Na de verhuizing van Johan Suurd naar Eindhoven hebben veel leden van onze vereniging te maken met een nieuwe regionale scheidsrechterscoach. De nieuwe RSC voor stad en omgeving, Gert-Jan Ris, stelde zich onlangs via de mail aan ‘zijn’ scheidsrechters voor. Onderstaand de tekst van die mail. Gert-Jan, veel succes in je nieuwe functie!

Beste scheidsrechters,

Zoals bij jullie allen bekend is Johan Suurd inmiddels naar het zuiden verhuisd en ben ik in het voorjaar door Anne Laverman gevraagd hem op te volgen als regionale scheidsrechterscoach (RSC). Eind juli hebben jullie een mailtje hierover van de KNVB ontvangen met de bevestiging dat ik jullie nieuwe RSC ben.

Kort gezegd komt de taak van een RSC er op neer dat hij de aan hem toegewezen scheidsrechters begeleidt en ondersteunt, waardoor deze – binnen de individuele mogelijkheden en kwaliteiten – maximaal kunnen presteren.

Als je bedenkt dat ik zo’n 45 scheidsrechters onder mijn hoede heb kun je je voorstellen dat ik daar even over moest nadenken. Maar dan meer over hoe ik het ging doen dan óf ik het wilde doen. Die overweging was voor mij niet moeilijk: het is een fantastische uitdaging en misschien wel op mijn lijf geschreven. De toekomst zal het uitwijzen. Ik heb er zin in en hoop als RSC ‘mijn’ scheidsrechters te motiveren zich verder te ontwikkelen naar een nóg betere scheidsrechter die plezier hebben in hun hobby/vak. Want een vak is het, daar zal iedereen het over eens zijn.

Concreet betekent dit dat ik voor al mijn scheidsrechters het eerste aanspreekpunt ben, met uitzondering van de feitelijke (her)aanstellingen, het aan- en afmelden en administratieve zaken (o.m. declaraties).

Naast het RSC-schap ben ik ook docent Arbitrage bij de KNVB. De afgelopen jaren heb ik al met veel plezier Pupillen, Junioren- en BOS-cursussen mogen geven en dat blijf ik ook doen. Mogelijk komt daar ook de module Mentale Weerbaarheid Arbitrage (MWA) bij, wat voorheen de module Omgaan met beïnvloedingsfactoren en Weerstand (OBW) was.

Mijn bedoeling is dat ik jullie allemaal persoonlijk wil leren kennen en dat gaat het beste naar mijn idee als ik jullie wedstrijden bezoek. Dat zal dus wat tijd kosten. Met een aantal van jullie heb ik reeds op deze wijze kennis gemaakt.

Een andere mogelijkheid is dat we elkaar zien tijdens de training op dinsdag en donderdag bij de COVS Groningen. Ik train geregeld mee en ik adviseer je ook daar te gaan trainen want het is een bijzonder enthousiaste en leuke groep.

Bijgesloten is een document wat je kunt gebruiken t.b.v. zelfreflectie n.a.v. een wedstrijd die je hebt gefloten. Zelfreflectie is erg belangrijk. Je houdt jezelf een spiegel voor en leert naar jezelf te kijken. Hoe heb ik het gedaan, wat was het effect op de spelers. Hoe verliep de wedstrijd, kon ik alle situaties goed beoordelen en nam ik wel de juiste beslissingen. Dat soort vragen. Als je hier wat in ziet, gebruik het en stuur er mij af en toe een naar mij op. Zeker als ik bij je ben wezen kijken of als je een rapport hebt gehad. Doe het wel direct ’s avonds of daags na de wedstrijd. Dan zit het nog vers in het geheugen.

Ten slotte wens ik jullie heel veel succes en plezier met het fluiten. Heb je vragen, mail mij dan even. Doe er de eerste keer ook een leuke foto van jezelf bij, dan weet ik wie je bent want ik ken nog lang niet iedereen, maar dat gaat komend jaar veranderen. Voor dringende zaken kun je me uiteraard ook bellen.

Met vriendelijke groet,

Gert-Jan Ris
RSC regio stad-Groningen
Mobiel: 06 – 54 210 765
E-mail: knvb.ris@ziggo.nl