De clubavond op maandag 29 oktober was een groot succes. Bijna honderd leden, verenigingsscheidsrechters en andere belangstellenden waren getuige van een heuse roadshow onder leiding van internationaal scheidsrechter Bas Nijhuis en assistent-scheidsrechter Coen Droste. Met leuke filmpjes, anekdotes en een flinke dosis humor maakten beide heren er een leuke show van in het Hampshire hotel.

Welkomstwoord
De avond werd geopend door secretaris Marcel Bellinga. Hij zette twee van onze leden in het spreekwoordelijke zonnetje. Siemen Mulder maakte deze maand zijn debuut bij de wedstrijd tussen FC Oss en Fortuna Sittard. Freek Vandeursen maakte zelfs zijn eredivisiedebuut als assistent-scheidsrechter bij de wedstrijd tussen NEC en ADO Den Haag. Marcel stelde dat de vereniging trots is op deze boegbeelden.

Fair play prijs
Na het welkomstwoord werd de fair play prijs 2011-2012 door bestuurslid Evert IJspeert uitgereikt aan voetbalvereniging Niekerk. Daarmee komt de winnaar net als vorig jaar uit het Westerkwartier. Niekerk liet 86 andere verenigingen uit de regio Groningen achter zich en mag zich daarmee de trotse winnaar noemen van de fair play prijs! Aan scheidsrechters heeft de club geen gebrek, want er lopen maar liefst 40 clubscheidsrechters rond bij de vereniging, zo vertelde voorzitter Pieter van der Donk van de trotse voetbalvereniging.

Remco4life
De fair play prijs stond in het teken van de 11-jarige Remco Togtema uit Niekerk. Remco heeft een ernstige vorm van kanker en is uitbehandeld in Nederland. In Niekerk zijn er verschillende acties opgezet om de intensieve en dure behandelingen van Remco te kunnen betalen. Zo wordt er aankomende zaterdag een wedstrijd gespeeld tussen Niekerk en een prominententeam van FC Groningen. In het kader van de fair play prijs steunt de Scheidsrechtersvereniging dit hartverwarmende initiatief. Tijdens de clubavond werd met een collecte een paar honderd euro opgehaald! Wij wensen Niekerk heel veel succes met de rest van hun acties.

Roadshow van Bas en Coen
Na het uitreiken van de fair play prijs was het tijd om het woord door te geven aan Bas Bijhuis en Coen Droste. Na een introductie via de speakers door voetbalverslaggever Evert ten Napel ging het dak eraf in Groningen. Met schitterende anekdotes, hilarische fragmenten en veel interactie beloofde het een mooi avond te worden. Tussen de grappen door waren er wel degelijk serieuze uitspraken te bespeuren bij Bas en Coen. Zo riep Bas bij het onderdeel over mentale weerbaarheid dat iedere wedstrijd een finale is en dat je wat er ook gebeurt gewoon jezelf moet blijven. Coen bracht meerdere malen naar voren dat je zonder plezier niet optimaal kunt presteren en dat je ook als assistent-scheidsrechter een zeer belangrijke rol vervult.

Ajax – AZ
Ook de (sociale) media konden niet ontbreken op het programma. Verschillende tweets, krantenartikelen en pikante uitspraken passeerden de revue. Een fragment met daarin de supporter die op AZ doelman Esteban afstormde tijdens de wedstrijd Ajax – AZ ging de hele wereld over en was ook op twitter even het meest besproken onderwerp ter wereld. Hiermee wilden Bas en Coen aangeven dat je als scheidsrechter soms onder enorme druk toch jezelf moet blijven.

Interactie
Aan interactie was geen gebrek vanavond. Zo was er na de pauze een quiz waarbij alle aanwezigen met een vlaggetje moesten aangeven of het wel of geen buitenspel was. Dat bleek voor velen toch nog een lastige opgave. Aan het einde van de rit waren er nog drie mensen over en wie anders dan onze eigen Freek Vandeursen gaf het beste antwoord op de slotvraag hoeveel huisdieren Bas Nijhuis heeft. De drie overgebleven scheidsrechters kregen heel toepasselijk een doos ‘’Droste’’ chocolade uitgereikt uit de handen van niemand minder dan Coen Droste. 

‘’Ik noem ze liever gewoon grensrechters’’
Het ene na het andere mooi verhaal werd verteld over de avonturen van Bas Nijhuis en Coen Droste. Mooi voorbeelden hiervan waren de wilde politie-escortes bij buitenlandse wedstrijden en de meest hilarische gebeurtenissen voor, tijdens en na wedstrijden. Beide heren dreven de spot met elkaars functie en de meest uiteenlopende filmpjes zorgden ervoor dat er de gehele avond een fijne sfeer in de zaal hing. De boodschap erachter was dat het arbitreren op professioneel niveau een prachtig vak is!

Persconferentie
Traditiegetrouw werd de avond afgesloten met een persconferentie. Iedereen mocht vragen stellen aan beide heren en dat werd dan ook in vele getallen gedaan. De vragen liepen uiteen van vragen over de klassieker van afgelopen zondag tot aan de toevoegde waarde van de 5de en 6de man op het afgelopen EK. Al met al was het een zeer geslaagde clubavond in Groningen!

Met dank aan Robert de Wit voor bovenstaand verslag en Ger Rijskamp voor de fotoreportage (klik onder op één van de foto’s). 

[flickrset id=”72157631894749629″ thumbnail=”square”]