Zaterdag 18 januari jongstleden stond voor ons voetbalteam dan eindelijk het Nederlands Kampioenschap voor COVS-teams op het programma. Na drie trainingen, een voorbereidingstoernooi en een heuse oefenwedstrijd konden de mannen van REF United aantreden op het NK. Er werd vroeg afgereisd naar Leek, waar het toernooi dit jaar werd georganiseerd door COVS Drachten e.o., met ondersteuning van onze eigen vereniging. Om 10.00 uur werd er gestart met het openingswoord van Johan Dollekamp, voorzitter van COVS Nederland en Jo Hoekstra namens COVS Drachten. Iedereen werd welkom geheten en het belang van fair play werd benadrukt. Hierna werd om 10.15 uur gestart met de eerste wedstrijden.

REF United mocht direct vol aan de bak tegen regerend Nederlands kampioen Zeeuws-Vlaanderen. De spanning was deze wedstrijd duidelijk zichtbaar en er werd onrustig gestart. Na vijf minuten kregen we een strafschop mee en Koen wist deze netjes te benutten, stand 0-1 in ons voordeel. Amper twee minuten later was het weer Koen die twee man uitspeelde en zag dat Theo goed was meegelopen. Theo maakte het netjes af, 0-2. Weer twee minuten later werd er op de goal geschoten, leek het dat deze bal naast zou gaan, echter stond Sam op de juiste plek om de 0-3 binnen te tikken. Wat toen gebeurde verdiend geen schoonheidsprijs, want met nog 9 minuten te spelen werd uiteindelijk de 0-3 voorsprong weggegeven. Er werden fouten gemaakt en de eindstand was 3-3.

Voorafgaand aan de tweede wedstrijd probeerden de trainers David en Harold de ploeg weer scherp te krijgen. Er moest gestreden worden in een Noordelijk onderonsje tegen Drenthe & Vrienden. Beide partijen willen zo’n wedstrijd uiteraard graag winnen. Binnen vijf minuten was het twee keer Theo die de stand op 2-0 bracht. Hierna scoorde Koen twee keer binnen een minuut, waarna we ook een tegengoal kregen, stand 4-1. Tegen het eind van de wedstrijd wist Sam nog te scoren en ook Koen was er weer goed bij. De eindstand werd hiermee bepaald op 6-1, een prima prestatie mannen!

Hierna stond de laatste poulewedstrijd op het programma tegen Zaanstreek, dat een dag eerder al afreisde richting het noorden om fit aan de start te verschijnen. De wedstrijd begon gelijkwaardig, waarbij er leuk gevoetbald werd. Theo wist een heuse hattrick te noteren door drie keer te scoren binnen zeven minuten. Hierna bracht Jurjen de stand op 4-0 door het uitspelen van meerdere tegenstanders. Ook na deze voorsprong werd REF United weer onrustig wat de 4-1 tot gevolg had. Sander speelde deze wedstrijd goed, scoorde niet (later bleek het hele toernooi niet) maar zette wel Jurjen en Jan-Willem in scoringspositie. Tot slot wisten Jurjen en Theo nogmaals te scoren en stond de 8-1 op het scorebord toen het laatste fluitsignaal klonk.

Met deze winst was REF United ongeslagen poulewinnaar geworden. Dit betekende dat we in de kruisfinales mochten aantreden tegen de nummer twee van de andere poule: Boxmeer/Cuijk. Ook zij hadden geen enkele wedstrijd verloren, alleen hun doelsaldo was minder dan Nijverdal, waardoor ze op de tweede plaats in de poule waren geëindigd.

