Jij wilt toch ook fluitend door het leven?

Een oproep aan iedereen die betrokken is bij de voetbalsport

Sport doe je voor je plezier toch? En als je als speler, toeschouwer of vrijwilliger ergens op of rond een sportveld bent, wil je daarvan genieten of niet? Dat geldt ook voor al die scheidsrechters die week in week uit klaarstaan om die duizenden wedstrijden in goede banen te leiden. Tuurlijk, ze maken wel een foutje. Maar doe jij dat niet? Is een fout van een scheidsrechter erger dan een spits die de kans mist of de doelman die de bal doorlaat? Fouten maken is menselijk, en ja echt, scheidsrechters zijn soms net echte mensen…

Het is alweer een paar jaar geleden dat de dood van een grensrechter en voetbalvader de voetbalwereld op zijn kop zette. En hoewel er nog te vaak incidenten zijn, er nog te vaak een gebrek aan respect voor elkaar wordt getoond, zien we ook dat er veel in positieve zin is veranderd. Betekent dit dat we er al zijn en dat we dus kunnen ophouden met het gepraat over respect en fair play? Nee! Er is nog steeds genoeg te doen, voordat iedereen fluitend door het leven kan!

We zijn positief over tal van ontwikkelingen en initiatieven. Veel clubs hebben hun verantwoordelijkheid genomen. En de KNVB heeft met maatregelen als de spelerspas, de tijdstraf en strenger straffen ook gedaan wat ze moest doen. Ook op gebied van het opleiden en begeleiden van scheidsrechters gebeurt veel. Geloof ons, wij als scheidsrechter streven elke week naar een zo’n goed mogelijke prestatie. Wij doen onze best, doe jij dat ook?

Laten we daarom afspreken dat we met alle betrokkenen in de voetbalsport doorgaan op de ingeslagen weg door respect voor elkaar als normaal gedrag te beschouwen én te accepteren dat het mensenwerk is en dat er dus fouten gemaakt worden. Tuurlijk mag je best eens wat tegen elkaar of tegen een scheidsrechter zeggen. Voetbal is emotie, maar ook emoties hebben hun grenzen!

De Week van de Scheidsrechter van 3 – 11 oktober 2015 heeft dit jaar als thema ‘scheids bedankt!’ Een leuk en gewaardeerd gebaar uiteraard. Wij doen daar ook graag aan mee. Maar wat de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken betreft hoef je geen dank je wel te zeggen. Het zou nog mooier zijn als we deze bijzondere week elk jaar weer gebruiken om na te denken over respect en fair play en wat je daar zelf als speler, toeschouwer, scheidsrechter, bestuurder, assistent-scheidsrechter, trainer, leider of clubreporter aan kunt bijdragen. Daarom deze oproep aan de vooravond van de Week van de Scheidsrechter. Vlag eerlijk, zorg voor neutrale berichten op de clubsite, accepteer geen verbaal of fysiek geweld van je medespeler of clublid, geef zelf het goede voorbeeld. En vooral, accepteer als iemand kennelijk in de fout gaat. Als we dat met elkaar kunnen bewerkstelligen, dan kunnen we over een poosje allemaal fluitend door het leven!

De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken

groepsfoto

Ook de overkoepelende organisatie van scheidsrechtersverenigingen, de COVS, deed via een open brief een oproep aan alle voetballiefhebbers. Klik hier voor die brief!