Internationaal voetbalscheidsrechter Danny Makkelie heeft een zeer boeiende clubavond verzorgd voor bijna honderd belangstellenden. Hij ging uitgebreid in op de werking van de videoscheidsrechter, de zogenoemde VAR. Hij deed dat op een open en eerlijke wijze, en ging volop de interactie aan met de zaal. Danny maakte gebruik van actuele beelden van het WK, waar hij als VAR actief was, en recente wedstrijden als Ajax – Feyenoord en FC Groningen – PSV. Een leuke, boeiende en leerzame avond in het Best Western hotel in Groningen.

Makkelie gaf meteen aan dat de invoering van de VAR vooralsnog niet voor minder discussie heeft gezorgd, maar ziet het wel een enorme meerwaarde. ‘Het zorgt nog niet voor minder discussie, maar wel voor een eerlijker verloop van wedstrijden’.  Hij is van mening dat spelers de meerwaarde wel zien en ziet ook wel minder en minder heftige protesten. ‘Ze geloven in het systeem en weten ook dat de scheidsrechter het terug heeft kunnen kijken’.  Voor de toekomst zou het laten zien van de beelden aan het publiek wellicht een optie zijn, zoals dat op het WK al wel gebeurde. Het zou de onduidelijkheid weg kunnen nemen.

Voor de wedstrijd hebben scheidsrechter en VAR contact. ‘Die communicatie is belangrijk, je moet de klokken gezet hebben,’ aldus Makkelie.  Zelf is hij als VAR meer gespannen dan als scheidsrechter: ‘Je hebt niet alleen je eigen lot, maar ook dat van de scheidsrechter in handen. Als je als VAR een fout maakt, wordt dat veel minder geaccepteerd’.

De VAR zal niet alle fouten eruit halen of alle overtredingen uitbannen. En om het te laten slagen moet je volgens Makkelie ook niet bij alles ingrijpen. ‘het gaat erom de duidelijke, wedstrijdbepalende fouten eruit te halen. Bij twijfel terughoudend zijn. Discutabel is acceptabel,’ aldus Danny.

Al met al een fantastische clubavond in Groningen, die ook door enkele verenigingsscheidsrechters en een groep leden van COVS Noord West Friesland werd bezocht. Danny, dank je wel!

clubavond Danny Makkelie 29 oktober 2018 (4)clubavond Danny Makkelie 29 oktober 2018 (3) clubavond Danny Makkelie 29 oktober 2018 (10)clubavond Danny Makkelie 29 oktober 2018 (1)