Afgelopen zaterdag 15 juni nam een voetbalteam van onze vereniging deel aan het NK veldvoetbal voor COVS-teams. Met een prima resultaat en een goede sfeer was de deelname een groot succes. Leider Marije Deuring doet onderstaand verslag. Zie ook onderaan voor een ruime fotoreportage van Richard Meints en Evert IJspeert.

Zaterdag 15 juni 2013 was het na alle voorbereidingen dan eindelijk zover.  Na jaren van afwezigheid deed de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken onder de naam REF United mee aan het NK veldvoetbal voor COVS-teams (scheidsrechtersverenigingen) in Lochem. Al om 7.00 uur verzamelden 22 spelers, trainer Randolf Alkema, verzorger Chieljan Veen, leiders Marcel Bellinga en Marije Deuring en een aantal supporters zich op de parkeerplaats van sportpark Corpus den Hoorn. De bus van chauffeur Eeuwe Aardema werd voorzien van een bordje met de tekst ‘Spelersbus REF United’…  De sfeer zal er meteen goed in, hoewel enkele spelers ook nog snel even de oogjes dicht deden,  voordat  rond 9.10 uur Lochem werd bereikt.

Aangekomen in Lochem werd direct de kleedkamer opgezocht. Met een selectie van 22 spelers was dit even passen en meten, maar uiteindelijk zag iedereen er strak uit in het zwarte tenue van GRC Groningen (dank daarvoor!). Trainer Randolf zorgde voor de laatste focus en maakte de opstelling bekend voor de eerste wedstrijd. Met een grote selectie van 22 spelers is het enorm moeilijk om iedereen te laten voetballen, helemaal  als je als groep ook mee wilt doen om de prijzen. Door de korte speelduur van slechts twaalf minuten per wedstrijd, zou zo snel mogelijk de eerste goal gemaakt moeten worden. Druk naar voren was dus het parool!

De eerste wedstrijd  was meteen de derby van het noorden, ofwel Groningen tegen Drachten. De in het groen-wit spelende Drachten begon goed. Wij moesten  duidelijk wennen en er zat totaal geen pit in het team. Duels werden verloren.  Het resulteerde in enkele kansen voor Drachten. Gelukkig werden deze niet benut. Uiteindelijk was het Simon Jager die op eigen helft de bal wegwerkte en achter de verdediging van Drachten speelde. Spits Theo Beijert wist wel raad met die vrijheid, dribbelde alleen op de doelman van Drachten af en haalde genadeloos uit. Stand Groningen – Drachten 1-0. De goal werd rond de 10e minuut gemaakt en dit was ook de eindstand.  Onverdiend was de zege wel, maar zoals de voetbalwet voorschrijft: als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat wél.

Na de eerste wedstrijd hadden we slechts een kwartiertje rust, waarna er moest worden aangetreden tegen Alkmaar.  We begonnen in een andere opstelling. In de 7e minuut een vrije trap op de helft van de tegenstander. Good old Olaf Smit voelde zich geroepen deze te nemen. De vrije trap had beter gekund, maar toch kwam de bal in de zestien bij medespeler Danny Meiring terecht. Die schoot hard in: 1-0. In deze wedstrijd was Groningen duidelijk de betere partij en het was wachten op meer goals. Vlak voor het eindsignaal ging Theo Beijert met de bal aan de voet richting de verdediging van Alkmaar. Er werden een stuk of drie spelers uitgespeeld, waarna Theo alleen op de keeper af kon. Luuk van Dijk liep goed in de aanval mee en wist hoe de buitenspelregel in elkaar zat: hij positioneerde zichzelf netjes achter de bal. Theo zag dit en legde de bal keurig af en liet Luuk scoren. Stand Groningen – Alkmaar: 2-0. Vlak daarna floot de scheidsrechter af voor het eind van de wedstrijd. Wat een vreugde, alweer gewonnen! De stemming werd steeds beter onder de spelers en ook de supporters genoten enorm.

