs noemen. Klik hier voor het volledige overzicht van alle winnaars.