De voetballende scheidsrechters van Groningen en Omstreken hebben 17 januari op het NK zaalvoetbal voor scheidsrechtersverenigingen/COVS-teams de fair play prijs gewonnen! REF United kwam daarnaast tot de vijfde plaats. Met de fair play prijs heeft ons team zich van z’n allerbeste kant laten zien: van harte! Onderstaand een verslag door Marije Deuring en een uitgebreide fotoreportage van Wouter & Erika.

Afgelopen weekend stond het NK zaalvoetbal op het programma. Vroeg in de ochtend werd door ons team vertrokken vanuit Groningen naar Boekel. De organisatie lag dit jaar in handen van COVS Boxmeer/Cuijk. Na onderweg nog een koffiepauze te hebben gehad, kwam REF United om 09.00 uur aan bij de sporthal waar het vandaag moest gaan gebeuren. Met een stuk Limburgse vlaai werden we welkom geheten. Het team kon zich rustig voorbereiden op de eerste wedstrijd tegen regerend Nederlands kampioen en organisator Boxmeer/Cuijk. Helaas had COVS Leiden afgelopen week afgezegd, waardoor ons team maar twee poulewedstrijden zou spelen. Afhankelijk van het resultaat zouden er dan nog één of twee wedstrijden volgen.

Om 10.00 uur klonk het startsein tegen Boxmeer/Cuijk. Een wedstrijd waarbij de nodige spanning van beide kanten voelbaar was. In 2014 stond deze wedstrijd in het teken van de halve finale die met 2-2 gelijk werd gespeeld, waarna Boxmeer/Cuijk doeltreffender was met de penalty’s. Na drie minuten was daar de eerste kans voor ons team. Jan legde af bij de tweede paal en Nick kon de bal bijna binnenlopen. Helaas wist hun keeper het eerste doelpunt te voorkomen, door de bal nog van de lijn te redden. Na zes minuten was het Boxmeer/Cuijk die de score wel wist te openen. Een vrije trap op zo’n 8 meter van de goal werd dwars door de muur voorbij doelman Sam geschoten. Gelukkig wist Jan na goed voorbereidend werk van Koen de score in de 11e minuut weer op gelijke hoogte te brengen. Een opluchting, want Jan, onze spits, wist eindelijk te scoren in zijn loopbaan bij REF United. Twee minuten later was daar alweer het antwoord van de thuisploeg, de score werd op 2-1 gebracht. Gelukkig kon Jurjen vijf minuten voor tijd goed uithalen en wist de bal met een afstandsschot in het dak van de goal te schieten. Een minuut voor tijd had REF United nog de kans om de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. Jan-Willem kon de bal voor een leeg doel binnenlopen, maar helaas kwam hij net iets te kort. De eindstand was uiteindelijk 2-2 en over de hele wedstrijd gezien was dit wel terecht. Beide ploegen hadden genoeg kansen gehad op de overwinning.

Door het terugtrekken van COVS Leiden had ons team een uur lang rust. In deze tussenperiode kon in ieder geval gekeken worden naar de wedstrijd Boxmeer/Cuijk tegen Noord-Oost Twente, onze volgende tegenstander. Een wedstrijd die ook gelijk op ging en beide ploegen veel kansen kregen. Uiteindelijk wist Boxmeer/Cuijk deze wedstrijd te winnen. Voor ons betekende dit dat het in ieder geval duidelijk zal zijn dat Noord-Oost Twente tegen ons in de laatste poulewedstrijd er alles aan zou doen om te winnen en door te gaan naar de kruisfinales. Ook werden er nog wedstrijden bekeken uit de andere poule. Hier deden onze buren COVS Drachten goede zaken, speelde Oss/Uden ook verzorgd voetbal, maar het was duidelijk dat de beste ploegen in onze poule speelden. Bart, Koen, Jurjen en trainer Harold hadden elkaar gevonden om in de tussenliggende tijd te gaan klaverjassen voor de nodige ontspanning.