Om 11.00 uur stond de derde wedstrijd op het programma, tegen het organiserende  Zutphen. Al vrij snel werd duidelijk dat twaalf minuten speeltijd echt kort is en het erg moeilijk is om in zo’n kort tijdsbestek te scoren. De eerste 5 minuten waren niet heel sterk. Trainer Randolf wilde enkele wijzigingen aanbrengen in het team en riep Nick Stuifzand naar de kant. Nick zag echter nog een aanval ontstaan en ging mee naar voren. In de zestien stond hij op de juiste plaats en scoorde in de 8e minuut de 1-0. Er volgde dus meteen een publiekswissel. Enkele minuten later wilde Randolf Danny Meiring wisselen en riep hem naar de kant. Ook Danny wist eerst nog een aanval op te zetten en ook hij scoorde:  2-0. Ook voor hem daarna een publiekswissel. Net voor het eind was het Theo Beijert die de keeper te ver voor zijn goal zag staan. Hij probeerde met een stiftje de bal over de doelman te plaatsen, maar helaas ging deze te ver richting de tweede paal. Ook Johan Wenting en Alex Traa, die kwamen aangesneld bij de tweede paal, kwamen net een voetje tekort om de 3-0 te maken. De eindstand was dan ook 0-2 in het voordeel van Groningen. Iedereen begon er na deze wedstrijd in te geloven dat het vandaag wel eens een sportief succesvolle dag kon gaan worden.

De vierde wedstrijd werd om 11.45 uur gespeeld tegen Valkenswaard. Een ploeg die net als Groningen tot toen alles had gewonnen. Op papier dus een sterke tegenstander en de begeleiding koos ervoor om met een sterk team aan te treden. Beide ploegen kregen kansen, waarbij wij de beste mogelijkheden kregen. Adem Secer kapte zijn tegenstander uit op de rand zestien, maar helaas wist hij niet te scoren. In de laatste minuut werd nog een mooie aanval opgebouwd door Groningen. De bal werd voorgegeven ter hoogte van de strafschopstip en Joachim Will kon hier uithalen en scoren, maar Joachim miste de bal. Helaas bleef de stand 0-0.

Na de wedstrijd tegen Valkenswaard werd het tijd om te lunchen. Alle supporters die mee waren gereisd hadden zich hier ook voor opgegeven.  Er werd aan vier tafels aangeschoven in de ‘lunchtent’ en er werd genoten van de geserveerde lunch. Het was een moment om even tot rust te komen, tussen de wedstrijden door. Gezien het weer was het ook een uitstekend lunchmoment, aangezien het water met bakken uit de hemel naar beneden kwam. Toen de lunch was afgelopen was het weer droog en kwam de zon weer tevoorschijn, zoals deze de hele ochtend aanwezig was geweest. Er werd door het team geposeerd voor Richard Meints voor de groepsfoto. Alleen Nick Stuifzand bleek onvindbaar… De poulewedstrijden die nog op het programma stonden waren de wedstrijden tegen Helmond, Enschede en Oss/Uden, die allen ook nog niet verloren hadden. De sterkste tegenstanders kwamen dus nog…

Om 13.30 uur begon de wedstrijd tegen Helmond, een ploeg met een paar ‘echte voetballers’.   Na vijf minuten spelen kwam een Helmonder speler na een fair duel met Joachim Will op de rand zestien ten val. Na een korte blessurebehandeling volgde tot ieders verbazing een vrije trap voor Helmond. In de verwarring wisten zij hier wel raad mee, gaven de bal voor en bij de tweede paal sprong een speler van Helmond hoog op en kopte de bal strak in het doel. Stand 1-0. Een mentale tik voor onze ploeg. De koppen gingen naar beneden en het vuur was uit de ploeg.  Vlak voor het einde kreeg Danny Meiring nog een kans. Hij haalde goed uit, maar Helmond liet zien ook over een goede keeper te beschikken. De bal werd en de eindstand was dan ook 1-0 in het voordeel van Helmond.

Door deze nederlaag kwamen andere ploegen nu weer dichterbij. Er moest in ieder geval nog één wedstrijd gewonnen worden, mocht de ploeg nog een halve finale willen spelen. De horde die volgde was Enschede. In deze wedstrijd was Groningen weer de betere ploeg. De groep liet zien over mentaliteit te beschikken en er werd overtuigend gevoetbald. Er werden kansen gecreëerd, maar helaas geen doelpunten gemaakt. De wedstrijd eindigde dus in  0-0.

