Groningen en Omstreken wint 1e plaats en fair play prijs bij Nederlands Kampioenschap veldvoetbal voor COVS-teams (nu met verslag en foto’s)

Het is ons eigen voetbalteam, onder de naam REF United, vandaag 13 juni 2015 gelukt: in Gorinchem hebben ze het Nederlands Kampioenschap veldvoetbal voor scheidsrechtersverenigingen / COVS-teams veroverd! Het is voor het eerst in de 82 jarige historie van onze vereniging. Ook werd, net als tijdens het meest recente NK zaal in januari van dit jaar, de fair play prijs gewonnen! Onder leiding van Marije Deuring werd in 2012 het voetballen binnen onze vereniging weer opgepakt, met vandaag de titel als resultaat. Gefeliciteerd!

In Gorinchem ging ons team in een geweldige sfeer goed van start. Alle poulewedstrijden werden gewonnen. 1-0 van Alkmaar, 2-0 van Helmond/Venlo, 4-1 van Deventer en 1-0 van Valkenswaard. In de halve finale werd Amsterdam met 2-0 verslagen. En in de finale waren we na strafschoppen te sterk voor Helmond/Venlo (4-1). Coach Johan Wardenier, leiders Marco Oosting en Marije Deuring en alle spelers: van harte gefeliciteerd!

Volgend jaar kunnen we de titel verdedigen in…. Groningen, aangezien we het NK dan zelf organiseren.

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage van Marc van der Haak

Een uitgebreid verslag van de hand van leidster Marije Deuring:

Zaterdagmorgen 13 juni 2015, vertrektijd 06.15 uur. Menig persoon die deze dag meeging was het hier niet mee eens. De één koos er voor om zelf met de auto te gaan, de ander ging op loopafstand van het sportcomplex in Gorinchem slapen. De reden van de vroege vertrektijd was onder andere dat in Drachten onze collega’s opgepikt moesten worden met de bus. Via afslag Leek, waar trainer Johan niet mocht ontbreken, was de bus omstreeks 06.50 uur bij v.v. Drachtster Boys gearriveerd. De thuisbasis van COVS Drachten e.o. Hier liepen we wat vertraging op. De belangrijkste speler van Drachten had zich verslapen. Laat deze ook nog eens de tenues mee hebben moeten nemen. Uiteindelijk werd hier besloten dat hij met de auto zou afreizen naar Gorinchem, zodat de bus verder kon en onderweg nam Jo Hoekstra (voorzitter COVS Drachten) de microfoon tot zich. Hij hield een kort openingswoord en wenste ons allen veel succes toe deze dag. Hij roemde de collegialiteit tussen beide verenigingen; een Groningse en een Friese vereniging in één bus gaan prima samen. Hierna nam Marije ook het woord. Zij zette vooraf trainer Johan alvast in het zonnetje. Als echte Fries ontving hij een bijpassend tenue voor de dag: een zwarte polo van FC Groningen. Met onderweg een korte stop werd omstreeks 09.30 uur Gorinchem bereikt.

Goed begin
Om 10.23 uur stond de eerste wedstrijd voor ons voetbalteam op het programma. In de regen was Alkmaar de tegenstander. Een jonge ploeg die er vanaf het eerste fluitsignaal fel erop zat. In het begin van de wedstrijd kreeg Alkmaar behoorlijke kansen op de openingstreffer. In de 8e minuut was er voor ons team een vrije trap. Tijdens de training was hier een variant op geoefend, maar helaas belandde de bal in het zijnet. De wedstrijden duurden dit jaar twintig minuten, een verademing ten opzicht van een speeltijd van twaalf minuten op de voorgaande toernooien. Dat dit voor ons team positief was, bleek toen we pas in de 16e minuut scoorden. Na goed voorbereidend werk kon Jurjen de bal in het net schuiven. Het voelde goed dat de druk van de wedstrijd kwam. Net voor het einde van deze wedstrijd volleyde Adem “Bombarda” Secer nog een bal richting het Almaarse doel, maar helaas belandde deze net naast de goal. Deze wedstrijd werd met een 0-1 overwinning afgesloten en er werd gestart met 3 belangrijke punten.

