Aanstaande zaterdag 15 juni zal een team van onze Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken deelnemen aan het NK veldvoetbal voor COVS-teams in Lochem. Ter voorbereiding op dit evenement werd er dinsdag 11 juni geoefend tegen onze vrienden van GRC Groningen. De nieuwe lichting A-junioren voelden zich wel geroepen om een oefenwedstrijd tegen de scheidsrechters te spelen…

Ref United (de teamnaam ontstaan na de 24-uurs wedstrijd bij voetbalvereniging De Heracliden) verzamelde rond 18.45 uur op Corpus den Hoorn. Met een selectie van zeventien spelers werd er begonnen aan de wedstrijdvoorbereiding. Voordat alle enthousiaste voetballers het veld zouden betreden, kregen deze eerst nog instructies van gelegenheidstrainer Randolf Alkema. De tactiek werd besproken, er werden afspraken gemaakt en Ref United zou voor de winst gaan strijden.

Onder toezicht van een stuk of tien supporters van onze vereniging werd om half 8 door scheidsrechter Bob Kempinga het eerste fluitsignaal gegeven. GRC A1, dat normaal uitkomt in de hoofdklasse A-junioren, begon beter aan de wedstrijd. Onze scheidsrechters moesten duidelijk wennen aan het balgevoel en het spelen in een team. De eerste tien minuten was GRC de betere, maar toch kregen ze niet echt kansen. Hierna ging Ref United beter spelen. Er waren enkele mooie combinaties en er werden kansen gecreëerd. Dit resulteerde na een half uur dan ook in een verdiende 1-0 voorsprong. Een mooie aanval over rechts werd door onze rechtsbuiten Nick Stuifzand hard in de verre hoek geschoten. Wat een vreugde! Ref United stond voor tegen de jonge voetballers van GRC. De trainer gaf aan om het hoofd koel te houden en niet te denken dat de winst al binnen is, want een wedstrijd duurt immers 90 minuten. Na de goal werd er gewisseld. Zes nieuwe, frisse scheidsrechters mochten zich gaan bewijzen om een plaats in het basiselftal van aanstaande zaterdag te veroveren. Net zoals aan het begin van de wedstrijd moest ook deze lichting duidelijk wennen aan het balcontact en het positiespel. Dit resulteerde dan ook vrij snel in een 1-1 stand. De rest van de eerste helft kreeg GRC nog een aantal goede kansen, maar goalie Marc van der Haak zorgde ervoor dat er met een 1-1 stand kon worden gerust.

Onder het genot van een kop thee werd er gerust. Randolf had tijdens de wedstrijd goede dingen gezien, maar had ook verbeterpunten. Iedereen moest meer bij zijn eigen man blijven en mee gaan, ook wanneer deze de aanval zocht. Ook de ‘eigen’ omschakeling moest beter. Er ontstonden teveel gaten op het veld, wanneer er werd aangevallen of verdedigd, doordat de verschillende linies niet aansloten. Het laatste verbeterpunt van Randolf was het druk zetten op eigen helft. Zodra GRC de middellijn over was, moest er met z’n allen druk worden gezet om zo snel mogelijk zelf weer in balbezit te komen. Het team was er weer klaar voor en ging met frisse moed de tweede helft in.

De tweede helft werd begonnen en al vrij snel werd duidelijk dat GRC ook een stevige peptalk had gehad. Het leek erop dat GRC direct na het begin van de tweede helft zou scoren, maar assistent-scheidsrechter Eeuwe Aardema had buitenspel geconstateerd. Zij deden net overal een stapje harder en gedurende de tweede helft kregen zij ook de betere kansen. Dit resulteerde na 10 minuten in de tweede helft in de verdiende voorsprong voor GRC, stand 1-2. Toch bleef Ref United proberen te voetballen en in het eigen spel te komen. Helaas werd er in de 60e minuut een wonderschone goal gemaakt door GRC. Een schot vanaf een meter of 20 verdween in de verre hoek en ook onze keeper kon er niet meer bij. Vanaf dit moment leek het vuur uit de ploeg van Ref United te zijn verdwenen. De trainer besloot nog een aantal spelers te wisselen, maar helaas kon het team het tij niet keren. In het laatste half uur maakte GRC nog twee goals en Ref United wachtte op het eindsignaal om verdere ‘schade’ te voorkomen. Een vermelding waard is nog wel de uithaal van Jan de Jong. Hij zag dat de keeper van GRC te ver voor zijn goal stond en haalde vanaf eigen helft uit. Helaas had zijn schot een beter lot verdiend dan een meter naast de goal te gaan. Na 90 minuten vond scheidsrechter Kempinga het voldoende en floot voor het einde van de wedstrijd. Een wedstrijd waarin sportiviteit en plezier de boventoon voerde. Het team kan terugkijken op een prima prestatie.

Vanavond, donderdag 13 juni, zal om 20.00 uur nog een training worden afgewerkt om de zogenaamde ‘puntjes op de i’ te zetten. Randolf zal vast en zeker de nodige oefeningen bedenken om Ref United nog naar een hoger plan te tillen, voordat er in Lochem zal worden gestreden voor de cup met de grote oren.