Goede voorbeelden

Een goed voorbeeld in de ‘strijd voor respect’ is de gedragscode die vv. Helpman heeft opgesteld en die men ook op een soort pamflet in het clubhuis toont en door leden laat ondertekenen! Klik hier voor de gedragscode en hier voor het hele verhaal van Helpman.

Een tweede voorbeeld van hoe het kan is dat van de SJO STEO, de gezamenlijke jeugddopleiding van de voetbalverenigingen Stedum en TEO. Ze hebben duidelijke gedragsregels opgesteld en ook een handhavingsreglement gemaakt. De gedragsregels staan op de site en zijn aan alle jeugdspelers meegegeven, om er ook thuis samen met de ouders over te praten. Klik hier voor de gedragsregels én hier voor het handhavingsreglement.

Bij vv Gorecht reiken ze een flyer uit aan spelers en bezoekers, waarin ze het belang van normale omgangsvormen benadrukken. Klik hier voor meer info en de flyer.

Verenigingen die het op gebied van scheidsrechterszaken goed voor elkaar hebben, kunnen in aanmerking komen voor certificering door de KNVB/ARAG. Eind 2014 viel deze eer te beurt aan vv Gorecht, terwijl in februari 2015 Niekerk werd gehuldigd. Klik hier voor een nieuwsbericht.

De KNVB moedigt verenigingen aan gedragscodes binnen de vereniging duidelijk zichtbaar te maken. Leden bekend maken met de regels die passen bij de vereniging is een voorwaarde om gewenst gedrag te stimuleren en misdragingen te benoemen en te bestraffen. Via http://www.knvb.nl/gedragsregelskunnen verenigingen met ingang van het seizoen 2013-2014 hun eigen gedragsregels opstellen en in een speciaal format publiceren.

Voor clubs en bestuurders is een speciale verenigingsbox te bestellen. Klik hier voor meer informatie.

Heb je ideeën of opmerkingen? Wil je op deze plek ook jouw visie geven? Heb je als vereniging een convenant, gedragscode of ander initiatief dat je met ons wilt delen? Mail dat dan naar covsgroningen@gmail.com!