We zijn er nog lang niet!
Een oproep aan iedereen die betrokken is bij de voetbalsport
Het seizoen 2014-2015 is inmiddels in volle gang. En we zijn nog maar een paar weken bezig, of de media berichten al weer over knokpartijen tussen voetballers, spelers die iemand anders met een karatetrap vellen, scheidsrechters die belaagd worden…. Stopt dat dan nooit? Hebben we niet genoeg geleerd van het overlijden van Richard Nieuwenhuizen? Als Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken zijn we van mening dat er afgelopen jaren veel in positieve zin is veranderd. Maar we zijn er nog lang niet! Daarom aan het begin van de Week van de Scheidsrechter deze open brief aan iedereen die betrokken is bij onze mooie voetbalsport!
Ja, er is veel veranderd!
– De KNVB heeft tal van prima maatregelen genomen om bij te dragen aan meer respect en fair play. Denk aan de excessenlijn, steviger straffen, de invoering van de tijdstraf, het aanscherpen van het gebruik van de spelerspas, het spelregelbewijs et cetera.
– Veel voetbalverenigingen hebben hun verantwoordelijkheid ook genomen en hebben maatregelen genomen om leden binnen hun club duidelijk te maken wat wel en niet wordt geaccepteerd. Op www.covsgroningen.nl staan enkele prima voorbeelden
– De publieke opinie veroordeelt meer dan voorheen geweld op en rond de velden. Er is ook meer aandacht voor.
We zijn dus niet zo pessimistisch als vele anderen, die zeggen dat er niets is veranderd. Excessen zullen we altijd houden, maar het is aan alle betrokken bij de voetbalsport dit zoveel als mogelijk te voorkomen én adequaat en passend te reageren als het wel fout gaat.
Nee, we zijn er nog lang niet!
– Te vaak wordt het als normaal gezien om tegenstanders als vijanden te benaderen, scheidsrechters uit te schelden en te belagen of agressief te reageren als het even tegenzit
– Nog lang niet alle voetbalverenigingen hebben beleid op het gebied van respect en fair play ontwikkeld
– Nog te vaak wordt het normaal gevonden dat de ‘eigen’ assistent-scheidsrechter probeert ‘punten te pakken’
– Nog te vaak worden scheidsrechters en tegenstanders van lagere elftallen niet of niet fatsoenlijk ontvangen en begeleid
– Nog te vaak laten verenigingen toe dat er ongerechtigde spelers aan een wedstrijd meedoen
– Nog te vaak lezen we in commentaren en verslagen op websites en social
media ongenuanceerde kritiek en persoonlijke beledigingen over scheidsrechters. Zelden kijkt men eerst in de spiegel.
Laten we daarom afspreken dat we met alle betrokkenen in de voetbalsport doorgaan op de ingeslagen weg door respect voor elkaar als normaal gedrag te beschouwen en te werken aan bovengenoemde verbeterpunten. Tuurlijk mag je best eens wat tegen elkaar of tegen een scheidsrechter zeggen. Voetbal is emotie, maar ook emoties hebben hun grenzen!
De Week van de Scheidsrechter van 4 – 12 oktober 2014 wordt vaak gebruikt om de scheidsrechter in het zonnetje te zetten. Een leuk en gewaardeerd gebaar uiteraard. Maar wat de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken betreft zou het nog mooier zijn als we deze bijzondere week gebruiken om na te denken over respect en fair play en wat je daar zelf als speler, toeschouwer, scheidsrechter, bestuurder, assistent-scheidsrechter, trainer, leider of clubreporter aan kunt bijdragen. Vlag eerlijk, zorg voor neutrale berichten op de clubsite, accepteer geen verbaal of fysiek geweld van je medespeler of clublid, geef zelf het goede voorbeeld. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet. En iedereen moet nu toch weten: zonder respect geen voetbal!
We wensen iedereen een strijdbaar, sportief, doelpuntrijk, succesvol, gezond en respectvol vervolg van dit voetbalseizoen toe!
De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken
Helaas heeft de schrijver gelijk ” wij zijn er nog lang niet”. Laat ik beginnen met de opmerking dat ik de oplossing ook niet heb. Maar er zijn wel voorbeelden genoeg die bewijzen dat het ook anders kan. Een opsommingen van diverse sporten zou denk ik teveel zijn. Ik laat het dus maar bij 1.
Rugby. Deze sport, waar voetbal eigenlijk uit geboren is, heeft nog alles wat voetbal niet meer heeft. Voetbal, hoe ongaarne ik het ook schrijf, omdat ik het spel nog erg leuk vind, is in de loop der jaren een theatrale sport geworden. De spelers, begeleiders, clubgrensrechters, bestuur en toeschouwers proberen er alles aan te doen om het spel en de arbitrage dusdanig te beïnvloeden dat het resultaat in hun voordeel zal uitpakken. Besef dat dit een onderdeel van het spel is geworden. Ik denk dat het nooit anders zal worden. Als organisatie, lees KNVB, is het noodzakelijk om altijd bij de les te blijven om ervoor te zorgen dat de mensen in het werkveld zo goed mogelijk ondersteunt worden. Dat kan door trainingen, wat naar mijn inzicht veel beter kan. En door het aanscherpen van de regels. Bij het rugby is het verboden om als veldspeler in discussie te gaan met de scheidsrechter. Dat is alleen voorbehouden aan de aanvoerder. Je zou kunnen denken aan het kort verwijderen van zo’n speler. Kijk maar naar waterpolo of ijshockey. Daar is het bij een overtreding volledig geaccepteerd dat men even af gaat koelen. Bij het voetbal is men vaak bezig om 90 minuten te doen alsof men geblesseerd is. Bij rugby doen ze 80 minuten om te laten zien dat men niet geblesseerd is. Als er bij het voetbal een blessure behandeling is, zou men er gewoon 10 minuten uit moeten blijven. Het team wat dan met 10 man speelt, zou dan wel de mogelijkheid moeten krijgen om een tijdelijke reserve speler in te brengen. Persoonlijk ben ik er dan van overtuigd dat er minder spelers op de grond gaan liggen omdat men nu eenmaal graag wil voetballen. Ik hoop hiermee een discussie op te roepen.
ben ik volledig mit eens maar zolang als onze dure profs en begeleiders een slechte voorbeeld geven ben ik bang dat het nog jaaaren zal duren dat dit uitkomt. vr gr t.boven