Helmond/Venlo deel 1…
Drie kwartier later stond alweer de tweede wedstrijd op het programma. Ditmaal moesten we aantreden tegen Helmond/Venlo, een team dat het jaarlijks ver weet te schoppen, vaak tot minimaal de halve finales. Onze vijf bankzitters uit de eerste wedstrijd mochten in de tweede wedstrijd allemaal aan de start verschijnen. Mélarno greep direct zijn kans en in de eerste minuut liet hij al zien dat hij zijn basisplaats verdiende. Over de rechterflank kwam hij goed door, moest twee dwaze tackles ontwijken, maar met zijn snelheid kon hij richting de goal. Hij legde de bal goed af op de penaltystip, waar spits Derk klaar stond om de bal in te schuiven. Binnen één minuut spelen was de stand al 0-1. Gedurende de hele wedstrijd was ons team de betere. Halverwege kwam Helmond/Venlo op gelijke hoogte, maar deze goal werd terecht wegens buitenspel afgekeurd. De trekker werd in de laatste minuut overgehaald door Koen. Hij kreeg een perfecte dieptepass van Enrico en bracht de eindstand op 0-2.

Opnieuw vroege voorsprong
Na de lunch en het doorbreken van de zon was Deventer de volgende tegenstander. Weer was er sprake van een vroege voorsprong. In de 2e minuut kon Carim op de keeper af, hield het overzicht en legde de bal af op Adem. Deze kon de bal simpel binnentikken, stand 1-0. Bij de tweede goal bewees Carim opnieuw zijn waarde.  Een lange bal naar voren werd door de keeper niet goed verwerkt, Carim won het luchtduel van een verdediger en kopte de bal in het lege doel. Een minuut later was het alweer raak. Enrico ging met de bal op pad, speelde twee verdedigers uit en omspeelde ook de keeper. Onze keeper Pascal bewees kort hierna ook zijn waarde. Een streep van de tegenstander richting de kruising hield hij met een mooie zweefduik uit zijn goal. Helaas werd kort hierna de enige tegengoal van het toernooi geïncasseerd. Na slecht wegwerken in de eigen zestien lag de bal wél achter keeper Pascal. Kort voor tijd werd de eindstand 4-1 op het scorebord genoteerd.

Jan-Willem
Valkenswaard was de laatste tegenstander in de poule. Ons team was al geplaatst voor de halve finales, wat ook te merken was in het veld. Er werd nonchalant gevoetbald en scoren was lastig, voornamelijk te wijten aan slechte concentratie. Een wedstrijd waarvan we het volgende nog kunnen herinneren: Jan-Willem, onze schwalbekoning, kreeg een vrije trap, Adem mistte zijn kansen en Jan-Willem scoorde van afstand, maar deze goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Toch kreeg Jan-Willem een herkansing. Ditmaal speelde hij zijn tegenstander uit en bracht de eindstand op 1-0.

Halve finales
Een fantastisch resultaat in de poulefase, twaalf punten uit vier wedstrijden, wat uiteraard ook de poulewinst opleverde. Hierna begonnen de kruisfinales, voor ons team een wedstrijd tegen de nummer twee uit de andere poule, Drachten. Echter, omdat het team dat in poule A eerste was geworden (Enschede) werd gediskwalificeerd, moesten wij spelen tegen de eigenlijke nummer 3, Amsterdam. Vanaf het beginsignaal werd duidelijk dat Amsterdam wilde tegenhouden en voor het gelijkspel ging. Er werd door ons team slordig en onrustig gespeeld. Gelukkig werd in de 16e minuut toch nog de score geopend door Enrico. Na een goede loopactie schoot hij de bal in de goal. Dit zorgde voor veel opluchting en Amsterdam kwam er niet meer aan te pas. Adem kapte zijn tegenstander op het eind nog een keer goed uit een legde de bal klaar bij de tweede paal. Mélarno stond hier op de juiste plaats om de bal binnen te tikken. Hierna kreeg Adem een verdiende publiekswissel voor zijn goede acties tijdens de halve finale. De stand bleef 2-0 en dit betekende dat we de finale hadden bereikt! Iets wat ons de voorgaande jaren nog niet was gelukt.