Inmiddels werd er begonnen aan deze kruisfinale en de spanning was groot. Er was veel opluchting toen Theo na drie minuten de 1-0 maakte. Boxmeer/Cuijk strafte dit echter snel weer af want in de vijfde minuut stond de gelijkmaker op het scorebord. Na elf minuten spelen was er een afgeslagen bal die goed viel voor Sam, want hij kon de 2-1 binnentikken. Zeer zonde was dat binnen een minuut de score alweer gelijk werd getrokken door de tegenstander. In de slotfase was het voor beide partijen billenknijpen. Kansen over en weer, waarbij keeper Jan ons in de race hield, maar helaas werden de kansen die wij kregen ook niet afgemaakt. Door de gelijke stand was REF United veroordeeld tot het nemen van strafschoppen, iets waar onze ploeg niet in uitblinkt…. Koen mocht de eerste strafschop nemen, die hij netjes raak schoot. Hierna werden echter door Sander en Theo een strafschop gemist en werd weer de finaleplaats niet gehaald, zoals ook al op het NK veldvoetbal in juni 2013.

De teleurstelling was groot, maar in de kleedkamer werd met zijn allen afgesproken dan vol voor de derde plaats te gaan. In de kleine finale was weer Zeeuws-Vlaanderen de tegenstander, dat de kruisfinale had verloren van Nijverdal. Er werd goed gestart en Sam kon na vier minuten de score op 1-0 brengen. Zoals het hele toernooi al makkelijk kansen werden weggegeven aan de tegenstander deed REF United dit nu weer. Al snel werd de 1-1 gemaakt door Zeeuws-Vlaanderen. Halverwege de wedstrijd legde Sander de bal goed af op Theo en hij scoorde de 2-1. De voorsprong hield niet lang stand, want daar was de 2-2 alweer. Danny had het hele toernooi nog niet gescoord en had duidelijk de drang naar voren om hier verandering in te laten komen. Zijn harde werken werd beloond en hij scoorde de 3-2. Vlak hierna mocht Jurjen de eindstand bepalen op 4-2. Hiermee werd Zeeuws-Vlaanderen verslagen en eindigde REF United op het NK zaalvoetbal als derde. Een verdienstelijke positie, zeker als je weet dat onze vereniging in het verleden niet verder kwam dan de 6e en 8e plaats op het landelijk zaaltoernooi. Chapeau mannen!

Na afloop werd er met de hele groep nog een aantal biertjes gedronken. Trainers David en Harold hadden nog een leuke bezigheid bedacht. Iedereen van de groep, spelers en begeleiding, kregen een scorekaart. Deze moest worden ingevuld met de top drie van beste speler van het toernooi. Daarnaast kon je iemand nomineren voor de beste en slechtste actie van de dag. Nadat iedereen dit had ingevuld las Harold de briefjes voor en hebben we enorm gelachen om de geschreven teksten. Er waren drie bekers te verdelen, “de topper van de dag”, “de Fair Play King” en “het Chickie van de dag”. De groep oordeelde dat de topper van de dag Theo was, die goed was voor negen goals en veel voorbereidend werk deed. Theo, die ook af en toe wel iets durft te zeggen in zijn enthousiasme, zo bleek onder andere op de training en in de oefenwedstrijd, won uiteindelijk ook de Fair Play King. Meest mooie anekdote hierbij was dat hij vandaag geen verkeerd woord gebruikte richting tegenstander of scheidsrechter…. Tot slot moest er nog een “Chickie van de dag” worden gekozen. Uiteindelijk was Sander de gelukkige die deze bokaal mee mocht nemen. Hij scoorde de hele dag niet, waarbij weer de paal, keeper of iets anders in de wegstond. Na afloop ging een deel van de groep nog uit eten en werd er nog genoeg gedold.

We kunnen als vereniging terugkijken op een uitstekend verlopen toernooi. Er werd leuk gevoetbald, tegenstanders werden respectvol behandeld en bovenal hadden onze deelnemende leden een leuke dag. Onze dank gaat ook uit naar de supporters die aanwezig waren in Leek om ons team aan te moedigen. Top!

Op 14 juni wordt het NK veldvoetbal georganiseerd door SNO Nijverdal en wordt er afgereisd naar Hellendoorn. In de loop van het jaar zal door onze vereniging worden gestart met de werving van voetballers en de bijbehorende voorbereidingen.

Heren en dames voetballers en begeleiding: van harte gefeliciteerd met de derde plaats en dank voor de geweldige inzet!

Klik hier voor een uitgebreide terugblik in beeld, met dank aan de fotografen Richard Meints en Evert IJspeert.