De laatste poulewedstrijd werd gespeeld tegen Oss/Uden. Er was maar een ding dat moest gebeuren en dat was winnen. De focus zat goed en direct vanaf de aftrap ging Groningen in de aanval. Er werd goed gevoetbald en Oss/Uden werd eigenlijk gewoon weggespeeld. Na twee minuten was het Joachim Will die met de bal aan de voet richting die zestien van de tegenstander ging. Hij zag naast zich een medespeler vrij staan en legde de bal af. Helaas gaf hij de bal teveel snelheid mee en belandde deze achter de doellijn. Een paar minuten was het Theo Beijert die ook een enorme kans vergat te benutten. Hierna kreeg Groningen twee vrije trappen. Een hiervan rond de zestien van Oss/Uden, de ander net over de middellijn. Hiermee was Groningen weer gevaarlijk, maar helaas werden de vrije trappen niet verzilverd. In de 9e minuut was het dan zo ver, er werd gescoord door Groningen. Carim Mesbah raakte de bal goed en zorgde voor de 1-0 stand. In de laatste minuut was er een aanval van Oss/Uden. Zij deden er alles aan om nog gelijk te maken. Een speler van Oss/Uden kwam hierbij na een al dan niet overtreding ongelukkig ten val tegen een been van een andere speler, in de zestien van Groningen en had verzorging nodig. Het spel werd stilgelegd en de speler moest zelfs uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd worden. Het was enorm jammer dat de wedstrijd op deze wijze moest eindigen. De speler maakte het later goed en bleek een hersenschudding te hebben. Beterschap!

Hierna werden de laatste poulewedstrijden gespeeld. Het was nog afwachten of Groningen moest aantreden in de halve finales. Ons rekenwonder Marcel Bellinga had de hele middag alle uitslagen goed bijgehouden en kwam tot de conclusie dat wij vierde waren geworden in de poule. Tegen wie we zouden moeten spelen was nog afhankelijk van de laatste wedstrijden. Uiteindelijk moest er opnieuw gespeeld worden tegen Oss/Uden.

Net als in de laatste wedstrijd tegen Oss/Uden, was ook nu Groningen de bovenliggende ploeg. Helaas wisten we niet te scoren en moesten strafschoppen de beslissing brengen wie de finale zou  spelen tegen Utrecht. Oss/Uden verzilverde  vier strafschoppen. Door Groningen werd er respectievelijk raak geschoten door Jan de Jong, gemist door Simon Jager, gescoord door Luuk van Dijk en gemist door Sam Dröge. Helaas strandde de ploeg uit Groningen hiermee in de halve finale.

Om te beslissen wie derde en wie vierde zou worden moest er nog strafschoppen worden genomen tegen Helmond. Aan de kant van Groningen vond er een keeperswissel plaats. Marc van der Haak gaf zijn tenue aan ‘penaltykiller’ Nick Stuifzand die deze serie de strafschoppen van de tegenstander mocht gaan stoppen. Het lukte bij de eerste pingel bijna, maar helaas scoorde Helmond alle strafschoppen en Groningen niet. Danny Meiring en Jan-Willem Bouw  schoten raak,  waarna Carim ook de derde strafschop verzilverde. Helaas wist Joachim Will de vierde strafschop niet te benutten. Door dit resultaat is REF United uit Groningen op een vierde plaats geëindigd op het NK veldvoetbal voor COVS teams 2013.

Ondanks de teleurstelling van de gemiste kans op een hogere ereplaats kan het team terugkijken op een prima prestatie. Volgend jaar zal het NK worden georganiseerd door COVS Nijverdal en de voetballers van REF United zijn dan graag van de partij!

Namens de spelers en supporters die deze dag mee waren, wil ik Eeuwe Aardema nog bedanken voor de zijn uitstekende stuurmanskunsten. Eeuwe heeft ervoor gezorgd dat we zowel in Lochem als Groningen veilig arriveerden. Verder onze dank aan coach Randolf Alkema en verzorger Chieljan Veen en onze fotografen Evert IJspeert en Richard Meints.  Klik onderstaand op één van de foto’s voor een uitgebreide terugblik in beeld.

Tot volgend jaar?!

Marije Deuring

Nog enkele weetjes:
–          We kregen helaas één gele kaart
–          Keeper Marc van der Haak werd maar één keer gepasseerd in de reguliere speeltijd
–          Er werden tegen Nederlands Kampioen Oss/ Uden vier punten behaald in twee duels
–          REF United uit Groningen speelde met gemiddelde leeftijd van 26,9 jaar.
–          De meeste goals (2) werden aan de kant van Groningen gemaakt door Danny Meiring