Drachten speelde in de andere halve finale. Deze hadden ze echter met 1-0 verloren van de nummer twee uit onze poule, Helmond/Venlo. Jammer, anders had de finale in het teken gestaan van de derby van het noorden. Drachten won uiteindelijk de wedstrijd om de 3e en 4e plaats wel na een lange strafschoppenserie en werd dus derde. Een opmerkelijk detail: Drachten behaalde dit met slechts één voor- en één tegendoelpunt, ofwel een doelsaldo van nul.

Strafschoppen…
In de finale mochten we dus weer aantreden tegen Helmond/Venlo, waarvan we in de poule al met 2-0 hadden gewonnen. Ook deze wedstrijd koos de tegenstander ervoor om met 10 man achter de bal te blijven en ons het spel te laten maken, hopend op een strafschoppenserie. Tijdens de wedstrijd waren we duidelijk de bovenliggende partij, werden er wel wat kansjes gecreëerd, maar was niemand scherp genoeg om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Een minuut voor tijd was het nog even billenknijpen. De tegenstander kon alleen op de goal af, maar gelukkig wist Sander met een perfecte sliding de bal over de achterlijn te verwerken. De corner die hierna volgde leverde niets op en er werd voor het einde van de wedstrijd gefloten. Het gevolg van het gelijkspel was weer een strafschoppenserie. Voor iedereen bekend met ons team: wij hebben geen goede ervaringen gehad met het nemen van strafschoppenseries. Iedere keer werd weer verloren. Gelukkig was het resultaat vandaag anders. Nadat ons team vier strafschoppen benutte (Jurjen, Bart, Jan en Koen) en de tegenstander slechts één, mag ons team zich een jaar lang Nederlands Kampioen veldvoetbal voor COVS-teams noemen. Een resultaat waar we met zijn allen trots op mogen zijn.

Sportief!
Tijdens de prijsuitreiking mocht aanvoerder Sander de wisselbokaal in ontvangst nemen. Hij bedankte in zijn speech de organiseerde vereniging (Gorinchemse Scheidsrechters Vereniging, GSV) en nodigde iedereen uit om volgend jaar naar Groningen te komen. Onze vereniging is immers komend jaar verantwoordelijk voor de organisatie van het veldtoernooi. Na deze uitreiking vond ook nog de uitreiking van de Fair Playprijs plaats. Ron Collé, voorzitter van de GSV, nam het woord. Hij benadrukte het belang van deze sportiviteitsprijs en hoopte dat hij deze aan zijn eigen vereniging mocht uitreiken, maar niets was minder waar. Ook deze prijs ging mee in de bus terug naar Groningen. Een unieke prestatie voor ons team. Een eerste prijs gaat niet altijd gepaard met sportiviteit, maar ons team heeft bewezen dat dit wel degelijk mogelijk was. Met een gemiddelde van een 9,2 in het Fair Playklassement mogen we ons ook een jaar lang de meest sportieve ploeg noemen.

Feestje
Rond 18.00 uur werd de terugreis ingezet. Samen met Drachten werd er in de bus een leuk feestje gevierd, waarna we om 20.00 uur weer aankwamen bij de thuisbasis van COVS Drachten. Na een korte plaspauze werd Drachten bedankt voor de gezelligheid en ging de bus met de kampioenen verder naar de stad. Bij aankomst bleek dat het bestuur zijn waardering liet blijken voor de prestaties, want de kantine werd geopend door barman Alex en er stond een Chinees buffet voor het hele team klaar. Secretaris Marcel Bellinga nam namens het bestuur het woord en roemde de prestaties van het team. Voor het eerst in de 82-jarige historie van de vereniging werd de landelijke titel veroverd. Namens de groep werd ook trainer Johan weer bedankt voor zijn inzet. Met een hapje en een drankje werd hierna nog flink doorgefeest. Kortom, er gaat niets boven Groningen!