Om 11.30 uur mocht ons team aantreden tegen Noord-Oost Twente. De start van deze wedstrijd was dramatisch. Waar Noord-Oost Twente met veel strijd en passie deze wedstrijd in ging om te winnen, waren wij degene die constant achter de feiten aanliepen. Na twee minuten lag de bal al achter Sam in het net. Gelukkig wist Bart na een goed opgezette aanval de score op gelijke hoogte te brengen. Helaas was daar twee minuten later alweer de voorsprong voor Noord-Oost Twente. Weer een goal waarbij er niet goed werd verdedigd en de tegenstander gewoon door mocht lopen en kon scoren. Koen wist daarna drie minuten voor tijd twee van zijn tegenstanders uit te spelen, alsook de keeper en kon hierdoor de stand op 2-2 brengen. Voor REF United was een gelijkspel voldoende om door te gaan naar de kruisfinales. Waar trainer Harold aangaf om de bal in de ploeg te houden en de rust te bewaren, deden wij het tegenovergestelde. Er werd gewoon doorgevoetbald en risico’s genomen. De tegenstander speelde alles of niets met een meevoetballende keeper en wist uiteindelijk met veel strijd nog 15 seconden voor tijd de overwinning naar zich toe te trekken.

De teleurstelling van de late tegentreffer was groot. In sport kun je winnen en verliezen en helaas was het deze keer verliezen. Dit resultaat betekende voor REF United dat er geen kruisfinales werden gespeeld, maar dat de laatste wedstrijd zou gaan om plaats vijf en zes in de eindrangschikking. Anderhalf uur later stond deze wedstrijd op het programma. In de tussentijd kon men het humeur weer oppeppen en genieten van de prima verzorgde lunch door de organisatie. In deze tussenliggende periode werd ons bekend dat wij als een van de weinige teams nog geen gele kaarten hadden gekregen. Dit zou voor ons kunnen betekenen dat we ook nog steeds kans maakten op de fair-play prijs.

Om 13.45 uur werd de laatste wedstrijd van de dag gespeeld tegen de nummer drie uit poule B. W mochten aantreden tegen IJmond, die zich een week eerder wisten te plaatsen voor het NK. Al snel werd duidelijk dat REF United de bovenliggende partij was deze wedstrijd. Na acht minuten schoot Koen een vrije trap prima binnen en twee minuten later wist Bart vanuit een goed ingestudeerde corner af te ronden. Sam maakte in de 13e minuut nog een vliegende redding en wist deze wedstrijd uiteindelijk zijn doel schoon te houden. De hele dag wist Sander niet op de paal te schieten, waardoor hij hier geen trauma van vorig jaar aan heeft overgehouden. Hij kon in de 16e minuut ook een vrije trap binnenschieten en zo stond het al 3-0. Er werd rustig en verzorgd gevoetbald en het slotakkoord was voor Nick die de bal met een mooi boogje over de keeper kon koppen. De eindstand kwam hiermee uit op 4-0 en hiermee werd met een positief resultaat afgesloten.

De heren konden gaan douchen en om 15.00 uur werden de prijzen uitgereikt in de sporthal. Aanvoerder Sander mocht namens REF United de beker voor de 5e plaats in ontvangst nemen. Nadat de reguliere prijzen waren verdeeld, volgde daar nog de uitreiking van de sportiviteitprijs. Voorzitter Pol Hinke had de eer om deze toch wel belangrijke prijs uit te reiken. Een van de teams ging dus met twee prijzen naar huis. Uiteindelijk was REF United de sportiefste deze dag en was het een enorme eer dat wij deze prijs en de bijbehorende beker mee mochten nemen naar Groningen. Een fantastisch resultaat dat door onze vereniging werd behaald! We mogen ons een jaar lang de sportiefste zaalvoetballende scheidsrechters noemen!

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage, gemaakt door Wouter Horst en Erika Persson. Op onderstaande foto captain Sander Eisinga met de fair play prijs.